menu

Navelstrengbloed doneren

Ben je zwanger en denk je erover om navelstrengbloed van jouw kindje te doneren? Dit is mogelijk in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met Sanquin samenwerkt. Je moet je hier wel vooraf voor aanmelden bij het ziekenhuis of geboortecentrum.

Wat is navelstrengbloed? 

In navelstrengbloed zitten bloedvormende stamcellen. De stamcellen in navelstrengbloed zijn de basis om cellen voor ons bloed en afweersysteem te vormen. Normaal gesproken wordt het navelstrengbloed samen met de placenta na afloop van de bevalling weggegooid. De stamcellen uit navelstrengbloed kunnen gebruikt worden voor stamceltransplantaties, bijvoorbeeld bij mensen met leukemie (kanker).

Waarom navelstrengbloed doneren? 

Als je besluit om het navelstrengbloed van jouw kindje te doneren, worden de stamcellen uit het navelstrengbloed opgenomen in een wereldwijd bestand. De stamcellen kunnen hierdoor wereldwijd gebruikt worden voor de behandeling van een patiënt. Nederlandse patiënten maken natuurlijk ook gebruik van dit wereldwijde bestand. 

Hoe werkt een navelstrengbloeddonatie? 

Het navelstrengbloed wordt afgenomen na de geboorte van je kindje, als de navelstreng is doorgeknipt. Dit is geheel pijnloos en zonder risico.

De gezondheid van moeder en pasgeboren kind gaan altijd voor, dus het verloskundig proces wordt niet verstoord. Het exacte moment van doneren wordt door de moeder en de verloskundige bepaald en vindt plaats op een geschikt moment tussen de geboorte en de nageboorte. Een donatie hoeft niet per se direct na de geboorte te beginnen. Er kan ook enkele minuten worden gewacht voordat het opvangen van navelstrengbloed begint.

Nadelen navelstrengbloed doneren

De afname gebeurt pas nadat de navelstreng al is doorgeknipt. Jouw kindje ondervindt dus geen enkel nadeel. Mochten zich tijdens de bevalling problemen voordoen die de aandacht vereisen, dan wordt er zeker geen navelstrengbloed afgenomen. Dat gebeurt evenmin bij een spoedkeizersnede.

Navelstrengbloed opslaan

Sanquin bewaart het gedoneerde navelstrengbloed, totdat ergens op de wereld een patiënt met een matchend profiel ze nodig heeft. Wij werken hiervoor samen met de Stichting Matchis

Ook heb je de mogelijkheid om je navelstrengbloeddonatie op te slaan in een privébank. Daar zijn kosten aan verbonden. Het privé opslaan van navelstrengbloed is bij Sanquin niet mogelijk. ​

Waar kun je navelstrengbloed doneren? 

Door beperkte middelen (denk aan scholing van verloskundigen en gynaecologen) is het alleen mogelijk om navelstrengbloed te doneren in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met Sanquin samenwerkt. Wij werken op dit moment samen met een aantal verloskundigenpraktijken, geboortecentra en de afdelingen Verloskunde/Gynaecologie van ziekenhuizen in Amsterdam, Delft en Bergen op Zoom. 

Bij thuisbevallingen is het helaas niet mogelijk om navelstrengbloed te doneren. 

Ja, ik wil navelstrengbloed doneren

Heb je de folder gelezen en wil je navelstrengbloed doneren?  Vraag dan het aanmeldformulier aan bij Sanquin.

Download de folder (NL)

Download hier de Nederlandstalige informatiefolder

Navelstrengbloed doneren (PDF)

Download the PDF

Information in English on cord blood donation

Cord Blood Donation (PDF)