menu menu

Witte bloedcellen (leukocyten)

Witte bloedcellen - ook wel leukocyten genoemd - zitten veel in je bloed en lymfeweefsel, maar zijn ook in de rest van het lichaam aanwezig. Ze beschermen je lichaam tegen lichaamsvreemde, schadelijke stoffen zoals virussen, bacteriën, schimmels, parasieten en gisten. Daarnaast helpen ze bij het opruimen van afgestorven cellen in het lichaam.

Waar in je lichaam zitten witte bloedcellen?

Witte bloedcellen worden aangemaakt in je beenmerg of lymfeweefsel. Bij volwassenen beperkt zich dit met name tot het beenmerg in het borstbeen, de ribben en de schedelbotten. Na de aanmaak worden de witte bloedcellen opgeslagen en afgescheiden als het lichaam ze nodig heeft. Witte bloedcellen zijn kleurloos en groter dan rode bloedcellen. Ze hebben een celkern en bevatten dus DNA. 
Welke typen witte bloedcellen zijn er?

Neutrofiele granulocyten

Het grootste gedeelte van je witte bloedcellen bestaat uit neutrofiele granulocyten. Deze zogeheten neutro’s zijn betrokken bij de immuunrespons en het opnemen/opeten van bijvoorbeeld bacteriën en schimmels.

 1. Lymfocyten
  Lymfocyten (ofwel lymfo's) zijn betrokken bij het herkennen en afweren van niet-lichaamseigen stoffen.
 2. Eosinofiele granulocyten
  Dit type witte bloedcel is betrokken bij de vernietiging van parasieten en bij allergische reacties.
 3. Basofiele granulocyten
  Deze cellen zorgen voor een ontstekingsreactie, waardoor schadelijke stoffen en weefselschade worden opgeruimd.
 4. Monocyten
  Monocyten kunnen geïnfecteerde cellen doden en beschadigd of dood weefsel opruimen.

Wat zijn de normaalwaardes van witte bloedcellen?

Met een differentiatietest wordt er gekeken naar de hoeveelheid en werking van de witte bloedcellen in je lichaam. De aantallen en typen leukocyten in het bloed kunnen variëren, maar normaal gesproken vertegenwoordigen de witte bloedcellen 1% van het totale bloedvolume. Dit zijn ongeveer 4 miljard witte bloedcellen per liter bloed. 

Een verhoogd gehalte witte bloedcellen heet leukocytose. Een hoge waarde is een normale reactie op een infectie. Maar een te hoge waarde kan ook voorkomen bij mensen met leukemie. Het lichaam van deze patiënten produceert te veel onrijpe witte bloedcellen. Hierdoor komt de productie van normale bloedcellen in het gedrang en ontstaat er een tekort aan normale bloedcellen.
Als je gehalte leukocyten te laag is, heb je te weinig witte bloedcellen. Je lichaam is dan minder goed beschermd tegen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers. Door chemotherapie ontstaat vaak een tekort aan witte bloedcellen.

Als er witte bloedcellen in je urine zitten, kun je een blaasontsteking of urineweginfectie hebben.
 

Witte bloedcellen en bloedtransfusies

Wanneer iemand een bloedtransfusie krijgt, kunnen de witte bloedcellen van de patiënt afweerstoffen aanmaken tegen de witte bloedcellen van het donorbloed. In het gunstigste geval merk je daar als patiënt niets van. Maar vaak veroorzaken de afweerstoffen koortsreacties of andere ergere verschijnselen. Daarom filteren we de witte bloedcellen zoveel mogelijk uit het gedoneerde bloed. Dit heet Algehele Leukocyten Depletie (ALD).