menu menu

Bloedsomloop 

Bloedsomloop is de manier waarop het bloed door je lichaam stroomt. Het lichaam heeft vernuftige routes waardoor het bloed overal komt. De bloedsomloop bestaat uit de grote en kleine bloedsomloop. De kleine en grote bloedsomloop werken samen om jouw lichaam van zuurstof en voedingsstoffen te voorzien. Ook voeren ze kooldioxide en afvalstoffen af.

De kleine bloedsomloop

De kleine bloedsomloop voegt zuurstof toe aan je bloed. Eerst stroomt het zuurstofarme bloed je hart binnen. Dan stroomt het bloed via de rechterhartkamer en de longslagader naar je longen. Daar geeft je bloed koolzuur af en neemt het zuurstof op. Dit zuurstofrijke bloed stroomt vervolgens via je longader terug naar de linkerkamer van het hart.

De grote bloedsomloop

De grote bloedsomloop verspreidt het zuurstofrijke bloed naar de rest van je lichaam. Je linkerhartkamer pompt het bloed in je grote lichaamsslagader, ook wel aorta genoemd. De aorta heeft allerlei vertakkingen waardoor het bloed overal in je lichaam kan komen. Van je hersenen tot in je tenen. Jouw bloed is in feite een soort rivier: het brengt zuurstof en voedingsstoffen naar de organen en haalt afvalstoffen op. 

Het zuurstofarme bloed stroomt via de aders terug naar het hart en daar begint het proces in dezelfde volgorde, opnieuw. 

Wat betekent bloedcirculatie?

Bloedcirculatie betekent de stroming van het bloed in je lichaam. Circuleren is namelijk een ander woord voor doorstromen, in omloop zijn, rondgaan en rouleren. Bloedcirculatie is dus een ander woord voor bloedsomloop. Beide termen zijn correct.

Je bloed stroomt door bloedvaten in je lichaam. Lees meer over dit bloedvatenstelsel

Symptomen van slechte bloedcirculatie

Soms werkt de bloedsomloop niet optimaal. Dat kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld door het lange stilzitten tijdens een vliegreis. Je kunt dan dikke enkels en voeten krijgen. Maar het is ook mogelijk dat een bloedsomloop langdurig niet goed functioneert, bijvoorbeeld als een gevolg van aderverkalking. Symptomen hiervan zijn onder andere: kramp in de benen bij het lopen (etalagebenen) en pijn op de borst (bij inspanning).

De bloedcirculatie functioneert het best als je regelmatig beweegt en gezond eet. Ervaar je signalen van een verminderde bloedcirculatie? Dan kun je het beste langs je huisarts gaan. Deze kan onder andere je bloeddruk meten en meer duidelijkheid geven over wat er speelt.