menu menu

Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Bloed geven (109) Coronavirus (15) Mag ik bloed of plasma geven (264) MijnSanquin (7) Over Sanquin (23) Over bloed (27) Over plasma (5) Plasma geven (62) Serum geven (10)
Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • In een video/foto zie ik bloed van gevaccineerden vergeleken worden met dat van niet gevaccineerden. Bloed van een gevaccineerde lijkt te klonteren/ziet er heel anders uit. Klopt dat?

  Ten eerste: Sanquin bewerkt al het gedoneerde bloed. Daarbij zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne (6 januari 2021) niet dit soort afwijkingen van rode bloedcellen gevonden. Daarnaast wordt in de grotere ziekenhuizen elke dag het bloed van tientallen mensen bestudeerd onder de microscoop. Het betreft daarbij vaak bloed van gevaccineerde mensen. Een dergelijk effect is nog nooit waargenomen.

  Ten tweede: Er wordt zo’n 7.500 keer per week bloed gedoneerd, waaruit jaarlijks ongeveer 700.000 transfusies aan 80.000 patiënten worden gegeven. Elke transfusie is voor de patiënt lichaamsvreemd materiaal, dus artsen en verpleegkundigen houden elke transfusiepatiënt nauw in de gaten om te kijken of deze goed reageert. Mogelijke reacties worden landelijk bijgehouden, en Sanquin krijgt het altijd te horen als er een negatieve reactie is geweest op een transfusie, zodat we aan onze kant kunnen kijken wat dat heeft veroorzaakt.

  In Nederland zijn nul reacties op transfusies gerapporteerd die veroorzaakt kunnen zijn door COVID-19 vaccinatie van de bloeddonor. Internationaal houdt het European Centre for Disease Control en Prevention (ECDC) dat bij. Ook daar is er geen enkele melding geweest.

  Oftewel, dat soort video’s of plaatjes tonen niet de werkelijkheid.

 • Mijn ferritine bleek na mijn vorige donatie te laag. Is mijn bloed nu niet bruikbaar?

  Een laag ferritine heeft geen negatieve invloed op het bloed en is niet schadelijk voor de patiënt die het bloed krijgt. Je bloed kan dus gewoon worden gebruikt. Het meten van het ferritine is een beschermingsmaatregel voor jou als donor. We bewaken hiermee je ijzervoorraad en proberen zo te voorkomen dat je Hb-gehalte door bloeddonaties daalt.

 • Mag ik bloed of plasma doneren na een coronavaccinatie?

  Na een coronavaccinatie/boosterprik mag je 7 dagen niet doneren. 

  • Heb je een oproep voor bloeddonatie? Kom vanaf 7 dagen na de coronavaccinatie naar de bloedbank of meld je oproep af.
  • Heb je een afspraak als plasma- of bloedplaatjesdonor? Dan kun je je afspraak verzetten naar 7 dagen na de coronavaccinatie.
  • Kom je voor je eerste afspraak naar de bloedbank? Deze afspraak kan gewoon doorgaan. We zien je graag.
  • Heb je een experimenteel en/of ongeregistreerd vaccin ontvangen? Dan mag je een maand niet doneren, neem dan contact met ons op 088-730 8686.

  Als je klachten hebt gehad na een coronavaccinatie is mogelijk langer uitstel nodig. We kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.

 • Bloed is hard nodig

  Elke 2 minuten heeft iemand in Nederland bloed nodig om in leven te blijven, weer gezond te worden of ziekte te voorkomen. Als donor geef je ze die kans. Dat doe je voor mensen die je niet kent, maar die niet zonder jou kunnen. Samen zijn we er verantwoordelijk voor dat er in Nederland altijd voldoende bloedproducten op voorraad zijn, om ziekenhuizen mee te bevoorraden en geneesmiddelen mee te maken.

 • Sanquin at Work, wat is dat precies?

  Sanquin at Work is een nieuw communicatieconcept speciaal gericht op bedrijven, ontwikkeld door Sanquin Communicatie. Het basisprincipe is simpel: Sanquin Communicatie roept HR- en MVO-managers van bedrijven op om hun medewerkers bloed te laten doneren onder werktijd. Kortom, de werkgever doneert tijd en de medewerker bloed. Zo proberen we de drempel ‘gebrek aan tijd’ bij onze donors weg te nemen en nieuwe donors te werven. De donor meldt zich aan via onze website en kiest zelf bij welke bloedbank hij of zij bloed geeft, bijvoorbeeld vlakbij huis of juist vlakbij kantoor.

 • Kan ik sporten voor of na het doneren?

