menu menu

Rode bloedcellen (erytrocyten)

De rode bloedcellen zijn de bekendste bloedcellen in het menselijk lichaam. Samen met de witte bloedcellen en bloedplaatjes vormen zij de bloedcellen die de helft van ons bloed opmaken.

Wat zijn erytrocyten? 

Erytrocyten zijn de rode bloedlichaampjes in het menselijk lichaam. Doordat deze cellen een hoge concentratie aan rode bloedkleurstof (hemoglobine) bevatten worden het de rode bloedcellen genoemd. 

Betekenis erytrocyten: bloedcellen gekenmerkt door een afgeplatte vorm, een geringe diameter en de afwezigheid van een celkern en enkele andere celorganellen. Bevatten een hoge concentratie aan hemoglobine, waarmee zuurstof in het bloed wordt getransporteerd.

Waar worden rode bloedcellen gemaakt?

Rode bloedcellen worden in het beenmerg aangemaakt. Dat vind je in het borstbeen, de ribben en de schedelbotten. Een rode bloedcel is erg klein, ongeveer 0,008 milimeter in doorsnee en ziet eruit als een rond kussentje met aan weerszijde een holte. 

De aanmaak van rode bloedcellen in het beenmerg wordt gestimuleerd door een hormoon uit de nieren, erytropoetine, oftwel EPO. Rode bloedcellen ontwikkelen zich daar vanuit stamcellen, heel primitieve cellen. Na een aantal delingen worden de cellen steeds rijper en gaan steeds meer op rode bloedcellen lijken. Als de cellen klaar zijn met hun ontwikkeling wordt de kern uit de cel gestoten. Zonder kern kan de cel niet verder delen. De cel krijgt de aan weerszijden zijn holle vorm en kan nog meer zuurstof binden. de rode bloedcel is klaar voor vertrek en gaat de bloedbaan in.

De vorming van een rode bloedcel neemt zes dagen in beslag, en hij leeft 120 dagen. Verouderde rode bloedcellen worden voornamelijk door de milt, en de lever verwijderd. Iedere seconde worden er ongeveer tweeëneenhalf miljoen rode bloedcellen vernietigd, en ook weer bijgemaakt.

Wat zijn normale waarde van rode bloedcellen? 

Gemiddeld heeft iedereen minimaal vier biljoen rode bloedcellen per liter bloed. Dit is de normaalwaarde van erytrocyten.

Met bloedonderzoek is de waarde van rode bloedcellen eenvoudig in kaart te brengen. Op het onderzoeksformulier of de labuitslag staat dit aangegeven als erytrocyten. Voor volwassen mannen is de normaalwaarde van rode bloedcellen tussen de 4,4 en 5,8 biljoen per liter bloed. Vrouwen hebben gemiddeld tussen de 4 en 5,3 biljoen rode bloedcellen per liter bloed.

Er zijn situaties waarin er te veel rode bloedcellen worden gevormd, bijvoorbeeld door het gebruik van doping. Een tekort aan rode bloedcellen noemen we bloedarmoede. De medische term hiervoor is anemie.

Een gebrek aan vitamine B12 opname kan ertoe leiden dat er abnormaal grote rode bloedcellen worden aangemaakt. Tegenwoordig is dit eenvoudig tegen te gaan door regelmatig injecties met vitamine B12 te ontvangen. 

Rode bloedcellen functie

Rode bloedcellen bevatten heel veel hemoglobine, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide kan binden. Hierdoor zijn erytrocyten in staat zuurstof van de longen naar de weefsel te brengen en koolstofdioxide af te voeren. Rode bloedcellen geven de koolstofdioxide af aan de longen waarna we dit uit ademen. 

De rode bloedcellen zorgen voor 99% van de zuurstoftoevoer in het lichaam. In het bloedplasma zit slechts één procent van het zuurstof opgelost.