menu

Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Bloed geven (109) Coronavirus (15) Mag ik bloed of plasma geven (265) MijnSanquin (7) Over Sanquin (23) Over bloed (27) Over plasma (5) Plasma geven (62) Serum geven (10)
Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Waarom omvat Sanquin meerdere bv’s?

  Sanquin is actief in zowel het publieke domein (bloedbank) als het private domein (diagnostische diensten en beschikbaar stellen van geneesmiddelen). De minister van VWS wil graag dat de publieke en marktconforme activiteiten van Sanquin juridisch gescheiden zijn, zodat onze wettelijke taak – de bloedvoorziening – geen risico loopt door marktconforme activiteiten.

  Ook Sanquin zelf vindt deze scheiding belangrijk, omdat het transparant is en omdat het qua financiële huishouding overzichtelijker is. Het geeft meer duidelijkheid, ook voor externe partijen waarmee de verschillende organisatieonderdelen samenwerken. Als onderdeel van deze juridische herstructurering heeft Stichting Sanquin de divisies Diagnostiek en Sanquinnovate ondergebracht in de juridische entiteit van Besloten Vennootschappen.

  Indien de bv’s een positief resultaat behalen, dan blijft de winst binnen de Sanquin-organisatie. Sanquin blijft een not-for-profit karakter behouden en zal geen winst uitkeren aan derden. Er zijn geen externe aandeelhouders die aanspraak kunnen maken op dividend. De winst zal worden aangewend voor investeringen in materiaal, processen, huisvesting, mensen en onderzoek, net zoals nu binnen de stichting het geval is.

  Meer weten?

  Juridische structuur en beleidsplan

 • Ik ben hersteld/vrij van coronaklachten: wanneer mag ik weer langskomen voor de keuring of een donatie?

  Als je ten minste 14 dagen geen coronaklachten meer hebt en je je weer helemaal fit voelt, mag je weer bij Sanquin komen.

   

 • Wat gebeurt er tijdens de keuring?

  De donorarts neemt de (medische) vragenlijst met je door. De donorarts let er op dat het geven van bloed veilig is en niet schadelijk voor jouw gezondheid. Tijdens dit gesprek meten we ook je bloeddruk, bepalen we je gewicht en meten we het hemoglobinegehalte in je bloed.

  Na het gesprek met de donorarts neemt de donor-assistent een aantal buisjes bloed bij je af voor het testen van je bloed.

 • Hoe lang duurt plasma doneren?

  In totaal ben je zowel bij bloeddonatie als bij plasmadonatie ongeveer 1 uur kwijt. Plasma doneren duurt 45 minuten, omdat je plasma eerst van je rode bloedcellen gescheiden moet worden. Bloed doneren duurt maar 10 minuten.

  Er worden bij plasmadonatie en bloeddonatie ook medische vragen gesteld en tests gedaan, zoals het meten van je hemoglobinegehalte en bloeddruk.

 • In een video/foto zie ik bloed van gevaccineerden vergeleken worden met dat van niet gevaccineerden. Bloed van een gevaccineerde lijkt te klonteren/ziet er heel anders uit. Klopt dat?

  Ten eerste: Sanquin bewerkt al het gedoneerde bloed. Daarbij zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne (6 januari 2021) niet dit soort afwijkingen van rode bloedcellen gevonden. Daarnaast wordt in de grotere ziekenhuizen elke dag het bloed van tientallen mensen bestudeerd onder de microscoop. Het betreft daarbij vaak bloed van gevaccineerde mensen. Een dergelijk effect is nog nooit waargenomen.

  Ten tweede: Er wordt zo’n 7.500 keer per week bloed gedoneerd, waaruit jaarlijks ongeveer 700.000 transfusies aan 80.000 patiënten worden gegeven. Elke transfusie is voor de patiënt lichaamsvreemd materiaal, dus artsen en verpleegkundigen houden elke transfusiepatiënt nauw in de gaten om te kijken of deze goed reageert. Mogelijke reacties worden landelijk bijgehouden, en Sanquin krijgt het altijd te horen als er een negatieve reactie is geweest op een transfusie, zodat we aan onze kant kunnen kijken wat dat heeft veroorzaakt.

