menu

Wat is hypereosinofiel syndroom? 

Het hypereosinofiel syndroom, afgekort HES, is een zeer zeldzame bloedziekte. Er zijn jaarlijks zo’n 40 nieuwe patiënten. Deze bloedziekte komt vooral voor bij mannen, meestal op een leeftijd van 40 tot 60 jaar. Als er geen oorzaak is gevonden wordt deze ziekte ook wel idiopathisch hypereosinofiel syndroom genoemd.

Wat is het hypereosinofiel syndroom?

Het hypereosinofiel syndroom is een bloedziekte waarbij er van één bepaalde soort witte bloedcellen te veel voorkomen, namelijk van eosinofiele granulocyten. 

Bij HES is er een ongecontroleerde toename van eosinofiele granulocyten. Zowel in het bloed, in het beenmerg als in de organen. Door de te hoge concentratie van deze cellen kan er schade aan organen ontstaan.

Wat zijn eosinofiel granulocten?

Eosinofiele granulocyten zijn witte bloedcellen die belangrijk zijn voor de afweer. Het is heel normaal dat hun aantal af en toe verhoogd is. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij een infectie met een parasiet of bij een allergische reactie. Zodra de infectie of allergie is behandeld, neemt het aantal eosinofiele granulocyten weer af. 

Waardoor ontstaat het het hypereosinofiel syndroom?

Eosinofiele granulocyten hebben hun oorsprong in het beenberg. Op enig moment ontstaat er een fout in hun ontwikkeling, waardoor de cellen ongecontroleerd gaan toenemen. Onderzoek aan het beenmerg is nodig om de genetische fout aan het licht te brengen.

Hoe wordt het hypereosinofiel syndroom behandeld?

HES is een chronisch ziektebeeld dat langdurig behandeld moet worden. De aard van de behandeling hangt erg af van de precieze celafwijking, en de organen die zijn aangedaan. 

Sanquin doet onderzoek aan zeldzame bloedziekten, waaronder het hypereosinofiel syndroom. Alle kennis wordt gebruikt voor het ontwikkelen en verbeteren van testen en om artsen betere handvatten voor behandeling te geven. Help je mee? Word dan bloeddonor bij Sanquin.