De juiste medicijndosering dankzij innovatieve bloedmeting

Bloedmeting biedt patiënt juiste dosering medicijn en vermindert druk op de gezondheidszorg

Ieder mens zit anders in elkaar. En ieder lichaam verwerkt medicijnen ook anders. Hierdoor kunnen patiënten van hetzelfde medicijn totaal andere concentraties in hun bloed hebben. Een innovatieve bloedmeting van Sanquin biedt uitkomst. Met voordelen voor zowel de patiënt als de gezondheidszorg. 

Meten is beter afstemmen 

De kennis van Sanquin zit hem in bloed en de cellen in het bloed. Die cellen maken bijvoorbeeld antistoffen. Antistoffen kunnen ook als medicijn worden ingezet, zogenaamde ‘biologics’. Sanquin is gespecialiseerd in het meten van dit soort medicijnen in het bloed. Floris Loeff staat aan het hoofd van het Biologics laboratorium van Sanquin Diagnostiek en houdt zich hier dagelijks mee bezig. ”Nu nog krijgen patiënten in veel gevallen dezelfde hoeveelheid medicijn. Maar de concentratie hiervan in het bloed verloopt per persoon anders, omdat het lichaam er anders mee omgaat. We meten de concentratie van de biologic – het medicijn dus - in het bloed van de patiënt. En op basis daarvan kunnen artsen de hoeveelheid medicijn aanpassen. Dit proces van meten en medicijnen vervolgens beter afstemmen, noemen we persoonlijk doseren.” 

Sturen op beter medicijngebruik 

Door de medicijnconcentratie van deze biologics te volgen, kunnen artsen een betere beslissing nemen als de behandeling niet aanslaat. Dat kan betekenen, meer medicijn geven óf overstappen naar een ander medicijn. En als een behandeling succesvol is, kan je het medicijn op een gecontroleerde manier afbouwen en zo de ziekte weghouden. Persoonlijk doseren heeft als doel patiënten precies voldoende medicijn te geven.  

Volop in ontwikkeling 

Nu gaat het vooral om medicijnen op basis van antistoffen die worden ingezet voor patiënten met bijvoorbeeld reuma of darmziektes. Floris licht toe: “Bij Sanquin zijn we ervan overtuigd dat persoonlijk doseren voor veel meer ziektes mogelijk is. We doen daarom samen met ziekenhuizen volop onderzoek naar hoe we patiënten met verschillende ziektes optimaal kunnen behandelen door de concentratie van biologics in het bloed te meten.” 

Minder druk op de gezondheidszorg 

Veel van deze medicijnen kunnen patiënten alleen in het ziekenhuis toegediend krijgen, via een infuus. Dankzij de inzichten van persoonlijk doseren hoeft dat veelal ook minder vaak. Dit is een voordeel voor de patiënt en de druk op zorgpersoneel neemt zo af. Ook wordt daardoor minder van deze – vaak kostbare – medicijnen toegediend. De juiste dosering per persoon helpt dus ook om de gezondheidszorg meer betaalbaar te houden.

Zoveel meer dan een bloedbank

Sanquin is meer dan een bloedbank. In verschillende themaverhalen geven we een podium aan de minder bekende bijdrages die Sanquin doet om levens te redden of te verbeteren. Lees de eerdere bijdragen op deze pagina

02 februari 2024