Donorplasma cruciaal voor patiënten met afweerstoornis

Niet alleen je bloedcellen, ook de eiwitten in bloedplasma zijn van grote betekenis voor patiënten.

Ook bloeddonor worden? Meld je aan en red een leven! Ben je bloeddonor en wil je liever plasma geven? Stap dan nu over!

Jouw lichaam: een unieke medicijnfabriek!

De eiwitten uit donorplasma zijn cruciaal voor patiënten met afweerstoornis. Neem bijvoorbeeld antistoffen. Die zijn onmisbaar voor kinderen en volwassen met een aangeboren afweerstoornis, ook wel primaire immuundeficiëntie (PID). In de week van 22 tot en met 29 april 2024 wordt er wereldwijd stilgestaan bij patiënten met PID. Voor Sanquin aanleiding om tijdens deze World Primary Immune deficiency Week aandacht te vragen voor het belang van plasmadonatie. 

Belangrijk voor afweer

Antistoffen zijn heel belangrijk voor de afweer tegen bacteriën en virussen. Je lichaam maakt ze aan na een infectie of vaccinatie. Moeders geven ze door aan hun baby’s, al tijdens de zwangerschap en na de geboorte via borstvoeding. Zo krijgen baby’s even de tijd om hun eigen afweer op te bouwen. 

Afweerstoornissen 

Maar soms is er iets mis. Ongeveer 1 op de 10.000 baby’s wordt geboren met een afweerstoornis. Dat wordt ook een primaire immuundeficiëntie (PID) genoemd. Er zijn meer dan 400 verschillende, zeldzame, aangeboren afweerstoornissen bekend. De oorzaak is een foutje ergens in het DNA. Zulke foutjes kunnen leiden tot stoornissen in de aanmaak van antistoffen, zoals bij de ziekte CVID, soms gecombineerd met een tekort aan afweercellen. Of er is iets mis met een van de eiwitten die een rol spelen bij de afweer.  

Symptomen 

Kinderen met PID hebben last van terugkerende infecties zoals oorontsteking, bronchitis of bijholteontsteking.  Ze liggen vaak in het ziekenhuis en zijn altijd moe. Soms duurt het een tijd voordat de diagnose is gesteld. Dat is vaak een opluchting. Want voor veel kinderen met PID is er is een behandeling die hun het leven weer terug kan geven: immunoglobuline, een geneesmiddel dat bestaat uit antistoffen van donors.  

Die antistoffen worden gezuiverd uit het plasma van duizenden bloed- en plasmadonors. Dat wordt samengevoegd, en de antistoffen worden eruit gehaald. Dit plasmageneesmiddel kan bij patiënten met PID infecties voorkomen en bestrijden. Want in elk infuus zitten antistoffen tegen infecties die donors al hebben doorgemaakt, of waartegen ze gevaccineerd zijn. 

Zoveel verschillende antistoffen, die kun je nooit namaken in het lab. Jouw lichaam is een unieke medicijnfabriek!  

Plasmadonors nodig 

Er zijn steeds meer toepassingen voor therapie met antistoffen. Er is er dan ook steeds meer plasma nodig om patiënten te helpen. Afhankelijk van hun bloedgroep, vragen we bloeddonors daarom regelmatig om plasmadonor te worden. We hebben nog niet genoeg plasma om alle patiënten in Nederland te voorzien van immunoglobuline. We zijn afhankelijk van immunoglobuline van buiten Europa. Omdat ook andere Europese landen een tekort aan plasma hebben, trekken we nu samen op om de plasma-inzameling te versterken. Zodat er altijd voldoende immunoglobuline is voor patiënten met PID. 

24 april 2024