menu

Sanquin. Zoveel meer dan een bloedbank.

De meeste mensen kennen Sanquin als bloedbank. Maar Sanquin is zoveel meer dan alleen een bloedbank. Bij Sanquin zitten we boven op de veiligheid van medicijnen. We werken samen met onze partners aan kankerbestrijding. En we zamelen plasma in waarmee levensreddende medicijnen gemaakt worden voor wel honderd ziektes!

Donorbloed redt jaarlijks vele konijnen 

Bloeddonors redden niet alleen mensen, maar ook proefdieren. Sanquin gebruikt afweercellen uit donorbloed in een test om te onderzoeken of geneesmiddelen veilig zijn. Geneesmiddelen worden onder strenge omstandigheden geproduceerd en getest op hun veiligheid. Helaas gebeurt dit nog vaak op proefdieren, vooral konijnen. Zelfs als het geneesmiddel uiteindelijk veilig blijkt, overleeft het dier dit vaak niet.

Onderzoekers van Sanquin bedachten een betere manier om geneesmiddelen te testen: ze gebruiken afweercellen geïsoleerd uit donorbloed. Zo redden onze donors niet alleen mensen, maar zorgen ze ook dat er minder proefdieren nodig zijn.  Senior onderzoeker Marijke Molenaar van Sanquin Diagnostiek vertelt je meer in de video hieronder en in dit interview.

Sanquin-medewerkers Jaap van Buul,  Ellen Kloos en Derk Amsen vertellen in een persoonlijke verhaal welke impact hun werk heeft voor de dromen en toekomstplannen van tienduizenden Nederlanders.

In het lab van Prof. Dr. Jaap van Buul

Bloedvaten op een chip

Vergelijk het met nieuwe auto’s, je wilt weten hoe ze rijden op de weg.

Lees verder

Op de Powerbank bij Ellen Kloos

De gele turbo in ons lijf

Patiënten rekenen op medicijnen. Plasma als grondstof steeds urgenter.

Lees verder

Onder de microscoop bij Derk Amsen

Nieuwe kankerbehandelingen

Kennis van bloedcellen is de basis. Op weg naar spectaculaire resultaten.

Lees verder

Bovenop gezondheidsinnovaties

Wil jij net als Jaap, Ellen en Derk werken aan baanbrekende gezondheidsinnovaties? Kijk dan op werken bij Sanquin.

Dankzij de gift van onze donors zorgt Sanquin voor de bloedvoorziening in Nederland. Daarmee helpen we honderdduizenden Nederlanders aan een levensreddend bloedproduct of belangrijk plasmamedicijn.

Maar Sanquin is nog zoveel meer dan een bloedbank. Op onze campus doen we elke dag nieuwe ontdekkingen die we doorontwikkelen voor de zorg van patiënten en het leven van mensen. Nieuwsgierig? Bekijk onze campagnevideo en zie Sanquin door een eigentijdse, nieuwe bril.

Ben je nog geen donor? We hebben je keihard nodig om levens te redden, te innoveren, nieuwe inzichten te vergaren en te bouwen aan een gezonder Nederland. Meld je nu aan en draag met jouw bloed- of plasmadonatie direct bij.