Zuurstof in je bloed 

Per dag adem je zo’n 10.000 tot 20.000 keer in en uit. Je lichaam haalt zuurstof uit de lucht die in je longen wordt opgenomen in het bloed. Zuurstof is onmisbaar voor ons lichaam, omdat het nodig is om energie vrij te maken in onze cellen.

Saturatie: zuurstofgehalte bloed

De hoeveelheid zuurstof in je bloed wordt gemeten als zuurstofverzadiging, oftewel saturatie. Dit geeft  aan in hoeverre je bloed verzadigd is met zuurstof. Het wordt uitgedrukt in een percentage, omdat het aangeeft hoeveel procent van de hemoglobine in de rode bloedcellen zuurstof aan zich heeft gebonden.

Wat zijn gezonde saturatiewaardes?

Heb je een saturatie van 95% of hoger, dan is de saturatie normaal en heb je genoeg zuurstof in je bloed. Een saturatie van 91, 92 of 93% is lager dan normaal, maar nog geen reden om je zorgen te maken. Is de waarde 90% of lager, dan heb je een tekort. Dit heet desaturatie. Te weinig zuurstof in het bloed kan leiden tot klachten als benauwdheid, moeheid, verwardheid en onrust. Neem contact op met je huisarts als je deze symptomen ervaart.

Hoe meet je het zuurstofgehalte in bloed?

Met behulp van een bloedgasonderzoek kun je het zuurstofgehalte in je bloed meten. Hiervoor wordt er via een prik bloed afgenomen uit je slagader. Het voordeel is dat deze meting heel betrouwbaar is. Het nadeel is dat het prikken niet altijd mogelijk is.

Een eenvoudigere manier om het zuurstofgehalte in het bloed te meten is met behulp van een saturatiemeter, ook wel een pulsoxymeter genoemd. Deze hoef je maar een paar seconden op je wijsvinger te houden en je hebt de uitslag al. De uitslag is alleen wel minder nauwkeurig dan bij een bloedgasonderzoek, omdat er een afwijking in kan zitten. Beweging, koude vingers, bloedarmoede, kunstnagels en een onregelmatig hartritme kunnen bijvoorbeeld voor zo’n afwijking zorgen.

Hoe verhoog ik het zuurstofgehalte in mijn bloed?

Door voldoende te bewegen, regelmatig in de buitenlucht te zijn, te ontspannen en ijzerrijk voedsel te eten hou je het zuurstofgehalte in je bloed op peil. Als je rookt, helpt het om te stoppen of in ieder geval te minderen. Soms komt een te laag zuurstofgehalte door een ziekte (zoals de longziekte COPD). In zo’n geval kun je samen met een huisarts of longarts kijken of medicatie een oplossing biedt.

Welke slagaders hebben zuurstofrijk bloed?

Bijna alle slagaders hebben zuurstofrijk bloed. Dit bloed heeft een lichtrode kleur. Vanuit de linkerkamer van het hart wordt het zuurstofrijke bloed door je lichaam rondgepompt. Dit heet de grote bloedsomloop. Na de gaswisseling stroomt het zuurstofarme bloed terug naar het hart. Daarna gaat het de kleine bloedsomloop in waar het de longen passeert en weer zuurstof krijgt.

Welke slagader heeft zuurstofarm bloed?

Zuurstofarm bloed is donkerrood en stroomt van het weefsel door de aders terug naar het hart. Er is maar een slagader die zuurstofarm bloed vervoert en dat is de longslagader. Deze vervoert zuurstofarm bloed vanuit het hart naar de longen om daar zuurstof op te gaan halen. Deze slagader maakt deel uit van de kleine bloedsomloop.

Saturatie van 70 door corona

Een lage saturatiewaarde is normaal duidelijk te merken. Patiënten voelen zich benauwd en hebben weinig energie. Bij een saturatie van minder dan 75 procent verliezen mensen vaak het bewustzijn. Bij het coronavirus werkt het net even anders. Coronapatiënten hebben soms een extreem lage saturatie, zonder dat ze daar zelf iets van merken. Soms voelen coronapatiënten met een lage saturatie zich zelfs euforisch, waardoor er van een “vrolijk zuurstoftekort” wordt gesproken. Hoewel deze mensen zich nog een lange tijd prima voelen, betekent dit niet dat ze immuun zijn voor de gevolgen van een zuurstoftekort. Er bestaat een groot risico op beschadiging van de organen en zelfs overlijden. 

Misschien vind je dit ook interessant

 • Wat is een te lage saturatie?

  Een te lage saturatie geeft aan dat je te weinig zuurstof in je bloed hebt.

 • Wat zijn de gevolgen van een te lage saturatie?

  Een te lage saturatie betekent dat het bloed te weinig zuurstof bevat. Dit kan voorkomen bij onder andere aandoeningen van de longen en het hart. Een te laag saturatiepercentage kan moeheid en benauwdheid veroorzaken.

 • Wat is het zuurstofgehalte in je bloed en wat is normaal?

  Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95% tot 100%.

  Bloed neemt het zuurstof uit de longen op en zorgt er - via je aders - voor dat het in alle uithoeken van je lichaam terecht komt. Zodat jij alles kunt doen wat je wilt: sporten, dansen, praten, noem maar op. De lengte van al je aders is 100.000 kilometer, dat is 2,5 keer de wereld rond! Het zuurstofgehalte geeft aan hoeveel procent van hemoglobine (ijzer) in je rode bloedcellen zuurstof aan zich gebonden heeft. Door dit te meten kun je inschatten of je ademhaling en bloedsomloop effectief zijn. Dus of je longen genoeg zuurstof uit de lucht opnemen en of er voldoende zuurstof in je bloed terechtkomt.

  Als je hersenen te weinig zuurstof krijgen, val je flauw.

 • Hoe krijg je te weinig zuurstof in je bloed?

  Er zijn veel mogelijke oorzaken van een zuurstoftekort in het bloed, waaronder longziekten en infecties.

 • Kan de saturatie schommelen?

  Gedurende de dag schommelt de saturatie. Dit komt omdat de hoeveelheid zuurstof die je inademt en de hoeveelheid lichamelijke inspanning gedurende de dag wisselt. De saturatie is meestal 95% of hoger bij een gezond persoon.