menu

Wijziging minimale gewicht voor donors

Weeg je 50kg of meer? Dan mag je zowel plasma als bloed doneren

Het minimale lichaamsgewicht wordt vanaf 4 maart 2024 voor alle donors hetzelfde: 50kg. Voor plasmadonors betekent dit een verlaging van het minimale gewicht van 55kg naar 50kg. Voor bloeddonors is de aanpassing kleiner: daar was het minimum 51kg. Doordat we op alle locaties plasma-apparaten hebben die instelbaar zijn op jouw lengte en gewicht kunnen ook donors die tussen de 50 en 55 kilo wegen nu veilig plasma doneren.  

Aanpasbare hoeveelheden

Hoeveel plasma je kunt doneren is afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht. Dat is dus voor iedereen anders. Een bloeddonatie is in principe altijd 500 ml. In het verleden gebruikte Sanquin plasma-apparaten die een vaste hoeveelheid afnamen. Daarom moesten donors minstens 55kg wegen. Sinds enige tijd zijn de plasma-apparaten op alle vaste locaties vervangen door apparaten die ingesteld kunnen worden om bij donors met een lager gewicht minder plasma af te nemen. 

Waarom 50kg?

In Europese regels is vastgelegd dat je maximaal 15% van het geschatte bloedvolume in je lichaam veilig kunt missen. Omgerekend naar de hoeveelheid bloed die een gemiddeld mens per kilogram lichaamsgewicht heeft, is een minimum van 50kg veilig om 500ml bloed of plasma te kunnen doneren.

Uitstel bij een gewicht minder dan 50kg 

Weeg je minder dan 50 kilogram, dan is doneren voor jou helaas niet mogelijk. Weeg je tijdelijk minder dan 50kg? Dan stellen we voor jouw gezondheid je donaties uit tot je weer op het minimale gewicht bent. 

15 februari 2024