menu

Hematologie 

Als je patiënt bent bij een ziekenhuis of geopereerd wordt, krijg je ongetwijfeld te maken met bloedonderzoek en het meten van je bloeddruk. Hiervoor is het nodig om je bloed te prikken en een of meerdere buisjes bloed af te nemen. Deze worden vervolgens in het lab getest waarna je (bloed)waardes worden vastgesteld. 

Afwijkingen in het bloed worden in Nederland door een hematoloog behandeld. 

Wat is hematologie? 

Hematologie is het medisch specialisme dat zich bezighoudt met diagnostiek en behandeling van ziektebeelden die ontstaan door erfelijke of verworven aandoeningen van het bloed, de bloedvormende organen (zoals het beenmerg), het afweersysteem (zoals lymfeklieren) en de bloedstolling. Er bestaan goedaardige en kwaadaardige aandoeningen. 

De betekenis van hematologie: medische wetenschap die zich bezighoudt met onderzoek, diagnose en behandeling van bloedziekten.

Wat doet de hematoloog?

Een hematoloog houdt zich bezig met het bestuderen, de diagnose en de behandeling van afwijkingen van het bloed en de bloedvormende weefsels.

Hematologisch onderzoek

Bij hematologisch onderzoek wordt gekeken of er voldoende van de verschillende cellen in het bloed aanwezig zijn. De hoeveelheid of concentratie van de in het bloed aanwezige stoffen wordt ook wel de bloedspiegel genoemd. 

Bloedonderzoek, wat kunnen ze zien: de hoeveelheid hemoglobine in het bloed, de aantallen rode bloedcellen en verschillende witte bloedcellen en de bloedplaatjes. Middels dit onderzoek kijkt men naar afwijkingen in de cellen van zowel het bloed als van het beenmerg, waar de bloedcellen aangemaakt worden. Hiermee kan bijvoorbeeld een ontsteking of bloedkanker (leukemie) worden aangetoond.

Prikangst 

Voor hematologisch onderzoek wordt er bloed afgenomen met een injectienaald. Als je bang bent voor een injectienaald, dan heb je prikangst. Maar liefst 35% van de Nederlanders heeft er in meer of mindere mate last van.

Nuchter bloedprikken

Bij sommige bloedonderzoeken word je gevraagd nuchter bloed te laten prikken. Je mag dan een bepaalde tijd niet eten en drinken, omdat dit de waardes in je bloed kan beïnvloeden. Bij bloed doneren is het beter om juist wel voldoende te eten en te drinken.