Jouw inbreng telt. Hoe Sanquin samenwerkt met donors

Donors vormen het hart van de Nederlandse bloedvoorziening. Een goed gesprek of een vraag bij de bloedbank is een makkelijke manier om mee te denken. Maar er zijn meer manieren om je mening te geven.

Foto: de elf leden van de Donor Advies Raad (2023)
 

Zonder donors geen bloedbank. Voor Sanquin staat dat als een paal boven water. We doen er dan ook alles aan om doneren een fijne ervaring te laten zijn. Maar wat nou, als je als donor een minder prettige ervaring hebt gehad of het gesprek wilt aangaan hoe je jouw impact als donor kunt vergroten? In dit artikel lees je op welke manieren je kunt meedenken, meepraten en adviseren over zaken waar je als donor mee te maken krijgt. 

Maak het bespreekbaar 

Je bezoek aan de bloedbank is een mooi moment om vragen te stellen. Heb je een medische vraag, wil je weten wat je kunt doen om je goed voor te bereiden op je volgende donatie, of heb je een tip voor jouw bloedbanklocatie, dan is er tijdens je volgende afspraak vast en zeker tijd voor een gesprek met een van de vertrouwde gezichten van jouw bloedbank. 

Ook per mail en onze social-mediakanalen staan we voor je klaar. Vind je telefonisch contact prettiger? Dan kun je op werkdagen bellen naar het Donor Service Centrum. Kijk voor alle contactgegevens op https://www.sanquin.nl/contact.

De DAR: Schakel tussen Sanquin en donors

De Donor Advies Raad (DAR) is dé belangenorganisatie voor donors. Dit overleg- en adviesorgaan bestaat uit elf mensen, allemaal zelf donor. Zij komen eens in de drie maanden bij elkaar. De DAR is onpartijdig en adviseert Sanquin tot op het hoogste niveau over belangen die jou als donor aangaan. Van reiskostenvergoeding en het aanbod in het donorcafé tot privacy en openingstijden.

Aan de ene kant legt Sanquin dus belangrijke kwesties aan de DAR voor. Aan de andere kant kunnen donors zich ook melden bij de DAR met onderwerpen die zij vervolgens met Sanquin kan bespreken. Stuur in dat geval een bericht naar [email protected].

Donor Vereniging Nederland (DVNL) is per 2024 gestopt met haar inbreng.

Onderzoek met donors  

Waarom zijn sommige mensen donor en anderen niet? En hoe gezond is het om bloed te doneren? Dit en meer onderzoeken we samen met onze donors. We horen graag wat er bij onze donors speelt, zodat we een hoge kwaliteit van dienstverlening kunnen bieden. We sturen ook geregeld korte vragenlijsten om inzicht te krijgen in wat er goed gaat en wat er beter kan. Meedoen gaat altijd op uitnodiging, donors worden door Sanquin benaderd om deel te nemen aan een onderzoek. Neem een kijkje bij de onderzoeken waar je mede-donors al aan hebben meegewerkt. 

Rondetafelgesprekken

Dit jaar introduceren we ook rondetafelgesprekken. Dus met andere donors en met medewerkers van Sanquin een goed gesprek bij een kopje koffie of thee. Heb je interesse om daaraan mee te werken? Hou dan de nieuwsbrief in de gaten.

Meer lezen over donorinbreng 

22 januari 2024