Plasma 

Ongeveer de helft van het menselijk bloed in het lichaam bestaat uit plasma. Ontdek wat bloedplasma is en welke functie het vervult.

Wat is bloedplasma?

Plasma is een gele vloeistof die voor 91,5% uit water bestaat en voor 8,5% uit eiwitten (zoals antistoffen, stollingsfactoren en albumine), zouten, vetten en suikers. 

Zoek je de betekenis van bloedplasma op, dan vind je de volgende omschrijving in de Encyclopedie: Vloeistof waaruit het bloed bestaat waarin de bloedcellen als het ware rondzwemmen. Dit vocht kan in bepaalde gevallen de wand van een bloedvat passeren.

Wat is de functie van bloedplasma?

Plasma dient als vervoermiddel voor glucose, lipiden, hormonen, kooldioxide en zuurstof. Naast transport zorgt bloedplasma dat warmte (en koelte) binnen het menselijk lichaam kan verspreiden. Op die manier zorgt het bloed er dus voor dat het lichaam warm blijft of juist afkoelt. 

Waar wordt bloedplasma voor gebruikt?

Patiënten die rekenen op bepaalde geneesmiddelen die gemaakt zijn van plasma of een plasmatransfusie, rekenen op Sanquin en jou als bloeddonor! 

Transfusie

Sanquin levert een deel van het ingezamelde plasma aan ziekenhuizen waar het wordt toegediend in acute, soms levensbedreigende situaties. Denk hierbij aan patiënten met massaal bloedverlies, transplantaties, brandwonden of patiënten die een chemokuur ondergaan. Als donor kun jij ze een kans geven op overleving en genezing.

Geneesmiddelen

Het overige deel van het ingezamelde plasma wordt door Sanquin Plasma Products (SPP) verwerkt tot levensreddende geneesmiddelen en op een open markt aangeboden.

Eiwitten
Er zijn meerdere eiwitten in het plasma die als geneesmiddel worden gebruikt en van groot belang zijn voor patiënten. De belangrijkste zijn:

  • albumine; gebruikt bij sommige operaties of ernstige brandwonden.
  • proteaseremmers; gebruikt bij behandeling van bepaalde erfelijke stoornissen van het bloed.

Antistoffen
Antistoffen in plasma worden bij gezonde personen aangemaakt na een besmetting met een ziekteverwekker of een vaccinatie. Deze antistoffen haalt Sanquin uit het plasma en worden gebruikt bij de behandeling van ziektes, zoals: hepatitis A, hepatitis B (geelzucht) en tetanus.

Medicijnen van plasma zijn de redding voor mensen met stollingsziekten, afweerstoornissen, auto-immuunziekten, zenuw- en spieraandoeningen, ontstekingsziekten en meer dan honderd andere aandoeningen. 

Geef leven, geef plasma 

Zonder donors zouden patiënten altijd ziek zijn of zelfs overlijden. Door continu onderzoek door Sanquin zullen er in de toekomst nog veel meer mensen met andere ziektebeelden gaan profiteren van een behandeling met plasmageneesmiddelen. Meld je daarom aan als donor! Met jouw donatie red je levens en geef je mensen een beter leven.