menu

Navelstrengbloed doneren

Ben je zwanger en denk je erover om navelstrengbloed van jouw kindje te doneren? Dit is mogelijk in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met Sanquin samenwerkt. Je moet je hier wel vooraf voor aanmelden bij het ziekenhuis of geboortecentrum.

ENGLISH READERS: For more information about cord blood donation download the folder at the bottom of this page. 

Zij slaapt, haar navelstrengbloed redt ondertussen een leven

Wie help ik?

Navelstrengbloed bevat veel stamcellen waarmee onder andere kinderen met ernstige bloedziekten, zoals leukemie, een kans krijgt op genezing. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 35000 transplantaties verricht met stamcellen uit navelstrengbloed uit de publieke banken.

Waarom?

Navelstrengbloed kan bewaard worden bij een publieke bank (zoals Sanquin). Sanquin werkt zonder winstoogmerk. Doneren doe je voor elkaar – voor een ander, maar een ander ook voor jou als je het nodig hebt.

Hoe?

Het navelstrengbloed wordt afgenomen na de geboorte van de baby, als de navelstreng is doorgeknipt. Dit is geheel pijnloos en zonder risico. Bovendien blijft de zorg voor moeder en kind altijd voorop staan. 
Je kunt alleen navelstrengbloed bij Sanquin doneren als je gaat bevallen in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom, het Reinier de Graaf Gasthuis in Delft en het OLVG Oost en West in Amsterdam.

Bloedstamcellen uit navelstrengbloed kunnen levens redden

Wanneer kan het niet?

  • Als je niet op de hoogte wilt worden gebracht van uitslagen van bloedonderzoek die in het belang zijn van de gezondheid van jou of je kind.
  • Als je niet instemt met opslag van gegevens en bloed van jou of je kind voor onbepaalde tijd.
  • Als je zwangerschap tot stand is gekomen met eiceldonatie.
  • Als de gegevens van de biologische vader van je kind onbekend zijn, tenzij sprake is van spermadonatie via een erkende spermabank.
  • Als jij of de biologische vader van het kind een ziekte of aandoening heeft die via het navelstrengbloed overgedragen kan worden.

Ja, ik wil navelstrengbloed doneren

Heb je de folder gelezen en wil je navelstrengbloed doneren?  Vraag dan het aanmeldformulier aan bij Sanquin.

Yes, I want to donate umbilical cord blood

Have you read the brochure and do you want to donate umbilical cord blood? Please fill in the registration form.

Download de folder (NL)

Download hier de Nederlandstalige informatiefolder

Navelstrengbloed doneren (PDF)

Download the PDF

Information in English on cord blood donation

Cord Blood Donation (PDF)