menu menu

Eiwitten in bloed 

Eiwitten bestaan uit ketens van aminozuren. Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van alle weefsels in je lichaam. Verder zijn ze ook belangrijk voor allerlei processen in je lichaam. Sommige hormonen, antistoffen en hemoglobine zijn voorbeelden van eiwitten. Je bloed zit ook vol met eiwitten. Bloed bestaat voor 45% uit bloedcellen en voor 55% uit plasma. In het bloedplasma zitten wel duizenden verschillenden eiwitten.

Wat is de functie van eiwit?

Eiwitten kunnen allerlei verschillende functies hebben in het lichaam. Ferritine is bijvoorbeeld een eiwit dat ijzer opslaat in je lichaam. Dit ijzer heeft je lichaam weer nodig om hemoglobine aan te maken, wat verantwoordelijk is voor het vervoer van zuurstof. Eiwitten zijn dus nodig voor processen in je lichaam, maar vormen ook een belangrijke schakel tussen cellen.

Gemiddeld ligt het eiwitgehalte in je plasma tussen de 63 en 83 gram per liter. Een te hoog eiwitgehalte kan bijvoorbeeld komen door uitdroging, een leverziekte of een infectie. Vaak is het ook erfelijk bepaald. Onderzoek moet uitwijzen wat de precieze oorzaak is. 

Eiwitten uit bloed helpen patiënten

Sommige eiwitten kunnen uit je bloedplasma worden gehaald om patiënten te helpen. Deze mensen hebben bijvoorbeeld zelf geen stollingsfactor-eiwitten om bloedingen te voorkomen. Of ze hebben geen antistof-eiwitten waardoor ze heel snel infecties oplopen. Met eiwitten uit donorplasma kunnen medicijnen worden gemaakt voor wel 100 verschillende ziekten.

Jouw eiwitten maken het verschil

De vraag naar eiwitten uit plasma neemt toe. Daarom zijn plasmadonors steeds harder nodig. Wil jij ook levens redden? Ontdek hoe je plasmadonor kunt worden.