menu

Sanquin Research Fund

De meeste mensen kennen Sanquin van de Bloedbank waar donors bloed of plasma doneren voor de behandeling van patiënten. Maar Sanquin doet meer dan dat. Ruim 200 onderzoekers zijn dagelijks bezig om bloed en bloedgerelateerde ziekten te bestuderen, en nieuwe geneesmiddelen en bloedproducten te ontwikkelen voor patiënten wereldwijd. Er wordt geweldig werk verricht. Maar er kan nog zóveel meer. Daarom is het Sanquin Research Fund opgericht. Dit fonds zamelt geld in voor het uitvoeren van levensreddend onderzoek.

Sanquin wil – samen met donors – zoveel mogelijk levens van patiënten redden of de kwaliteit van hun leven verbeteren. Daarom zijn we altijd op zoek naar nieuwe of betere methoden om patiënten met een bloedgerelateerde aandoening te behandelen.

Over Sanquin Research Fund

Sanquin Research Fund is een zelfstandig fonds dat geld inzamelt bij bedrijven en particulieren die willen bijdragen aan een wereld waarin minder mensen ziek worden of bloedproducten nodig hebben. Met het ingezamelde geld financiert Sanquin Research Fund onderzoek van Sanquin-onderzoekers op een van de volgende terreinen:

Bloed kweken in het lab

Onze droom: over 20 jaar krijgen alle patiënten bloedtransfusies met rode bloedcellen die in het lab gekweekt zijn. Elk zakje moet exact afgestemd zijn op de bloedgroep van de ontvanger, zodat er geen afweerreactie kan optreden.

Afweer tegen kanker

Onze droom: kanker genezen met bloed. Door lichaamseigen bloedcellen te versterken en deze vervolgens weer in het lichaam terug te brengen, waar ze de tumor als ware soldaten te lijf gaan.

Eigen bloedcellen repareren

Onze droom: patiënten met aangeboren bloedziekten kunnen binnen 20 jaar worden genezen door gentherapie. Ze krijgen dan hun eigen gerepareerde stamcellen ingebracht zodat ze zelf in staat zijn om gezond bloed te maken. Hierdoor zijn ze niet langer afhankelijk van transfusies.

Levens redden met big data

Onze droom: samen met donors ziektes voorkomen en herkennen. Honderdduizenden mensen geven regelmatig bloed en plasma bij de Bloedbank van Sanquin. Van al deze donaties legt Sanquin op een veilige manier veel informatie vast. Dat biedt een schat aan inzichten over de gezondheid van de gemiddelde Nederlander. We kunnen zien hoe immuniteit zich ontwikkelt, zoals tijdens de coronacrisis.

Meer weten of een financiële bijdrage leveren?

Kijk dan op www.sanquinresearchfund.nl