Plasma doneren

Met jouw plasma red je patiënten in levensbedreigende situaties. Denk aan iemand die massaal bloed verliest of ernstige brandwonden heeft. Ook wordt plasma gebruikt als grondstof voor levensverbeterende of levensreddende medicijnen voor ruim 100 ziektes en aandoeningen, zoals bij bloedstollingstoornissen en auto-immuunziektes.

De voordelen van plasma doneren

  • Je lichaam herstelt sneller van plasma doneren dan van bloed doneren.
  • Je mag vaker plasma dan bloed doneren, dus je helpt meer patiënten.
  • Je kunt zelf online je afspraak maken.

Overstappen naar plasma

Plasma is een vloeistof waarin bloedcellen en bloedplaatjes rondzwemmen. Het zit boordevol afweerstoffen en andere eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de behandeling van ruim 100 ziekten.

Ben ik geschikt als plasmadonor?

Na je online aanmelding kijken we tijdens je eerstvolgende donatie samen of je meer geschikt bent als plasmadonor of als bloeddonor. Of je plasma kunt geven hangt van meerdere dingen af. Bijvoorbeeld:

  • Aders: Voor plasmadonatie moeten je aders makkelijk te prikken zijn.
  • Bloedgroep: Mensen met bepaalde bloedgroepen zijn harder nodig als bloeddonor dan als plasmadonor.
  • Ferritine: je eerste plasmadonatie kan tijdelijk uitgesteld worden als je recent een bloeddonatie hebt gedaan en je toen een laag ferritine had. Er is dan eerst nog een herstelperiode nodig van 6 tot 12 maanden. Voor donors met een laag ferritine is het raadzaam om het aantal plasmadonaties te beperken tot 1 keer per 2 maanden. De bloedbank informeert je daar dan over zodat je er rekening mee kunt houden in het plannen van je afspraken.

Zo werkt plasmadonatie

  • Als je plasma doneert, wordt je plasma van je bloedcellen gescheiden door een machine.
  • Na het scheiden houden wij het plasma en krijg jij de bloedcellen terug in je lichaam.
  • Hierdoor herstelt je lichaam sneller dan bij bloeddonatie en kun je vaker doneren: tot wel 26 keer per jaar!
Mogelijke ongewenste effecten van plasmadonatie

Tinteling of misselijkheid
Je kunt tijdens de donatie tintelingen rond je mond voelen of misselijk worden. Dit komt gelukkig bijna nooit voor. Geef het aan als het toch zo toch is, dan wordt het apparaat iets langzamer gezet. Meestal is het dan snel opgelost.

Blauwe plek
De kans op een blauwe plek op de plaats waar je bent geprikt, is iets groter bij het doneren van plasma dan bij het doneren van bloed. Dit komt door de langere afnametijd en het teruggeven van de bloedcellen.

Kans op littekenvorming
Sommige plasmadonors krijgen na jaren doneren littekens in de elleboogplooi. Het prikken van een ader wordt dan lastiger. Onze medewerkers van de bloedbank houden dit in de gaten.

Waarvoor wordt plasma gebruikt?

Plasma uit plasmadonaties wordt voor het grootste deel gebruikt voor de productie van plasmageneesmiddelen. Die zijn onmisbaar om patiënten met stoornissen aan hun afweer of bloedstolling te behandelen.

Sanquin kan deze plasmageneesmiddelen niet zelf produceren. Plasmadonaties worden daarom voor het grootste deel verkocht aan een farmaceutisch bedrijf die het verwerkt tot plasmageneesmiddelen en deze beschikbaar maakt voor Nederlandse patiënten. De Nederlandse markt voor plasmageneesmiddelen is toegankelijk voor internationale, commerciële farmaceuten. Deze plasmageneesmiddelen worden zodoende tegen marktconforme, commerciële prijzen verkocht. 

Veelgestelde vragen

Word plasmadonor in 2 stappen

Jaarlijks helpen we 25.000 patiënten met plasma en de vraag ernaar groeit elk jaar met 7%. We hebben je dus hard nodig.

1. Geef je op als plasmadonor

Laat ons weten dat je plasma wilt doneren door het plasmaformulier in te vullen. Nog geen donor? Meld je dan eerst aan.

2. Plan je donatie in

Plan je plasmadonatie in via MijnSanquin. Je ontvangt geen oproep, maar maakt zelf een afspraak wanneer het jou uitkomt.

Doneer plasma

Nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.