  In Nederland zijn nul reacties op transfusies gerapporteerd die veroorzaakt kunnen zijn door COVID-19 vaccinatie van de bloeddonor. Internationaal houdt het European Centre for Disease Control en Prevention (ECDC) dat bij. Ook daar is er geen enkele melding geweest.

  Oftewel, dat soort video’s of plaatjes tonen niet de werkelijkheid.

 • Mijn ferritine bleek na mijn vorige donatie te laag. Is mijn bloed nu niet bruikbaar?

  Een laag ferritine heeft geen negatieve invloed op het bloed en is niet schadelijk voor de patiënt die het bloed krijgt. Je bloed kan dus gewoon worden gebruikt. Het meten van het ferritine is een beschermingsmaatregel voor jou als donor. We bewaken hiermee je ijzervoorraad en proberen zo te voorkomen dat je Hb-gehalte door bloeddonaties daalt.

 • Mag ik bloed of plasma doneren na een coronavaccinatie?

  Na een coronavaccinatie/boosterprik mag je 7 dagen niet doneren. 

  • Heb je een oproep voor bloeddonatie? Kom vanaf 7 dagen na de coronavaccinatie naar de bloedbank of meld je oproep af.
  • Heb je een afspraak als plasma- of bloedplaatjesdonor? Dan kun je je afspraak verzetten naar 7 dagen na de coronavaccinatie.
  • Kom je voor je eerste afspraak naar de bloedbank? Deze afspraak kan gewoon doorgaan. We zien je graag.
  • Heb je een experimenteel en/of ongeregistreerd vaccin ontvangen? Dan mag je een maand niet doneren, neem dan contact met ons op 088-730 8686.

  Als je klachten hebt gehad na een coronavaccinatie is mogelijk langer uitstel nodig. We kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.

 • Bloed is hard nodig

  Elke 2 minuten heeft iemand in Nederland bloed nodig om in leven te blijven, weer gezond te worden of ziekte te voorkomen. Als donor geef je ze die kans. Dat doe je voor mensen die je niet kent, maar die niet zonder jou kunnen. Samen zijn we er verantwoordelijk voor dat er in Nederland altijd voldoende bloedproducten op voorraad zijn, om ziekenhuizen mee te bevoorraden en geneesmiddelen mee te maken.

 • Sanquin at Work, wat is dat precies?

  Sanquin at Work is een nieuw communicatieconcept speciaal gericht op bedrijven, ontwikkeld door Sanquin Communicatie. Het basisprincipe is simpel: Sanquin Communicatie roept HR- en MVO-managers van bedrijven op om hun medewerkers bloed te laten doneren onder werktijd. Kortom, de werkgever doneert tijd en de medewerker bloed. Zo proberen we de drempel ‘gebrek aan tijd’ bij onze donors weg te nemen en nieuwe donors te werven. De donor meldt zich aan via onze website en kiest zelf bij welke bloedbank hij of zij bloed geeft, bijvoorbeeld vlakbij huis of juist vlakbij kantoor.

 • Kan ik sporten voor of na het doneren?

  Licht sporten voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar, maar zorg wel dat je extra goed drinkt na het sporten. Intensief sporten vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.

  Vermijd op de dag van donatie om kracht te zetten met de arm waarin geprikt is. Het wondje van de naald kan namelijk weer open gaan, waardoor je een nabloeding of een (soms pijnlijke) blauwe plek kunt krijgen.

  Een bloeddonatie kan invloed hebben op de sportprestaties. Door een donatie daalt het hemoglobinegehalte. Hemoglobine (Hb) is belangrijk voor het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Veel personen merken na donatie geen verschil in hun sportprestaties. Het verschil in inspanningsvermogen kan wel merkbaar zijn wanneer je topsport of duursport beoefent en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd). Het is dan verstandig om geen bloed te geven in de maand ervoor. Je hemoglobinegehalte heeft namelijk een aantal weken nodig om op het oude niveau te komen. Ook in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon of wandelvierdaagse, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.

  Het geven van plasma zou voor het Hb-gehalte een goed alternatief kunnen zijn, omdat je bij een plasmadonatie de rode bloedcellen terugkrijgt en daardoor het Hb-gehalte bij een plasmadonatie nauwelijks daalt. Maar ook bij plasmadonatie gelden bovenstaande adviezen over het vochtverlies.