Plasma 

Ongeveer de helft van je bloed bestaat uit bloedplasma, verkort ‘plasma’ genoemd. Ontdek wat plasma is, wat het doet in je lichaam en waar donorplasma voor nodig is.

Wat is plasma?

Plasma is een gele vloeistof waarin rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes rondzwemmen. Het bestaat voor ongeveer 90% uit water en voor ongeveer 10% uit eiwitten, zouten, vetten en suikers.

Wat is de functie van plasma?

Plasma is de bloedvloeistof die je bloedcellen door je lichaam vervoert. In plasma zitten allerlei nuttige stoffen opgelost, zoals zouten, glucose (suikers), hormonen en lipiden (vetten). Naast transport zorgt plasma ervoor dat je lichaam afkoelt als je het te warm hebt en opwarmt als je het te koud hebt. 

Waar wordt donorplasma voor gebruikt?

We gebruiken donorplasma voor transfusies en geneesmiddelen.

1. Transfusie

We leveren een deel van het ingezamelde plasma aan ziekenhuizen waar het wordt gegeven aan mensen in acute, soms levensbedreigende situaties. Denk hierbij aan patiënten met massaal bloedverlies, brandwonden of stollingsstoornissen. Als donor geef jij ze een kans op overleving en genezing.

2. Geneesmiddelen

Donorplasma helpt niet alleen bij bloedtransfusies, maar ook bij het maken van belangrijke, soms levensreddende medicijnen. Er zijn meerdere eiwitten in het plasma die als geneesmiddel worden gebruikt en van groot belang zijn voor patiënten. Immunoglobuline, antistoffen uit donorplasma, beschermen bijvoorbeeld patiënten met afweerstoornissen tegen infecties.

Verder zijn medicijnen gemaakt van plasma de redding voor mensen met  zenuw- en spieraandoeningen, autoimmuunziekten, ontstekingsziekten en wel meer dan 100 andere aandoeningen. Sanquin kan deze medicijnen niet zelf produceren. Plasmadonaties worden daarom verkocht aan Prothya Biosolutions, tegen een prijs die door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt vastgesteld. Prothya verwerkt het plasma tot geneesmiddelen en maakt deze beschikbaar voor Nederlandse patiënten.  Lees meer over Sanquins rol in de keten van plasmadonatie tot plasmageneesmiddel.

Hoe krijg je plasma uit bloed? 

Bij plasmadonatie wordt het bloed via een machine geleid, waarin het plasma wordt gescheiden van de bloedcellen. Het plasma wordt opgevangen in een zak en de donor krijgt zijn bloedcellen terug. Bij (vol)bloeddonatie wordt het bloed na afname bewerkt zodat het gescheiden wordt in drie aparte bloedproducten: rode bloedcellen, plasma en bloedplaatjes.

Geef leven, geef plasma 

Jaarlijks helpen we ruim 25.000 patiënten met plasma en de vraag ernaar stijgt elk jaar. Zonder plasmadonors zouden patiënten altijd ziek zijn of zelfs overlijden, dus meld je aan en geef leven!