menu

Rode bloedcellen (erytrocyten)

Rode bloedcellen - met een moeilijk woord ook wel erytrocyten genoemd - zijn de bekendste bloedcellen in het menselijk lichaam. Samen met de witte bloedcellen en bloedplaatjes vormen zij de bloedcellen die de helft van ons bloed beslaan. Een rode bloedcel is heel klein (0,008 millimeter doorsnede) en ziet eruit als een rond kussentje met aan beide kanten een holte.

Wat is de functie van rode bloedcellen?

Rode bloedcellen bevatten veel hemoglobine, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide vervoert. Hierdoor zijn rode bloedcellen in staat om zuurstof van de longen naar het weefsel te brengen en koolstofdioxide af te voeren naar de longen waarna we het uitademen. De rode bloedcellen zorgen voor 99% van de zuurstoftoevoer in het lichaam.

Hoe ontstaan rode bloedcellen?

Rode bloedcellen worden aangemaakt in het beenmerg. Dit zit in je borstbeen, ribben en bekken. De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren: erytropoƫtine (EPO). Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen. Na een aantal delingen worden de cellen steeds rijper en gaan ze steeds meer op rode bloedcellen lijken.

Als de cellen klaar zijn met hun ontwikkeling, wordt de kern uit de cel gestoten. Rode bloedcellen zijn de enige cellen in het lichaam die geen kern hebben. Zonder kern kan de cel niet verder delen. De rode bloedcel is daarna klaar om naar de bloedbaan te gaan.

In 6 dagen tijd ontstaat een rode bloedcel die 120 dagen leeft. Verouderde rode bloedcellen worden voornamelijk door de milt en de lever verwijderd. Iedere seconde worden er ongeveer 2,5 miljoen rode bloedcellen vernietigd en ook weer aangemaakt.

Wat is het gemiddelde rode bloedcellengehalte?

De normaalwaarde bij mannen ligt tussen de 4,4 en 5,8 biljoen rode bloedcellen per liter bloed. Vrouwen hebben gemiddeld tussen de 4 en 5,3 biljoen rode bloedcellen per liter. Als je te weinig rode bloedcellen hebt, dan krijg je bloedarmoede (anemie). Symptomen van een tekort aan rode bloedcellen zijn vermoeidheid, duizeligheid en kortademigheid. 

Er zijn situaties waarbij het lichaam juist te veel rode bloedcellen aanmaakt, bijvoorbeeld door zuurstoftekort, uitdroging en doping. Het bloed wordt daardoor stroperig en kan gaan samenklonteren. Hierdoor loop je een verhoogde kans op een beroerte of hartinfarct.