menu menu

Anemie 

Anemie (bloedarmoede) komt relatief veel voor in Nederland. Mensen met anemie hebben een tekort aan rode bloedcellen of aan het eiwit hemoglobine. Soms is dit tekort tijdelijk, soms is het chronisch. Er zijn ook patiënten met een erfelijke vorm van anemie.

Anemie komt dan ook in vele vormen voor. Sommige soorten zijn heel zeldzaam. Bijvoorbeeld de erfelijke vormen diamond blackfan anemie, fanconi anemie, sikkelcelziekte en thalassemie

Een vorm van anemie die niet erfelijk is maar verworven is heet: aplastische anemie

Op deze pagina lees je meer over bloedarmoede. 

Wat is anemie?

Anemie is een lichamelijke conditie waarbij je te weinig rode bloedcellen of hemoglobine hebt. Hierdoor kan je lichaam minder zuurstof transporteren. Dat brengt mogelijke klachten met zich mee, zoals: vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. Anemie is geen ziekte, maar het kan wél duiden op een onderliggende ziekte.

De letterlijke betekenis van anemie is ‘bloedloosheid’. Dat is een vertaling van Oudgrieks, waar de term anemie vandaan komt. Anemie is een medische term, maar de meeste mensen gebruiken de term ‘bloedarmoede’.

Oorzaken van anemie

Anemie kan meerdere oorzaken hebben. Hieronder bespreken we veel voorkomende oorzaken van bloedarmoede: zwangerschap, ijzertekort en onderliggende ziekten.

Zwangerschap

Zwangerschap zelf is eigenlijk geen oorzaak van anemie. Meestal is de oorzaak van anemie tijdens de zwangerschap een ijzergebrek of foliumzuurtekort. Tijdens je zwangerschap heb je minder hemoglobine in je bloed. Dat komt omdat de verhouding rode bloedcellen en plasma tijdens de zwangerschap verandert. Sommige vrouwen hebben er geen last van, andere krijgen anemie-klachten.

IJzertekort

Ook ijzertekort kan anemie veroorzaken. Hoe zit dat? IJzer is een essentiële bouwsteen van hemoglobine. Bij een ijzertekort kan je lichaam minder hemoglobine aanmaken. Een te lage hoeveelheid hemoglobine is een anemie.

Chronische en acute ziekten

Bepaalde ziekten veroorzaken of gaan gepaard met anemie. Denk bijvoorbeeld aan auto-immuunaandoeningen, chronische infecties en kwaadaardige tumoren. Dergelijke ziektes verstoren het ijzermetabolisme van het lichaam, waardoor anemie kan ontstaan.

Bloeddonaties voor anemie

Patiënten met ernstige anemie kunnen worden behandeld met bloedtransfusies of een bloedtransfusie. Ze krijgen extra rode bloedcellen om de tekorten aan te vullen. Na de bloedtransfusie is het lichaam beter in staat om zuurstof door het lichaam te transporteren. Anemiepatiënten zijn hiervoor afhankelijk van bloeddonaties van vrijwillige donors. Wil jij donor worden bij Sanquin? Ontdek nu in 2 minuten of jij bloed of plasma mag geven