menu menu

Plasma 

Ongeveer de helft van je bloed bestaat uit plasma, verkort ‘plasma’ genoemd. Ontdek wat plasma is, wat het doet in je lichaam en waar donorplasma voor nodig is.

Wat is plasma?

Plasma is een gele vloeistof waarin rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes rondzwemmen. Het bestaat voor 91,5% uit water en voor 8,5% uit eiwitten, zouten, vetten en suikers.

Wat is de functie van plasma?

Plasma vervoert zuurstof, hormonen, glucose, kooldioxide en lipiden in je lichaam. Naast transport zorgt plasma ervoor dat je lichaam afkoelt als je het te warm hebt en opwarmt als je het te koud hebt. 

Waar wordt donorplasma voor gebruikt?

We gebruiken donorplasma voor transfusies en geneesmiddelen.

1. Transfusie

We leveren een deel van het ingezamelde plasma aan ziekenhuizen waar het wordt gegeven aan mensen in acute, soms levensbedreigende situaties. Denk hierbij aan patiënten met massaal bloedverlies, brandwonden of stollingsstoornissen. Als donor geef jij ze een kans op overleving en genezing.

2. Geneesmiddelen

Naast transfusies gebruiken we donorplasma voor levensverbeterende of levensreddende medicijnen. Er zijn meerdere eiwitten in het plasma die als geneesmiddel worden gebruikt en van groot belang zijn voor patiënten. Immunoglobulinen-eiwitten beschermen patiënten met afweerstoornissen bijvoorbeeld tegen infecties.

Medicijnen gemaakt van plasma zijn de redding voor mensen met afweerstoornissen, zenuw- en spieraandoeningen, ontstekingsziekten en meer dan 100 andere aandoeningen.

Geef leven; geef plasma 

Jaarlijks helpen we ruim 250.000 patiënten met plasma en de vraag ernaar stijgt elk jaar. Zonder plasmadonors zouden patiënten altijd ziek zijn of zelfs overlijden, dus meld je aan en geef leven!