Wat is plasma eigenlijk?
Plasma is een vloeistof waarin bloedcellen en bloedplaatjes rondzwemmen. Het zit boordevol afweerstoffen en andere eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de behandeling van ruim 100 ziekten.
Ben ik geschikt als plasmadonor?
Na je online aanmelding kijken we tijdens je eerstvolgende donatie samen of je meer geschikt bent als plasmadonor of als bloeddonor. Of je plasma kunt geven hangt van meerdere dingen af. Bijvoorbeeld:
- Aders: Voor plasmadonatie moeten je aders makkelijk te prikken zijn.
- Bloedgroep: Mensen met bepaalde bloedgroepen zijn harder nodig als bloeddonor dan als plasmadonor.
- Ferritine: je eerste plasmadonatie kan tijdelijk uitgesteld worden als je recent een bloeddonatie hebt gedaan en je toen een laag ferritine had. Er is dan eerst nog een herstelperiode nodig van 6 tot 12 maanden. Voor donors met een laag ferritine is het raadzaam om het aantal plasmadonaties te beperken tot 1 keer per 2 maanden. De bloedbank informeert je daar dan over zodat je er rekening mee kunt houden in het plannen van je afspraken.
Zo werkt plasmadonatie
Als je plasma doneert, wordt je plasma van je bloedcellen gescheiden door een machine.
Na het scheiden houden wij het plasma en krijg jij de bloedcellen terug in je lichaam.
Hierdoor herstelt je lichaam sneller dan bij bloeddonatie en kun je vaker doneren: tot wel 26 keer per jaar!
Waarvoor wordt plasma gebruikt?
Plasma uit plasmadonaties wordt voor het grootste deel gebruikt voor de productie van plasmageneesmiddelen. Die zijn onmisbaar om patiënten met stoornissen aan hun afweer of bloedstolling te behandelen.
Sanquin kan deze plasmageneesmiddelen niet zelf produceren. Plasmadonaties worden daarom verkocht aan Prothya Biosolutions, tegen een prijs die door de minister Volksgezondheid, Welzijn en Sport wordt vastgesteld. Prothya verwerkt het plasma tot geneesmiddelen en maakt deze beschikbaar voor Nederlandse patiënten. De Nederlandse markt voor plasmageneesmiddelen is toegankelijk voor internationale, commerciële farmaceuten. Prothya verkoopt de plasmageneesmiddelen zodoende tegen marktconforme, commerciële prijzen. Lees er over in dit dossier.
Als je op reis bent geweest in een gebied met malaria-risico is de wachttijd voor je weer kunt doneren bij plasma vaak korter dan bij bloed. Je moet je 28 dagen wachten met plasma doneren als je buiten Europa bent geweest. Bij bloed doneren is dat 6 maanden als je in een malaria-risicogebied bent geweest. Verder zijn alle donatie-eisen hetzelfde voor bloed en plasma doneren.
"}},{ "@type": "Question","name": "Word ik opgeroepen om plasma te doneren?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Nee, anders dan bij bloed doneren word je voor plasma doneren niet opgeroepen. Als je wilt doneren, kun je zelf een afspraak maken via MijnSanquin, door ons te bellen op 088-730 8686 of bij de balie van de bloedbank.
"}},{ "@type": "Question","name": "Hoe vaak mag ik plasma doneren?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Hoewel je 7 dagen na een donatie een nieuwe afspraak kunt maken, is het advies is om een frequentie van 14 dagen aan te houden. Als plasmadonor kun je namelijk in totaal 26 keer per jaar doneren. Zo spreid je je donaties gelijkmatig over het jaar uit.
"}},{ "@type": "Question","name": "Waar kan ik plasma doneren?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Je kunt bij de meeste vaste bloedbanken plasma doneren. Bij mobiele bloedbanken kun je alleen bloed geven. Wil je zeker weten of het mogelijk is om te doneren bij een bepaalde locatie? Kijk dan even in de locatiezoeker.
