menu menu

Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Bloed geven (109) Coronavirus (7) Mag ik bloed of plasma geven (266) MijnSanquin (7) Over Sanquin (23) Over bloed (25) Over plasma (6) Plasma geven (65) Serum geven (18)
Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Wat is een donatiefrequentie?

  Bloed geven
  Vrouwen mogen maximaal drie keer per jaar bloed geven, mannen maximaal vijf keer per jaar. Hoe vaak je wordt opgeroepen hangt af van de bloedgroep die op een bepaald moment nodig is. Een patiënt krijgt bij voorkeur bloed van zijn eigen bloedgroep. Een patiënt met bloedgroep AB positief krijgt dus bij voorkeur bloed van een AB-positieve bloeddonor. We hebben daarom alle bloedgroepen hard nodig.
  Bloeddonors met bloedgroep O-negatief worden soms extra vaak gevraagd bloed te geven. De bloedgroep O-negatief wordt relatief veel gebruikt in ziekenhuizen, omdat deze bloedgroep in noodgevallen aan iedere patiënt gegeven kan worden.

  Plasma geven
  Je mag maximaal 26 keer per jaar plasma geven, dit is voor mannen en vrouwen hetzelfde. Wil je minder vaak plasma geven dan mag dat natuurlijk ook. Omdat er veel plasma nodig is om alle patiënten te helpen, vinden we het fijn als je minimaal zes keer per jaar plasma geeft.

 • Mag ik bloed geven als ik betaalde seksuele contacten (prostitutie) heb gehad?

  Als je hebt betaald voor seks (met geld of drugs) kan je vier maanden na het laatste betaalde seksuele contact bloed of plasma geven. Als je zelf geld of drugs hebt ontvangen als betaling voor seks kan je ook vier maanden na het laatste betaalde seksuele contact weer doneren. 

 • Mag ik bloed of plasma doneren als ik zwanger ben?

  Als je zwanger bent, mag je helaas geen bloed of plasma doneren. Dat mag pas 6 maanden na het einde van je zwangerschap. De maanden beginnen te tellen na je bevalling, miskraam of abortus.

 • Mag ik bloed of plasma doneren na het drinken van alcohol?

  Heb je de avond voor je donatie iets te diep in het glaasje gekeken op een verjaardag? Of heb je een pilletje gebruikt op een festival? Fijn dat je het gezellig had! Zorg er alleen wel voor dat je niet meer onder invloed bent als je gaat doneren.

 • Kan het kwaad als ik na donatie op dezelfde dag een coronavaccinatie krijg?

  Het dringende advies is om niet te komen doneren als je later op dezelfde dag een afspraak hebt voor een vaccinatie. 

 • Kan ik mij als transgender na mijn geslachtsverandering aanmelden als donor?

  Ja, dat kan. Tijdens je keuring zal de donorarts met jou bespreken of het voor jou mogelijk is om donor te worden. Eventuele vragen hierover kun je vooraf natuurlijk ook al telefonisch (088-730 8686) bespreken.

  Sanquin hanteert voor de uitvoering van haar beleid het geslacht dat in je paspoort/ID vermeld staat. Dit is ook bepalend of je bij je keuring de vragen voor mannen of vrouwen invult. Of je n.a.v. de geslachtsverandering wel of niet geopereerd bent, maakt geen verschil.

 • Wat is het minimale gewicht om bloed of plasma te geven?

  Voor bloeddonaties moet je meer dan 50 kg wegen en voor plasmadonaties minimaal 55 kg. Je mag geen bloed of plasma geven als je minder weegt omdat dit dan risico’s geeft voor je gezondheid.

 • Waarom vraagt de bloedbank ook naar reizen binnen Europa. Daar is toch geen malaria?

  Malaria komt inderdaad niet meer voor in Europa, maar een infectie met het westnijlvirus (WNV) komt wél voor in bepaalde gebieden binnen Europa. Omdat het WNV overdraagbaar is via bloed en je zelf meestal niet weet dat je deze infectie hebt opgelopen, vragen we je naar je reizen binnen Europa. Door bij bepaalde donaties iedereen te testen die in een risicogebied voor een WNV-besmetting is geweest, kunnen we voorkomen dat kwetsbare patiënten geïnfecteerd raken via een transfusie. Omdat het virus sinds 2020 ook in Nederland is gevonden, vragen we je ook in welke regio je in Nederland je bent geweest.

  Hoe verspreidt het virus zich?

  Het virus verspreidt zich vooral onder vogels. Muggen die geïnfecteerde vogels prikken, kunnen het virus vervolgens op mensen overdragen. Een klein deel van de geïnfecteerde mensen krijgt griepachtige verschijnselen (koorts, hoofdpijn, spierpijn, maag- en/of darmklachten), maar bij veel mensen verloopt de infectie zonder klachten. In beide gevallen weet je niet dat je een WNV-infectie hebt doorgemaakt, maar kun je het virus wel overdragen via een transfusie van rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Daarom wordt je bloed in sommige gevallen getest op WNV.

  Wanneer word je getest?

  Je wordt alleen getest als je bloed, bloedplaatjes, of plasma voor transfusie (Q-plasma) geeft én je voldoet aan de volgende situatie(s):

  • Je hebt in de afgelopen vier weken minimaal een overnachting gehad in een gebied in Europa waar het WNV voorkomt. Dat kan dus ook in een gebied in Nederland zijn geweest.
  • Je woont in een gebied in Nederland waar het WNV voorkomt.

  Het kan tot vier weken duren voordat de uitslag bekend is. Als er niets wordt gevonden, word je daar niet van op de hoogte gebracht. Geen bericht is dus goed bericht. Als we het WNV in jouw donatie aantreffen, word je hierover gebeld door een donorarts. Voor een gezonde bloeddonor is een besmetting met het WNV doorgaans niet gevaarlijk. Het lichaam maakt antistoffen die het virus definitief opruimen. Jouw laatste donatie kunnen we echter niet gebruiken.

  Omdat het een aantal weken kan duren voordat het virus volledig is opgeruimd, mag je 120 dagen geen bloed geven als er WNV in je bloed is aangetoond. Daarna ben je uiteraard gewoon weer welkom.

 • Heeft een bloed- of plasmadonatie een nadelig effect op de effectiviteit van het coronavaccin?

  Nee, een vaccinatie zet je immuunsysteem aan het werk om antistoffen te maken tegen het coronavirus. Een bloed- of plasmadonatie heeft hier geen invloed op.

 • Mag ik bloed of plasma geven na een griepvaccinatie?

  Je mag bloed geven als het een preventieve vaccinatie (griepprik) is en je klachtenvrij bent.

  Mag ik na andere vaccinaties bloed of plasma mag geven?