Stamcellen doneren

Stamcellen zijn regelmatig in het nieuws omdat deze wellicht kunnen bijdragen aan het herstel van een ziekte of beschadigde organen. Hier lees je alles over stamcellen en hoe je stamceldonor kunt worden.

Wat zijn stamcellen? 

Een stamcel is een cel die nog geen specialisatie heeft en in staat is zich te ontwikkelen tot verschillende celtypes. Een stamcel kan twee bijzondere dingen:

  • Zichzelf vernieuwen

  • Uitgroeien tot talloze specifieke cellen, zoals: levercel, huidcel of bloedcel.

Er bestaan verschillende soorten stamcellen. De ene soort kan zich tot meer verschillende celtypes ontwikkelen dan andere. Hoe jonger de cel is, hoe meer mogelijkheden deze in zich draagt. 

De betekenis van een stamcel wordt in het woordenboek als volgt omschreven: niet-specifieke lichaamscel waaruit zich verschillende specifieke cellen kunnen ontwikkelen.

Wat doen stamcellen? 

Wanneer we gewond raken of ziek worden, raken sommige van onze cellen ook gewond of gaan dood. Stamcellen worden dan geactiveerd. Zij hebben de taak om beschadigd weefsel te repareren en om dode cellen te vervangen. Op deze manier zorgen stamcellen dat we gezond blijven en niet te snel verouderen.

Stamcellen geven

Stamcellen zijn dus cellen die nieuwe cellen voortbrengen. Ze komen voort in de beenmergholtes van onze botten. Een soort stamcel dat zich bezig houdt met de maak van cellen in het bloed is de bloedstamcel. Deze bloedvormende stamcellen maken alle cellen die je in je bloed kunt vinden: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (trombocyten).

Het doneren van bloedstamcellen doe je bij de stichting Matchis. Zij zorgen voor een goede match bij een stamceltransplantatie. Voor mensen met een bloedziekte (zoals leukemie) of een ziekte van het afweersysteem kan een stamceltransplantatie levensreddend zijn. 

Ben ik als bloeddonor ook direct stamceldonor? 

Nee, het doneren van bloedstamcellen gebeurt via een andere procedure en in gespecialiseerde centra. Je kan je wel opgeven als stamceldonor via Matchis.nl.

Kan ik stamceldonor worden bij Matchis?

Als stamceldonor bij Matchis doneer je alleen bloedstamcellen. Deze bloedstamcellen worden voortdurend door het lichaam vervangen, je kunt ze dus makkelijk missen en hebt ze zo weer aangemaakt. Ben je gezond, minstens 18 jaar, niet ouder dan 55 en woon je in Nederland? Dan kun je je aanmelden als stamceldonor. 

Voor personen tussen de 18 en 35 jaar is de aanmelding kosteloos. Aanmeldingen in de leeftijd 36-55 jaar worden gevraagd om een eenmalige bijdrage van € 35,-. Interesse? Meld je aan via Matchis.nl.

De leeftijdsgrens om bloeddonor te worden, ligt hoger dan bij stamceldonatie. Je mag bloed geven vanaf 18 jaar en tot en met 79 jaar. Aanmelden als bloeddonor mag tot en met je 64e en is helemaal gratis. Meld je nu aan als bloeddonor bij Sanquin