Kun je bloed doneren voor geld?

Als je bloed, plasma of bloedplaatjes doneert, krijg je daar geen geld voor. Je doneert altijd op vrijwillige basis. Wel kun je je reiskosten terugvragen en krijg je af en toe een cadeautje als blijk van waardering.

Af en toe krijg je een cadeautje

Als bedankje kun je na 5 en 10 donaties een klein cadeau kiezen uit onze selectie. Voor iedereen die de mijlpaal van 100 donaties behaalt, is er een bijzonder cadeau! Wat dat is, houden we liever als verrassing.

Je kunt je reiskosten terugkrijgen

De reiskosten die je voor je donatie hebt gemaakt kun je direct na je donatie terugvragen bij de balie van de bloedbank. De baliemedewerker vraagt dan voor jou een online declaratieformulier aan. Die ontvang je per e-mail en kun je binnen 14 dagen zelf invullen om je reiskosten terug te vragen. Kosten die je kunt declareren zijn: parkeergeld, brug- en tolgelden, gereden autokilometers of de kosten van openbaar vervoer. Reiskosten kunnen niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd.

Waarom je geen geld krijgt als je doneert

Als we geld zouden geven voor het doneren van bloed, plasma of bloedplaatjes, dan kan de veiligheid van donors en patiënten in gevaar komen. Bij elke donatie wordt je bloed getest op infectieziekten. Omdat niet elke ziekte meteen meetbaar is in je bloed, stellen we voordat je komt doneren een aantal vragen. Daarmee schatten we het risico in op het oplopen van een bloedoverdraagbare infectie. Als dat risico als verhoogd wordt ingeschat, kun je tijdelijk geen bloed doneren.

Als donors betaald zouden worden voor een donatie, is de kans groter dat ze vragen niet eerlijk beantwoorden om zo te worden goedgekeurd voor een donatie. Het gedoneerde bloed kan dan ziekten bevatten die worden doorgegeven aan patiënten. We willen natuurlijk nooit besmet bloed geven aan patiënten. Door het doneren vrijwillig te maken, blijft de veiligheid voorop staan. We zijn daarin niet de enige. Bloedvoorzieningsorganisaties in Europa hanteren als ethisch uitgangspunt dat er niet voor lichaamsmateriaal wordt betaald. 

Red levens met jouw bloed