Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Hoe is Sanquin ontstaan?

  Sanquin is in 1998 ontstaan uit een fusie van de Nederlandse bloedbanken en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis (CLB). Op grond van de Wet inzake bloedvoorziening is Sanquin als enige organisatie in Nederland aangewezen om zorg te dragen voor de behoefte aan bloedproducten.

 • Ik ben donor en heb geen kaart ontvangen. Waarom niet?

  Het is mogelijk dat je donor bent en geen kaart hebt ontvangen. Donors die vanwege een medische reden tijdelijk geen bloed kunnen geven, zijn uitgesloten van de mailing. Hiermee willen we voorkomen dat de kaart op een ongepast moment door de donor wordt ontvangen.

  Ook kan het zijn dat je onlangs donor bent geworden en jouw gegevens niet op tijd mee zijn genomen in de verzending van de kaart. Onze excuses hiervoor.

   

 • Heb je je onlangs uitgeschreven als donor, en heb je toch een kaart ontvangen?

  Het kan zijn dat je je onlangs hebt uitgeschreven als donor en toch een kaart van Sanquin heeft ontvangen. Onze excuses hiervoor. Er is een korte overlap geweest in de aanlevering van de adressen aan PostNL en de daadwerkelijke verzending. Hierdoor is jouw uitschrijving niet in de mailing verwerkt. Desondanks hartelijk bedankt voor de bijdrage die je aan de bloedvoorziening hebt geleverd en hopen wij dat je geniet van de veldbloemen.

   

 • Wil je een wijziging doorgeven?

  Als je een wijziging door wil geven, dan kun je dit doen op onze contactpagina.

 • Wil je weer opgeroepen worden of een afspraak maken?

  Ben je bloeddonor en heb je lange tijd geen oproep ontvangen? Bel dan met onze Donorinformatielijn 0800-5115. Ook als je plasmadonor bent en graag weer plasma wilt geven, dan kun je bellen met de Donorinformatielijn. Wij heten je van harte welkom op onze afnamelocaties.

 • Kan ik het T-shirt bestellen als ik geen donor ben?

  Nee, het T-shirt is alleen bestemd voor mensen die donor zijn.

 • Wat zijn social shares?

  Social shares zijn online afbeeldingen die een donor kan downloaden van de website. De afbeeldingen kun je als donors plaatsen op je facebook of Instagram om daarmee aandacht te vragen voor het donorschap of om te laten zien dat jij donor bent. De social shares download je hier: https://www.sanquin.nl/donorswerven/social-shares

 • Waarom is DWD belangrijk voor Sanquin?

  DWD is belangrijk omdat donors de beste ambassadeurs zijn van het bloeddonorschap. Donors weten als geen ander hoe het bloeddonorschap in elkaar steekt en kunnen dit heel goed uitleggen aan anderen. Het bloeddonorschap is iets om trots op te zijn. Donors dragen hun donorschap dan ook meestal uit op een positieve manier. DWD is één van de meest succesvolle wervingsmethoden. We werven op deze manier veel nieuwe donors.

 • Ik heb twee T-shirts besteld en heb er maar één ontvangen.

  Dit klopt. De donor mag gratis 1 T-shirt bestellen. Meerdere T-shirts bestellen is niet mogelijk.

   

 • Waaruit bestaat het Bloedmooi wervingspakket?

  We hebben een set van nieuwe middelen ontwikkeld die de donor kan gebruiken om donors te werven. Dat is het Bloedmooi wervingspakket. Hier zitten de volgende middelen in:

  * Stickervel

  * A4-poster

  * Aanmeldingskaarten

  * Ansichtkaarten

  * Visitekaartjes

  * Bloedmooi pen