Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Ik krijg binnenkort een nieuwe telefoon, worden mijn gegevens uit de app dan automatisch overgezet?

  Heb je de app gedownload in januari 2020 of later? Dan kun je de gegevens overzetten naar een andere telefoon. Dit doe je door op het nieuwe toestel de app te downloaden en met jouw account in te loggen. Je gegevens zijn nu beschikbaar op het nieuwe toestel.

  Heb je de app gedownload vóór 2020 en daar gegevens ingezet? Dan kun je de gegevens helaas niet meenemen naar een nieuwe telefoon. Als je de Ik Geef Bloed-app dus op een nieuwe telefoon installeert, worden de gegevens niet overgezet. Je bent in dit geval genoodzaakt om de gegevens handmatig over te zetten. 

 • Komen mijn donatiegegevens die ik invoer in de app bij jullie in een database terecht?

  Nee, de gegevens die door jou opgeslagen worden in de app worden niet door Sanquin gebruikt.

  In de app die vóór 2020 te downloaden was, worden de gegevens lokaal op je telefoon opgeslagen. Als je deze app verwijdert, worden de gegevens automatisch gewist. 

 • Zijn er meerdere versies van de app?

  Ja, er zijn tot op heden twee versies uitgebracht. De laatste versie dateert uit 2020 en is de enige app van Sanquin die te downloaden is in de App store en Play store.

 • Kan ik de nieuwe app gebruiken als ik de eerdere versie van vóór 2020 heb?

  Ja, je kan de nieuwe app installeren. We adviseren je om de gegevens uit de oude app handmatig over te zetten. Daarna kun je de oude versie verwijderen.

 • Waarom moet ik een account aanmaken voor de laatste versie van de app?

  Hiermee zijn jouw gegevens extra beschermd. Mocht je je toestel kwijtraken, dan kan niemand de data inzien. Wanneer je overgaat op een nieuw toestel, is het ook mogelijk om de gegevens over te zetten. 

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik griep heb?

  Je mag bloed geven je tenminste 2 weken vrij van klachten en tenminste 2 weken vrij van antibiotica of antivirale middelen bent. Als je contact hebt gehad met iemand die griep heeft, mag je bloed geven zolang je zelf geen klachten hebt. Mocht je binnen een week na de donatie alsnog griep krijgen, neem dan zo snel mogelijk contact op met de bloedbank 0800 - 5115.

 • Mag je bloed of plasma geven na een griepvaccinatie?

  Je mag bloed geven als het een preventieve vaccinatie (griepprik) is en je klachtenvrij bent.

  Mag ik na andere vaccinaties bloed of plasma mag geven?

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een infarct heb doorgemaakt?

  Je mag geen bloed (meer) geven na een hersen- of hartinfarct. Bloed geven brengt dan mogelijk risico’s mee voor je gezondheid, ook als je momenteel geen klachten meer hebt. Neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115).

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik ijzerstapeling (hemochromatose) heb?

  Als bij jou de diagnose hemochromatose is gesteld, dan zijn er mogelijkheden om bloed af te staan bij Sanquin.

  Is de ziekte nog niet in een stabiele fase of heb je een secundaire vorm van hemochromatose (dit is hemochromatose ten gevolge van een andere ziekte), dan kan je behandelend arts bij ons een verzoek tot een therapeutische bloedafname (aderlating) doen. Dit bloed wordt niet gebruikt voor behandeling van patiënten.

  Heb je de primaire (erfelijke vorm) van de ziekte en is de ziekte in de stabiele fase, dan kan je bloed wel worden gegeven aan patiënten als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

  Je ferritinewaarde in het bloed moet kleiner zijn dan 100 microgram per liter.

  Je bent verder gezond en je voldoet aan de voorwaarden die ook voor overige donors gelden. Je kunt in ons aanmeldingsformulier bekijken of je hier aan voldoet.

  Je behandelend arts moet hiervoor een aanvraag indienen met een recente bepaling van de ferritinewaarde in het bloed. Je arts moet jaarlijks opnieuw bevestigen via een formulier (inclusief een recente bepaling van de ferritinewaarde) dat de ziekte nog steeds in een stabiele fase is.

  Na aanmelding volgt een gesprek met een donorarts en worden de reguliere bloedtesten gedaan om definitief te bepalen of je donor mag worden.

  De frequentie van doneren is maximaal 3 keer per jaar voor vrouwen en maximaal 5 keer per jaar voor mannen. Er moet minimaal 8 weken tussen twee opeenvolgende donaties zitten.

  Neem contact op met de bloedbank als je vragen hebt (0800-5115).
  Meer informatie.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik jeugdpuistjes (Acné) heb?

  Je mag bloed geven.
  Bij forse ontstekingen is donatie toegestaan als deze volledig genezen zijn.
  Als je isotretinoïne (RoaccutaneR/vitamine A zuur) gebruikt, mag je bloed geven vanaf 2 maanden na inname van de laatste tablet.
  Zalven en lotions en zijn meestal geen bezwaar.