menu menu

Bloedvatenstelsel

Het bloedvatenstelsel is het geheel aan bloedvaten in je lichaam. Hier stroomt je bloed doorheen. Je bloedvatensysteem bestaat uit slagaders, aders en haarvaten. Deze bloedvaten vormen het wegennet waarlangs je bloed al je cellen, weefsels en organen van zuurstof en voedingsstoffen voorziet. Daarnaast worden afvalstoffen afgevoerd.

Wat zijn bloedvaten?

Bloedvaten zijn geen ondoordringbare buizen. De hele dag door vindt er transport plaats, niet alleen binnen de vaten met de bloedstroom mee, maar ook dwars door de bloedvatwand heen. 

Bloedvaten zijn aan de binnenkant bekleed met een enkele laag cellen. Deze bloedvatcellen zijn in staat om bijvoorbeeld afweercellen te laten passeren zonder dat er een druppel bloed naar buiten lekt. Zo kunnen onze afweercellen naar elke plaats in je lichaam toe bewegen om daar een infectie te bestrijden.

Hoe werkt je bloedvatenstelsel?

Al je verschillende bloedvaten vormen samen een gesloten systeem. Je hart zit ertussen en werkt als een pomp die alles draaiende houdt. Je longen zijn nodig voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van kooldioxide. Je nieren nemen afvalstoffen uit je bloed op en zorgen dat je die uit kan plassen. Je lever maakt belangrijke eiwitten en neemt afvalstoffen op. Zo werkt je bloedvatensysteem met je hart en de rest van je lichaam samen.

Welke bloedvaten zijn er?

Wat is de functie van bloedvaten?

  • Aders vervoeren zuurstofarm bloed en afvalstoffen van de organen naar het hart toe.
  • Slagaders brengen zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar je organen toe.
  • Haarvaten zijn de haarfijne bloedvaatjes waarin de rode bloedcellen zuurstof en kooldioxide afgeven of opnemen. Deze vaatjes zijn zo fijn dat de rode bloedcellen zuurstof uit de lucht kunnen oppikken. Dat gebeurt in de longen.

Hoeveel bloedvaten heeft een mens?

De mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter! 

Wat gebeurt er als een bloedvat beschadigd raakt?

Als je door een verwonding gaat bloeden, komt dat omdat er een bloedvat beschadigd is. Een bloeding kan uitwendig of inwendig zijn. Ook een bloeduitstorting, een blauwe plek,  is een bloeding, maar dan onderhuids. 

Als iemand veel bloed verliest, bijvoorbeeld bij een ongeluk of tijdens een bevalling, kunnen meerdere bloedtransfusies noodzakelijk zijn. Voor deze bloedtransfusies is donorbloed nodig.