Terug naar overzicht

Sanquin onderzoekt donormotivatie samen met de universiteit van Chicago

Datum
1 maart 2017

groep diverse mensenWat motiveert mensen om donor te worden? Wat houdt ze tegen? Dat is wat Lisanne Huis in ’t Veld samen met haar collega Eva-Maria Merz van de onderzoeksgroep Donorgedrag wil weten. Ze liet het uitzoeken onder de bevolking van Chicago en kreeg een schat aan informatie terug. Al tijdens de analyse stelt Sanquin de uiteenlopende gegevens beschikbaar aan onderzoekers uit andere vakgebieden, bijvoorbeeld op het gebied van volksgezondheid, psychologie, sociologie of biostatistiek.

“We zagen een oproep van de Center for Decision Research, van de Universiteit van Chicago, om ideeën in te sturen op het gebied van bevolkingsonderzoek”, vertelt postdoctoraal onderzoeker Lisanne Huis in ‘t Veld. “Ons idee om onderzoek te doen naar wat mensen motiveert om bloed of organen te doneren werd gehonoreerd.” Het onderzoekscentrum verzamelde data van 800 deelnemers. Sinds kort is de dataset compleet.

Emoties

De onderzoekers lieten onder andere de invloed van persoonlijkheid op de belemmering om donor te worden in kaart brengen. Huis in ’t Veld: “Zo vond ik dat mensen die goed om kunnen gaan met stress en negatieve emoties, bijvoorbeeld door te denken aan dingen die ze kalmeert, zichzelf goed in staat vinden om bloed te doneren. Mensen die emoties neigen te onderdrukken hebben daarentegen veel meer last van angst, wantrouwen en zorgen omtrent de donatieprocedure. Hierdoor vinden ze zichzelf niet capabel om donor te worden. Dergelijke informatie hopen we te kunnen inzetten voor werving én behoud van bloeddonors."

Diversiteit

De bevolking van Chicago is etnisch heel divers. “Het is heel interessant om te weten of mensen met verschillende etniciteiten andere motieven of belemmeringen ervaren bij hun overweging om zich als bloeddonor aan te melden”, zegt Huis in ’t Veld. “Mensen met een andere etnische achtergrond hebben vaak een andere bloedgroepensamenstelling, waardoor hun bloed hard nodig is voor patiënten met wortels in andere delen van de wereld. Dat is waar Lisa Klinkenberg zich met haar promotieonderzoek op richt.”

Een vergelijkbaar onderzoek wordt op dit moment ook uitgevoerd in Suriname, in samenwerking met de Nationale Bloedbank in Paramaribo en de afdeling Consulting Services van Sanquin, die zich inzet voor betere bloedtransfusies in armere landen en daar de wegen al kent. Huis in ’t veld: “Natuurlijk zijn we bezig om dit onderzoek ook in Nederland zelf uit te zetten.”

Data delen

De schat aan data uit de Chicago-studie, met geanonimiseerde gegevens van verschillende persoonlijkheidsvragenlijsten en de ervaring, intentie, attitudes, motivatoren en belemmeringen betreffende het doneren van bloed, plasma en organen, kan antwoorden geven op heel veel verschillende onderzoeksvragen. Veel meer dan dat de Sanquinonderzoekers zelf kunnen analyseren. Daarom stelt Sanquin de data beschikbaar aan onderzoekers uit andere vakgebieden. Iedereen die wil samenwerken kan contact opnemen en de data opvragen.

Terug naar overzicht