menu menu

Rode bloedcellen (erytrocyten)

De rode bloedcellen zijn de bekendste bloedcellen in het menselijk lichaam. Samen met de witte bloedcellen en bloedplaatjes vormen zij de bloedcellen die de helft van ons bloed opmaken.

Wat zijn erytrocyten? 

Erytrocyten zijn de rode bloedlichaampjes in het menselijk lichaam. Doordat deze cellen een hoge concentratie aan rode bloedkleurstof (hemoglobine) bevatten worden het de rode bloedcellen genoemd. 

Betekenis erytrocyten: bloedcellen gekenmerkt door een afgeplatte vorm, een geringe diameter en de afwezigheid van een celkern en enkele andere celorganellen. Bevatten een hoge concentratie aan hemoglobine, waarmee zuurstof in het bloed wordt getransporteerd.

Waar worden rode bloedcellen gemaakt?

Rode bloedcellen worden in het borstbeen, de ribben en de schedelbotten aangemaakt. Een rode bloedcel is erg klein, ongeveer 0,008 centimeter in doorsnee en ziet eruit als een rond kussentje met aan weerszijde een holte. 

Rode bloedcellen worden aangemaakt doordat een hormoon in de nieren hier een signaal voor afgeeft. Dit hormoon bepaalt de snelheid waarmee rode bloedcellen moeten groeien. Eerst splitst de cel zich in tweeën. Vervolgens splitsen die twee deeltjes zich weer totdat er zestien rode bloedcellen zijn. In elk van deze cellen wordt hemoglobine geproduceerd. Zodra de productie een bepaald punt heeft bereikt wordt de kern uit de cel gestoten. Zo krijgt de cel aan weerszijden zijn holle vorm en kan hij nog meer zuurstof aan zich kan binden. In dit stadium wordt de cel een bloedlichaampje (corpusculum) genoemd. 

De cel kan zich nu niet meer verder delen, omdat er geen kern meer bestaat. De vorming van een bloedlichaampje neemt zes dagen in beslag en leeft 120 dagen. 
Iedere seconde worden er ongeveer tweeëneenhalf miljoen rode bloedcellen vernietigd. Verouderde rode bloedcellen worden voornamelijk door de milt, de lever en het beenmerg verwijderd.

Wat zijn normale waarde van rode bloedcellen? 

Gemiddeld heeft iedereen minimaal vier miljard rode bloedcellen per liter bloed. Dit is de normaalwaarde van erytrocyten.

Met bloedonderzoek is de waarde van rode bloedcellen eenvoudig in kaart te brengen. Op het onderzoeksformulier of de labuitslag staat dit aangegeven als erytrocyten. Voor volwassen mannen is de normaalwaarde van rode bloedcellen tussen de 4,4 en 5,8 miljard per liter bloed. Vrouwen hebben gemiddeld tussen de 4 en 5,3 miljard rode bloedcellen per liter bloed.

Er zijn situaties waarin er te veel rode bloedcellen worden gevormd, bijvoorbeeld door het gebruik van doping. Een tekort aan rode bloedcellen noemen we bloedarmoede. De medische term hiervoor is anemie.

Een gebrek aan vitamine B12 opname kan ertoe leiden dat er enorme hoeveelheden abnormaal grote rode bloedcellen worden aangemaakt. Tegenwoordig is dit eenvoudig tegen te gaan door regelmatig injecties met vitamine B12 te ontvangen. 

Rode bloedcellen functie

Rode bloedcellen bevatten heel veel hemoglobine, het eiwit dat zuurstof en koolstofdioxide kan binden. Hierdoor zijn deze erytrocyten in staat zuurstof van de longen naar weefsel te brengen en koolstofdioxide af te voeren. Rode bloedcellen geven de koolstofdioxide af aan de longen waarna we dit uit ademen. 

De rode bloedcellen zorgen voor 99% van de zuurstoftoevoer in het lichaam. Hoewel het bloedplasma ook door het lichaam circuleert, kan dit element slechts één procent van het zuurstof vervoeren.