Bloed ontvangen 

Elk jaar krijgen zo’n 100.000 mensen een bloedproduct of plasma-medicijn. Het bloed van donors heeft al vele levens gered. Niet alleen met bloedtransfusies, maar ook in de vorm van medicijnen. Toch is het best een gek idee: bloed krijgen. Want waar komt dit bloed vandaan? En hoe weet je of het veilig is?

Waar komt het bloed vandaan?

In Nederland is het bloed altijd afkomstig van de bloedbank, Sanquin. Sanquin heeft een database met bloeddonors die vrijwillig bloed afstaan. Elk jaar ontvangen we meer dan 724.000 donaties. Wie zijn die gulle gevers toch?

De bloeddonors zijn mensen uit het hele land, allemaal tussen de 18 en 80 jaar. We ontvangen allerlei mensen. Van studenten tot ouders en van muzikanten tot ondernemers. Een ding hebben ze gemeen: hun bloed. Dat is medisch gecheckt en kan veilig gebruikt worden voor donaties. Soms wordt het bloed gebruikt voor onderzoek, om zo de gezondheidszorg te kunnen verbeteren.

Wie kan welk bloed ontvangen?

Je kunt niet van elk willekeurig persoon bloed krijgen. Het hangt er namelijk vanaf wat de bloedgroep van diegene is. Als de bloedgroepen niet bij elkaar passen, wordt het donorbloed afgebroken. Dit kan levensgevaarlijke reacties geven. Daarom maakt Sanquin hele nauwkeurige matches tussen patiënten- en donorbloed.

Meer weten over hoe je als patiënt bloed ontvangt? Lees meer over bloedtransfusies of ontdek onze verzameling unieke patiëntverhalen

Help anderen om bloed te ontvangen

Het is dus heel belangrijk dat patiënten passend bloed ontvangen. We zijn altijd op zoek naar nieuwe donors van elke bloedgroep, zodat we voldoende bloed op voorraad hebben. Heb jij interesse om donor te worden? Ontdek meer over het doneren van bloed