"}},{ "@type": "Question","name": "Kan ik bloed én plasma doneren?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Het is helaas niet mogelijk om tegelijkertijd bloeddonor en plasmadonor te zijn. Als je bloedgroep A-negatief, B-negatief, AB-negatief of 0-negatief hebt, ben je het hardst nodig als bloeddonor. Heb je bloedgroep A-positief, B-positief, AB-positief of 0-positief, dan is jouw plasma harder nodig.
"}},{ "@type": "Question","name": "Hoeveel plasma wordt er afgenomen?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht geef je tussen de 500 en 820 ml plasma per donatie. Dit wordt door je lichaam binnen een paar dagen weer aangemaakt.
"}},{ "@type": "Question","name": "Hoe lang duurt plasma doneren?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "In totaal ben je zowel bij bloeddonatie als bij plasmadonatie ongeveer 1 uur kwijt. Plasma doneren duurt 45 minuten, omdat je plasma eerst van je rode bloedcellen gescheiden moet worden. Bloed doneren duurt maar 10 minuten.
Er worden bij plasmadonatie en bloeddonatie ook medische vragen gesteld en tests gedaan, zoals het meten van je hemoglobinegehalte en bloeddruk.
"}},{ "@type": "Question","name": "Ik ben nog geen donor. Kan ik mij direct aanmelden als plasmadonor?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Nee. Bij je aanmelding ben je standaard bloeddonor. Na je keuringsafspraak kijken we samen of bloeddonatie of plasmadonatie het beste bij je past. Dit hangt onder andere af van je bloedgroep.
"}},{ "@type": "Question","name": "Verdient Sanquin geld aan mijn gratis plasmadonatie?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Sanquin is een not-for-profit organisatie. Alle eventuele baten van dienstverlening of producten uit de eigen bedrijfsonderdelen wordt conform de doelstelling van Sanquin geïnvesteerd in de eigen organisatie en de verbetering van de gezondheidszorg. Hier leggen we daar meer over uit.
Verreweg het grootste deel van het ingezamelde plasma verkoopt Sanquin aan Prothya Biosolutions. Prothya maakt deel uit van een open en concurrerende markt die grootschalige, internationale aanbieders kent. Op deze markt maken zij winst, wat nodig is om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en de productiefaciliteiten te laten voldoen aan de internationale regelgeving.
"}},{ "@type": "Question","name": "Kan Sanquin het ingezamelde plasma niet laten verwerken door een nonprofit plasmaverwerker?","acceptedAnswer": {"@type": "Answer","text": "Het aantal nonprofit plasmaverwerkers in de wereld daalt, er zijn niet veel partijen meer beschikbaar. Voor nu heeft Sanquin Bloedbank voor een periode van 10 jaar een overeenkomst gesloten met Prothya Biosolutions. Die overeenkomst is gesloten als onderdeel van Sanquins verkoop van het meerderheidsbelang in de eigen plasma-farmaceutische tak. Bij die verkoop heeft Sanquin een klein belang in Prothya behouden, en een prioriteitsaandeel. Dat geeft Sanquin een doorslaggevende stem inzake bedrijfsvoeringskwesties met impact op de Nederlandse plasmageneesmiddelenvoorziening. Op deze manier is de plasmageneesmiddelenvoorziening in Nederland het best gediend, omdat hiermee de zekerheid wordt gegeven dat Nederlands plasma lokaal wordt verwerkt door een partij waar Sanquin goed mee bekend is, en dat Prothya een sterke basis kreeg om op voort te bouwen.
"}}Meestgestelde vragen
- Zijn de donatie-eisen voor plasma anders dan voor bloed?
Als je op reis bent geweest in een gebied met malaria-risico is de wachttijd voor je weer kunt doneren bij plasma vaak korter dan bij bloed. Je moet je 28 dagen wachten met plasma doneren als je buiten Europa bent geweest. Bij bloed doneren is dat 6 maanden als je in een malaria-risicogebied bent geweest. Verder zijn alle donatie-eisen hetzelfde voor bloed en plasma doneren.
- Word ik opgeroepen om plasma te doneren?
Nee, anders dan bij bloed doneren word je voor plasma doneren niet opgeroepen. Als je wilt doneren, kun je zelf een afspraak maken via MijnSanquin, door ons te bellen op 088-730 8686 of bij de balie van de bloedbank.
