- Mag ik bloed geven als ik betaalde seksuele contacten (prostitutie) heb gehad?
Als je hebt betaald voor seks (met geld of drugs) kan je vier maanden na het laatste betaalde seksuele contact bloed of plasma geven. Als je zelf geld of drugs hebt ontvangen als betaling voor seks kan je ook vier maanden na het laatste betaalde seksuele contact weer doneren.
- Wat is een donatiefrequentie?
Bloed geven
Vrouwen mogen maximaal drie keer per jaar bloed geven, mannen maximaal vijf keer per jaar. Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van de bloedgroep die op een bepaald moment nodig is. Een patiënt krijgt bij voorkeur bloed van zijn eigen bloedgroep. Een patiënt met bloedgroep AB positief krijgt dus bij voorkeur bloed van een AB-positieve bloeddonor. We hebben daarom alle bloedgroepen hard nodig.
Bloeddonors met bloedgroep O-negatief worden soms extra vaak gevraagd bloed te geven. De bloedgroep O-negatief wordt relatief veel gebruikt in ziekenhuizen, omdat deze bloedgroep in noodgevallen aan iedere patiënt gegeven kan worden.Plasma geven
Je mag maximaal 26 keer per jaar plasma geven, dit is voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je minder vaak plasma geven dan mag dat natuurlijk ook. Omdat er veel plasma nodig is om alle patiënten te helpen, vinden we het fijn als je minimaal zes keer per jaar plasma geeft. - Kan ik mij als transgender na mijn geslachtsverandering aanmelden als donor?
Ja, dat kan. Tijdens je keuring zal de donorarts met jou bespreken of het voor jou mogelijk is om donor te worden. Eventuele vragen hierover kun je vooraf natuurlijk ook al telefonisch (088-730 8686) bespreken.
Sanquin hanteert voor de uitvoering van haar beleid het geslacht dat in je paspoort/ID vermeld staat. Dit is ook bepalend of je bij je keuring de vragen voor mannen of vrouwen invult. Of je n.a.v. de geslachtsverandering wel of niet geopereerd bent, maakt geen verschil.
- Mag ik bloed of plasma geven na een griepvaccinatie?
Je mag bloed geven als het een preventieve vaccinatie (griepprik) is en je klachtenvrij bent.
- Verlies ik bij een donatie een deel van de antistoffen en afweercellen die ik in mijn bloed heb?
Ja, maar als het nodig is, maakt je lichaam het gewoon weer aan. Bij een bloed- en plasmadonatie geef je inderdaad ook antistoffen, ook wel immunoglobulinen. Als je ervan uitgaat dat je gemiddeld vijf liter bloed hebt en 500 ml per donatie geeft, geef je dus tien procent van je antistoffen af. We maken gebruik van die antistoffen. Uit het plasma van volbloed- en de meeste plasmaferese-procedures wordt bijvoorbeeld ook IVIG - intraveneuze immunoglobulinen - gemaakt. Dit wordt gebruikt bij mensen met een immuundeficiëntie of bij een auto-immuunziekte.
Als je gezond bent, kun je deze antistoffen prima missen. Je houdt immers nog negentig procent over na een donatie en je maakt deze antistoffen gewoon weer aan als dat nodig is. Soms dalen ook je antistofconcentraties die je hebt opgebouwd na een vaccinatie. Dit verschilt per soort antistof en per donor. Ook dit is niet erg. Je lichaam heeft geheugencellen die - zodra er een nieuw contact is met de ziekteverwekker of na een vaccinatie - weer actief antistoffen zullen maken.
- Ik heb me aangemeld als donor en heb een afspraak voor een keuring. Is het een bezwaar als ik net een coronavaccinatie heb gehad of die binnenkort krijg?
Nee, dat is geen probleem. Je keuring als nieuwe donor kan gewoon doorgaan rond een coronavaccinatie.
- Ik heb al een tijd geen oproep ontvangen. Mag ik langskomen?
Alleen met een geldige oproep kun je komen doneren. Ben je bloeddonor en heb je lange tijd geen oproep ontvangen? Geef het aan ons door via dit formulier. Dan roepen we je binnenkort weer op.
- Kan het kwaad als ik na donatie op dezelfde dag een coronavaccinatie krijg?
Het dringende advies is om niet te komen doneren als je later op dezelfde dag een afspraak hebt voor een vaccinatie.
- Ik heb een uitnodiging gehad voor de eerste coronavaccinatie, maar ik weet nog niet wanneer ik de tweede vaccinatie krijg. Mag ik een volgende afspraak voor plasmadonatie maken?
Ja, dat mag. Je mag 7 dagen na een coronavaccinatie niet doneren, ongeacht of het de eerste of tweede vaccinatie is. Zodra bekend is wanneer je de tweede vaccinatie krijgt, kun je de afspraak voor plasmadonatie verzetten als dat nodig is.
- Heeft een bloed- of plasmadonatie een nadelig effect op de effectiviteit van het coronavaccin?
Nee, een vaccinatie zet je immuunsysteem aan het werk om antistoffen te maken tegen het coronavirus. Een bloed- of plasmadonatie heeft hier geen invloed op.
Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.