menu menu

De bloedtest bij Sanquin

Sanquin stelt veiligheid en gezondheid voorop, zowel voor donors als patiënten. Daarom is er voor elke donatie een medische keuring, en testen we ook het gedoneerde bloed.

Als je bloed komt doneren, testen wij dat op vijf infectieziekten die via bloed overdraagbaar zijn. Sommige ziekten blijven levenslang in je bloed zitten. Wanneer een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Hiervan merk je zelf soms helemaal niets, maar je bloed is wel besmettelijk. Als je besmet bent met één van deze infectieziekten, dan lichten we je altijd in. Je kunt dan geen bloed meer doneren.

Bloedoverdraagbare infectieziekten 

We testen al het gedoneerde bloed op vijf infectieziekten die via bloed overdraagbaar zijn, namelijk: 

De eerste keer dat je bloed komt geven testen we, naast deze vijf ziektes, ook op HTLV-I/II.

Medische vragen voor je bloed komt geven

Samen met donors zorgt Sanquin ervoor dat donorbloed veilig en gezond is. We zorgen dat infectieziekten niet overgedragen worden van donor naar patiënt. Voordat je bloed komt geven, vragen we daarom naar min of meer onschuldige infecties, maar ook naar risico-situaties waar je misschien een overdraagbare infectie hebt opgelopen. Als hieruit blijkt dat je risico hebt gelopen, kun je helaas (tijdelijk) geen bloed geven. 

Bij iedere donatie stellen we weer dezelfde vragen. Het is belangrijk dat je die volledig beantwoordt. Het kan namelijk even duren voordat een infectie in je bloed aangetoond kan worden. Dit komt door de zogenaamde windowfase.

De windowfase is de tijd die verloopt tussen de besmetting met een ziekteverwekker en het moment dat de eerste afweerstoffen aantoonbaar in het bloed zijn. Voor sommige ziekten kan de windowfase tot vier maanden duren. Daarom wil de bloedbank van een aantal infectieziekten weten of je er de afgelopen vier maanden mogelijk mee besmet kunt zijn. 

Ook levens redden?

Ben je nog geen donor, en heb je een paar keer per jaar een uurtje de tijd? Meld je dan nu aan als bloeddonor bij Sanquin!