Wat is de ziekte van Kawasaki?

De ziekte van Kawasaki is een ziekte waarbij ontstekingen ontstaan in de bloedvaten. Dit is vooral gevaarlijk bij de kransslagaders van het hart. De ziekte is vernoemd naar de Japanse dokter Kawasaki. Hij beschreef deze ziekte in 1967 voor het eerst.

De symptomen van de ziekte van Kawasaki

Het belangrijkste symptoom van de ziekte van Kawasaki is hoge koorts (vaak boven de 40 graden). Naast de hoge koorts kun je last krijgen van:

  • een ontsteking van het mondslijmvlies
  • een rode tong en keelholte
  • opgezwollen handpalmen en voetzolen
  • rode huiduitslag
  • opgezwollen lymfeklieren
  • rode ogen
  • buikpijn en overgeven
  • moeheid

Is de ziekte van Kawasaki een kinderziekte of komt het ook bij volwassenen voor?

De ziekte komt in de meeste gevallen voor bij kinderen. Vaak zelfs bij jonge kinderen onder de 5 jaar. Bij volwassenen wordt de diagnose ‘ziekte van Kawasaki’ niet vaak gesteld, maar ze kunnen wel lijden aan dezelfde symptomen. 

Wat zijn de gevolgen van de ziekte van Kawasaki?

Eén van de gevolgen van deze ziekte is dat bloedvaten zich verwijden of dat er uitstulpingen ontstaan. Dit wordt ook wel een aneurysma genoemd en kan voorkomen in de kransslagaders van het hart. Dit kan een inwendige bloeding veroorzaken of leiden tot een hartinfarct. Een ander gevolg is dat ontstekingen van de bloedvaten kunnen zorgen voor vernauwing van de vaten. Daardoor ontstaan er verstoppingen van bloedstolsels. Kinderen blijven daarom vaak nadat de ziekte al genezen is nog onder controle van de cardioloog. Deze arts houdt de kransslagaderen dan in de gaten. In hele zeldzame gevallen is de ziekte van Kawasaki dodelijk. 

Wat is de oorzaak van de ziekte van Kawasaki?

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de oorzaak van deze ziekte is. Het is in ieder geval niet besmettelijk. Wat we wel weten is dat infecties en erfelijke aanleg soms een rol lijken te spelen. 

De behandeling van de ziekte van Kawasaki 

De ziekte wordt behandeld met aspirine en een heel hoge dosis immunoglobulinen: antistoffen die gehaald worden uit het plasma van donorbloed. Bij de meeste kinderen kan dit de ernstige complicaties voorkomen. Plasma doneren kost je ongeveer 45 minuten van je tijd. Lees meer over plasma doneren of meld je aan als donor.