Over bloed

Bloed vormt het transportsysteem van ons lichaam. Het stroomt voortdurend om zuurstof en (voedings)stoffen aan weefsel te leveren en afvalproducten af te voeren. Bloed is vloeibaar en komt via de bloedvaten op alle plaatsen van het lichaam. Ook speelt het een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekteverwekkers in het lichaam en zorgt het voor een constante lichaamstemperatuur. Bloed betekent dus letterlijk leven!

Hoeveel bloed heeft een mens?  

De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% van het lichaamsgewicht, en dit bestaat weer voor ongeveer de helft uit water. Gemiddeld heeft een volwassen vrouw 4,5 liter bloed en een volwassen man 5,6 liter bloed in het lichaam.

Dit bloed wordt rondgepompt door het hart in een systeem van slagaders, aders en haarvaten. Ook wel de bloedcirculatie genoemd. 

Samenstelling van bloed

De lever regelt de samenstelling van het bloed. In deze chemische fabriek zorgt de lever ervoor dat in het bloed de stoffen voorkomen die het lichaam nodig heeft. Ook worden in de lever gifstoffen in het bloed afgebroken, zoals medicijnen en alcohol.

Je bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. Bloedplasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. De andere helft van je bloed bestaat uit bloedcellen, namelijk: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes.

Welke bloedgroep heb ik?

Met behulp van speciale testapparatuur kunnen wij je bloedgroep achterhalen. Dit gebeurt tijdens je eerste afspraak nadat je je hebt aangemeld als donor. De uitslag volgt later. Ook donor worden? Heel graag! Met jouw bloed redden we levens en maken we medicijnen, dus we zijn je ontzettend dankbaar. Lees alles over wat het donorschap inhoudt.

 

Functies van bloed

Het bloed in je lichaam werkt als centrale verwarming en zorgt voor een constante lichaamstemperatuur en zuurgraad (ook wel pH genoemd). De verschillende stoffen in het bloed hebben verder allemaal een eigen functie. 

Zo zorgen de rode bloedcellen voor het vervoer van zuurstof en kooldioxide door je lichaam. Maken de witte bloedcellen schadelijke stoffen en ziekteverwekkers herkenbaar en onschadelijk. Verzorgen bloedplaatjes de korstvorming bij een wondje.

Tot slot weet plasma de voedingsstoffen van je dunne darm naar de weefsels en organen, en ureum van de lever naar de nieren, te brengen. Ook zorgt het voor de verspreiding van hormonen door je lichaam.

Een besmetting of infectie brengt diverse risico's met zich mee voor het functioneren van het lichaam. Lees meer over een besmetting via bloed en hoe Sanquin hier mee om gaat.

Kleur van bloed

De kleur van ons bloed wordt bepaald door hemoglobine. Zuurstofrijk bloed is helderrood, zuurstofarm bloed is donkerrood. In je lichaam is de kleur van je bloed dus niet overal hetzelfde. Het bloed in aderen stroomt onder enkele lagen weefsel, hierdoor lijkt het bloed donkerder. Aderen ogen daarom niet rood, maar soms blauw. Hier komt de term ‘blauw bloed’ vandaan. 

Kun je bloed missen? 

Bloed is erg belangrijk voor ons lichaam, maar we kunnen er wat van missen. Het lichaam maakt gelukkig weer bloed aan en herstelt. 

Bij een bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Om vervolgens goed te kunnen herstellen moet er tussen twee bloeddonaties daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.

Meer over bloed? Ontdek 10 interessante weetjes over bloed waar jij je voordeel mee doet.