menu menu

Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Bloed geven (116) Coronavirus (15) Mag ik bloed of plasma geven (264) MijnSanquin (7) Over Sanquin (25) Over bloed (29) Over plasma (6) Plasma geven (65) Serum geven (18)
Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Ik werk met (mogelijke) corona-patiënten, mag ik bloed/plasma geven?

  Doe altijd maximaal 24 uur voordat je naar de bloedbank komt de coronacheck op onze website. Als je volgens de coronacheck mag komen, maakt het niet uit of je in de zorg en/of met corona-patiënten werkt.

 • Mag ik doneren als ik klachten heb gehad na de coronavaccinatie?

  We kunnen geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.

 • Iemand in mijn omgeving is verkouden of heeft koortsklachten. Mag ik naar de bloedbank komen?

  Kijk op de website van rijksoverheid of RIVM wanneer je in quarantaine moet. Tijdens je quarantaine mag je niet naar de bloedbank komen. Geef dit aan ons door via de coronacheck.

 • Iemand in mijn naaste omgeving heeft corona. Mag ik naar de bloedbank komen?

  Kijk op de website van rijksoverheid of RIVM wanneer je in quarantaine moet. Tijdens je quarantaine mag je niet naar de bloedbank komen. Geef dit aan ons door via de coronacheck.

 • Ik heb hooikoortsklachten. Mag ik nu komen doneren?

  Normaal gesproken mag je met deze klachten sowieso doneren. Sommige klachten van hooikoorts (zoals niezen en een loopneus) zijn alleen moeilijk te onderscheiden van coronaklachten. Als je dit soort klachten hebt en je denkt dat je verkouden bent - omdat het anders is dan je normale hooikoortsklachten - vragen we je om niet te doneren. Wacht hiermee totdat je 14 dagen geen verkoudheidsklachten (niezen / hoesten / loopneus) meer hebt. Heb je een oproep gekregen, meld je dan af. Heb je een afspraak staan om plasma te geven? Verplaats deze dan in MijnSanquin.

 • Ik heb een loopneus/moet hoesten/ben niet helemaal fit/heb koorts, mag ik nu komen geven?

  Nee, wanneer je de afgelopen 14 dagen klachten hebben gehad zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoestklachten, verhoging of koorts, dan vragen we je om geen bloed of plasma te komen geven. Dit om jouw gezondheid, die van onze medewerkers en de ontvangers van bloed te beschermen. Heb je een oproep gekregen, meld je dan af. Heb je een afspraak staan om plasma te geven? Verplaats deze dan in MijnSanquin.

  Ook met een negatieve test op het coronavirus mag je niet doneren als je wel verkoudheidsklachten hebt. Doneren kan wanneer je 14 dagen klachtenvrij bent.

 • In een video/foto zie ik bloed van gevaccineerden vergeleken worden met dat van niet gevaccineerden. Bloed van een gevaccineerde lijkt te klonteren/ziet er heel anders uit. Klopt dat?

  Ten eerste: Sanquin bewerkt al het gedoneerde bloed. Daarbij zijn sinds de start van de vaccinatiecampagne (6 januari 2021) niet dit soort afwijkingen van rode bloedcellen gevonden. Daarnaast wordt in de grotere ziekenhuizen elke dag het bloed van tientallen mensen bestudeerd onder de microscoop. Het betreft daarbij vaak bloed van gevaccineerde mensen. Een dergelijk effect is nog nooit waargenomen.

  Ten tweede: Er wordt zo’n 7.500 keer per week bloed gedoneerd, waaruit jaarlijks ongeveer 700.000 transfusies aan 80.000 patiënten worden gegeven. Elke transfusie is voor de patiënt lichaamsvreemd materiaal, dus artsen en verpleegkundigen houden elke transfusiepatiënt nauw in de gaten om te kijken of deze goed reageert. Mogelijke reacties worden landelijk bijgehouden, en Sanquin krijgt het altijd te horen als er een negatieve reactie is geweest op een transfusie, zodat we aan onze kant kunnen kijken wat dat heeft veroorzaakt.

  In Nederland zijn nul reacties op transfusies gerapporteerd die veroorzaakt kunnen zijn door COVID-19 vaccinatie van de bloeddonor. Internationaal houdt het European Centre for Disease Control en Prevention (ECDC) dat bij. Ook daar is er geen enkele melding geweest.

  Oftewel, dat soort video’s of plaatjes tonen niet de werkelijkheid.

 • Heeft Hans Zaaijer aangegeven dat het vaccin het immuunsysteem afbreekt?

  Nee, het immuunsysteem als geheel blijft gewoon werken, ook na vaccinatie.

  Hans Zaaijer heeft toegelicht dat na elke infectie antistoffen worden aangemaakt, en dat die antistoffen daarna langzaamaan weer afnemen. We zien dat ook bij antistoffen tegen COVID-19. Dat is hoe het lichaam normaal ook werkt.

  Die antistoffen zullen weer toenemen als een nieuwe infectie optreedt of een (booster)vaccinatie wordt toegediend.

 • Mijn ferritine bleek na mijn vorige donatie te laag. Is mijn bloed nu niet bruikbaar?

  Een laag ferritine heeft geen negatieve invloed op het bloed en is niet schadelijk voor de patiënt die het bloed krijgt. Je bloed kan dus gewoon worden gebruikt. Het meten van het ferritine is een beschermingsmaatregel voor jou als donor. We bewaken hiermee je ijzervoorraad en proberen zo te voorkomen dat je Hb-gehalte door bloeddonaties daalt.

 • Mag ik bloed of plasma doneren na een coronavaccinatie?

  Na een coronavaccinatie/boosterprik mag je 7 dagen niet doneren. 

  • Heb je een oproep voor bloeddonatie? Kom vanaf 7 dagen na de coronavaccinatie naar de bloedbank of meld je oproep af.
  • Heb je een afspraak als plasma- of bloedplaatjesdonor? Dan kun je je afspraak verzetten naar 7 dagen na de coronavaccinatie.
  • Kom je voor je eerste afspraak naar de bloedbank? Deze afspraak kan gewoon doorgaan. We zien je graag.
  • Heb je een experimenteel en/of ongeregistreerd vaccin ontvangen? Dan mag je een maand niet doneren, neem dan contact met ons op 088-730 8686.

  Als je klachten hebt gehad na een coronavaccinatie is mogelijk langer uitstel nodig. We kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.