Navelstrengbloed doneren

Bij Sanquin leveren we bloed en plasma voor transfusies aan patiënten. Maar Sanquin doet meer. Het is ook mogelijk om bij Sanquin Navelstrengbloed te doneren. Navelstrengbloed is vooral gunstig voor patiënten die moeite hebben om een geschikte volwassen donor te vinden of snel een transplantatie nodig hebben, met name zuigelingen, kinderen en, in specifieke situaties, volwassenen.

Ben je zwanger en denk je erover om navelstrengbloed van jouw kindje te doneren? Lees dan onderstaande informatie goed door. Navelstrengbloeddonatie is alleen mogelijk in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met Sanquin samenwerkt. Je moet je hier wel vooraf voor aanmelden bij het ziekenhuis of geboortecentrum.

ENGLISH READERS: For more information about cord blood donation download the folder at the bottom of this page. 

Zij slaapt, haar navelstrengbloed redt ondertussen een leven

Wie help ik?

Navelstrengbloed bevat relatief veel stamcellen waarmee kinderen en volwassenen met ernstige bloedziekten, zoals leukemie een kans krijgen op genezing. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 35000 transplantaties verricht met stamcellen uit navelstrengbloed uit de publieke banken.

Hoe?

Het navelstrengbloed wordt afgenomen na de geboorte van de baby, als de navelstreng is doorgeknipt. Dit is geheel pijnloos en zonder risico. De zorg voor moeder en kind blijft altijd voorop staan.  Niet iedereen kan navelstrengbloed doneren. Dit kan alleen als je gaat bevallen in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het OLVG Oost en OLVG West in Amsterdam.

Bloedstamcellen uit navelstrengbloed kunnen levens redden

Wanneer kan het niet?

  • Als je niet op de hoogte wilt worden gebracht van uitslagen van bloedonderzoek die in het belang zijn van de gezondheid van jou of je kind.
  • Als je niet instemt met opslag van gegevens en bloed van jou of je kind voor onbepaalde tijd.
  • Als de gegevens van de biologische vader van je kind onbekend zijn, tenzij sprake is van spermadonatie via een erkende spermabank.
  • Als jij of de biologische vader van het kind een ziekte of aandoening heeft die via het navelstrengbloed overgedragen kan worden.

Lees alle informatie eerst goed door

Wil je navelstrengbloed doneren? Lees dan eerst de informatiefolder. Zo weet je waar je mee akkoord gaat als je besluit mee te doen.

Download hier de Nederlandstalige informatiefolder

Please read the brochure

Please read the brochure carefully before registering so that you are fully informed on the proces. 

Download the English brochure here.

Aanmelden (NL)

Ja, ik wil navelstrengbloed doneren

Aanmelden

Register (ENG)

 Yes, I want to donate umbilical cord blood

Register