Wat is AIHA? 

Auto-immuun hemolytische anemie is een bloedziekte waarbij patiënten antistoffen aanmaken tegen hun eigen rode bloedcellen. Hierdoor worden de rode bloedcellen afgebroken, wat tot bloedarmoede leidt.

Over AIHA

Koude AIHA komt in Nederland bij ongeveer 1 op de 300.000 mensen voor en warme AIHA komt bij 1 op de 150.000 mensen. Soms is er een oorzaak, bijvoorbeeld kanker of een andere auto-immuunziekte. Soms wordt er geen oorzaak gevonden. De bloedziekte kan mild of ernstig zijn.

Koude en warme AIHA

De antistoffen tegen eigen rode bloedcellen worden onderverdeeld in warme antistoffen en koude antistoffen. Warme antistoffen worden actief, en gaan bloedcellen vernietigen, bij 37 graden. Koude antistoffen kunnen actief worden wanneer het lichaam wordt blootgesteld aan temperaturen onder de 20 graden. 

Leven met auto-immuun hemolytische anemie

Bij de helft van de AIHA-patiënten begint de ziekte acuut en stormachtig. De klachten/symptomen worden veroorzaakt door bloedarmoede. Bijvoorbeeld ernstige vermoeidheid, hoofdpijn, duizeligheid en pijn op de borst. Als gevolg van de versnelde bloedafbraak komen er ook klachten voor van een verminderde afweer en donkere urine. Een deel van de patiënten heeft weinig klachten en hoeft niet te worden behandeld.

De behandeling van AIHA

Mensen met AIHA hebben een tekort aan rode bloedcellen. Toch krijgen zij niet snel een bloedtransfusie. De antistoffen die ze aanmaken reageren niet alleen met hun eigen bloed, maar ook met dat van donors. Daardoor wordt donorbloed net zo hard afgebroken. Alleen als het écht niet anders kan wordt er geschikt donorbloed gezocht. Het is dan een hele puzzel om bloed uit te kiezen waar de antistoffen niet mee reageren.

De behandeling is daarom vooral gericht op het onderdrukken van het afweersysteem, waardoor je lichaam minder antistoffen aanmaakt. Soms zijn plasmawisselingen nodig. Het plasma met de schadelijke antistoffen wordt dan vervangen door gezond plasma van een donor. Voor deze behandeling is de patiënt volledig afhankelijk van donors!

Help je mee? Word nu donor bij Sanquin en help onder andere patiënten met AIHA.