- Hoe vaak mag ik plasma doneren?
Hoewel je 7 dagen na een donatie een nieuwe afspraak kunt maken, is het advies is om een frequentie van 14 dagen aan te houden. Als plasmadonor kun je namelijk in totaal 26 keer per jaar doneren. Zo spreid je je donaties gelijkmatig over het jaar uit.
- Waar kan ik plasma doneren?
Je kunt bij de meeste vaste bloedbanken plasma doneren. Bij mobiele bloedbanken kun je alleen bloed geven. Wil je zeker weten of het mogelijk is om te doneren bij een bepaalde locatie? Kijk dan even in de locatiezoeker.
- Kan ik bloed én plasma doneren?
Het is helaas niet mogelijk om tegelijkertijd bloeddonor en plasmadonor te zijn. Als je bloedgroep A-negatief, B-negatief, AB-negatief of 0-negatief hebt, ben je het hardst nodig als bloeddonor. Heb je bloedgroep A-positief, B-positief, AB-positief of 0-positief, dan is jouw plasma harder nodig.
- Hoeveel plasma wordt er afgenomen?
Afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht geef je tussen de 500 en 820 ml plasma per donatie. Dit wordt door je lichaam binnen een paar dagen weer aangemaakt.
- Hoe lang duurt plasma doneren?
In totaal ben je zowel bij bloeddonatie als bij plasmadonatie ongeveer 1 uur kwijt. Plasma doneren duurt 45 minuten, omdat je plasma eerst van je rode bloedcellen gescheiden moet worden. Bloed doneren duurt maar 10 minuten.
Er worden bij plasmadonatie en bloeddonatie ook medische vragen gesteld en tests gedaan, zoals het meten van je hemoglobinegehalte en bloeddruk.
- Ik ben nog geen donor. Kan ik mij direct aanmelden als plasmadonor?
Nee. Bij je aanmelding ben je standaard bloeddonor. Na je keuringsafspraak kijken we samen of bloeddonatie of plasmadonatie het beste bij je past. Dit hangt onder andere af van je bloedgroep.
- Verdient Sanquin geld aan mijn gratis plasmadonatie?
Sanquin is een not-for-profit organisatie. Alle eventuele baten van dienstverlening of producten uit de eigen bedrijfsonderdelen wordt conform de doelstelling van Sanquin geïnvesteerd in de eigen organisatie en de verbetering van de gezondheidszorg. Hier leggen we daar meer over uit.
Verreweg het grootste deel van het ingezamelde plasma verkoopt Sanquin aan Prothya Biosolutions. Prothya maakt deel uit van een open en concurrerende markt die grootschalige, internationale aanbieders kent. Op deze markt maken zij winst, wat nodig is om nieuwe geneesmiddelen te ontwikkelen en de productiefaciliteiten te laten voldoen aan de internationale regelgeving.
- Kan Sanquin het ingezamelde plasma niet laten verwerken door een nonprofit plasmaverwerker?
Het aantal nonprofit plasmaverwerkers in de wereld daalt, er zijn niet veel partijen meer beschikbaar. Voor nu heeft Sanquin Bloedbank voor een periode van 10 jaar een overeenkomst gesloten met Prothya Biosolutions. Die overeenkomst is gesloten als onderdeel van Sanquins verkoop van het meerderheidsbelang in de eigen plasma-farmaceutische tak. Bij die verkoop heeft Sanquin een klein belang in Prothya behouden, en een prioriteitsaandeel. Dat geeft Sanquin een doorslaggevende stem inzake bedrijfsvoeringskwesties met impact op de Nederlandse plasmageneesmiddelenvoorziening. Op deze manier is de plasmageneesmiddelenvoorziening in Nederland het best gediend, omdat hiermee de zekerheid wordt gegeven dat Nederlands plasma lokaal wordt verwerkt door een partij waar Sanquin goed mee bekend is, en dat Prothya een sterke basis kreeg om op voort te bouwen.
Nog vragen?
Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.