  Licht sporten voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar, maar zorg wel dat je extra goed drinkt na het sporten. Intensief sporten vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.

  Vermijd op de dag van donatie om kracht te zetten met de arm waarin geprikt is. Het wondje van de naald kan namelijk weer open gaan, waardoor je een nabloeding of een (soms pijnlijke) blauwe plek kunt krijgen.

  Een bloeddonatie kan invloed hebben op de sportprestaties. Door een donatie daalt het hemoglobinegehalte. Hemoglobine (Hb) is belangrijk voor het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Veel personen merken na donatie geen verschil in hun sportprestaties. Het verschil in inspanningsvermogen kan wel merkbaar zijn wanneer je topsport of duursport beoefent en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd). Het is dan verstandig om geen bloed te geven in de maand ervoor. Je hemoglobinegehalte heeft namelijk een aantal weken nodig om op het oude niveau te komen. Ook in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon of wandelvierdaagse, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.

  Het geven van plasma zou voor het Hb-gehalte een goed alternatief kunnen zijn, omdat je bij een plasmadonatie de rode bloedcellen terugkrijgt en daardoor het Hb-gehalte bij een plasmadonatie nauwelijks daalt. Maar ook bij plasmadonatie gelden bovenstaande adviezen over het vochtverlies.

 • Ik eet vegetarisch. Mag ik bloed doneren?

  Om te kunnen doneren, moet het hemoglobinegehalte (Hb) in je lichaam hoog genoeg zijn. Voor de aanmaak van Hb is ijzer nodig. Het ferritinegehalte laat zien hoeveel ijzer ons lichaam heeft opgeslagen.

  IJzer zit in allerlei voedingsmiddelen zoals vlees ​en vis ​en in mindere mate in groene groenten, noten, peulvruchten en volkorenproducten. Uit onderzoek bij donors blijkt dat het ferritinegehalte van vegetariërs en flexitariërs lager kan zijn, omdat ze geen of weinig ijzerrijk vlees en vis eten. Daardoor is het Hb-gehalte ​bij hen vaker te laag om te mogen doneren. Gelukkig zijn er ook veel vegetariërs en flexitariërs waarbij het ferritine- en Hb-gehalte wel hoog genoeg is.

  We controleren ​voor elke donatie het Hb-gehalte en regelmatig het ferritinegehalte van donors om in de gaten te houden of het veilig is om te doneren.

 • Mag ik bloed of plasma geven na een bloedtransfusie?

  Onder bloedproducten verstaan we onderdelen van het bloed, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes, plasma en serumoogdruppels. Onder bloedproducten verstaan we niet de plasmamedicijnen die uit menselijk plasma worden bereid, zoals immunoglobulinen, stollingsfactoren en albumine.

  Als je alleen bloedproducten of jouw eigen bloed hebt (terug)gekregen, zien we dit niet als een bloedtransfusie.

  Als je een bloedtransfusie en/of bloedproducten van iemand anders hebt gekregen na 1 januari 1980, mag je uit voorzorg geen donor worden. Er is namelijk een hele kleine kans dat je door de transfusie Creutzfeld-Jakob hebt opgelopen. Dit is een zeldzame ziekte die via bloed overgedragen kan worden, maar waarvoor helaas geen test bestaat. Om te voorkomen dat er een keten van besmetting ontstaat, is voor de veiligheid afgesproken dat je na een bloedtransfusie geen donor kan worden.

  Neem bij twijfel contact op met onze informatielijn via 088 - 730 8686

 • Ik heb corona gehad, mag ik weer bloed of plasma komen geven?

  Je kunt weer komen doneren als je minimaal 2 weken hersteld bent van corona en je je normale werkzaamheden en/of sportactiviteiten weer kunt doen.

  Sommige mensen hebben langdurige klachten na een COVID-19 infectie, ook wel ‘long COVID’ genaamd (‘long’ is in dit geval Engels voor ‘langdurig’). Dit zijn klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid.

  Het is belangrijk dat je fit bent als je komt doneren. Ben je dit niet, dan heb je een grotere kans om onwel te worden tijdens of na je donatie. Dit willen we voorkomen. We laten je daarom niet doneren als je één of meerdere van bovenstaande klachten hebt. Alleen langdurig verlies van reukvermogen is geen bezwaar als je je verder fit voelt.

 • Ik ben nog geen donor. Kan ik mij direct aanmelden als plasmadonor?

  Nee. Bij je aanmelding ben je standaard bloeddonor. Na je eerste donatie kijken we samen of bloeddonatie of plasmadonatie het beste bij je past. Dit hangt onder andere af van je bloedgroep.