menu menu

Wereld Bloeddonordag

Op deze dag staan we wereldwijd stil bij het belang van bloed geven en krijgen.

Wat is Wereld Bloeddonordag?

Op Wereldbloeddonordag bedanken we alle bloed- en plasmadonors voor hun belangeloze en levensreddende gift. Wereld Bloeddonordag wordt in heel veel landen over de wereld gevierd.

Nog geen bloeddonor? Doe nu de test en ontdek of jij levens kan redden als bloed- of plasmadonor. 

Waarom is Wereld Bloeddonordag op 14 juni?

14 juni is de verjaardag van Karl Landsteiner, Nobelprijswinnaar en uitvinder van het ABO-bloedgroepsysteem

Wereld Bloeddonordag 2020

Omdat het ontzettend bijzonder is dat zoveel mensen in Nederland bereid zijn om tijd te investeren en belangeloos bloed en plasma af te staan, zeker ook in deze tijd van corona, willen we onze donors bedanken op Wereld Bloeddonordag 2020. Sanquin gebruikt voor de bedankjes een afbeelding van Dick Bruna, die de beroemde illustrator in 1974 speciaal voor de Bloedbank heeft ontworpen. De afbeelding wordt verwerkt in een bedankmail, en in het splinternieuwe ‘posterzine’ Bloedverwant dat via de bloedbank verspreid wordt. Ook op social media zullen donors bedankt worden.

“Afbeeldingen van Dick Bruna zijn tijdloos, en horen bij ons allemaal”, stelt Daphne Thijssen, directeur van de Bloedbank en bestuurslid van Sanquin. “Daarom vinden we het mooi om met die afbeelding onze waardering te laten blijken. Het is een prachtige afbeelding van onze missie: ‘Samen met de donor, voor een beter leven van de patiënt.’”

We spraken n.a.v. Wereld Bloeddonordag 2020 met Lia Roelofs, die tijdens de operatie aan een tumor in haar bijnier 3,5 liter bloed verloor. Ze leeft nog dankzij donorbloed. Je leest haar verhaal hier.

Wereld Bloeddonordag 2019 

Wereld Bloeddonordag 2019 was een mooi moment om verschillende doelgroepen bewust te maken van het belang van bloed geven. Daarom ging Sanquin een samenwerking aan met Radio 538 en werd op deze radiozender van 11 tot en met 13 juni het spel Bloedgabbers gespeeld! Hiermee waren kaarten voor het festival We Are Electric te winnen.

Radio 538: Bloedgabbers

De dj's benadrukten het belang van bloed geven. Om die boodschap kracht bij te zetten, is dj Daniël Lippens bloeddonor geworden. Donderdagavond, de dag vóór Wereld Bloeddonordag, gaf hij in het bijzijn van zijn radio-collega Barend van Deelen voor het eerst bloed. Vanuit de donatiestoel deed hij verslag. Dat was een dag later in Shownieuws te zien.

Op sociale media konden donors met de hashtag #bloedgabbers vertellen waarom ze met bloed geven zijn begonnen. Bijvoorbeeld met een foto van iemand die hem of haar ooit heeft aangezet of op het idee heeft gebracht om bloeddonor te worden. Denk aan twee beste vrienden die elkaar hebben aangemoedigd of een vader die niet meer mag doneren omdat hij de leeftijdsgrens heeft bereikt, waarna z'n dochter het stokje van hem overnam. Of een buurvrouw die ooit bloed heeft gekregen en iemand anders uit de wijk heeft geïnspireerd.

Korps Mariniers

Een eenheid van het Korps Mariniers trapte Wereld Bloeddonordag 2019 ’s ochtends af. Mede in het kader van de Bloedgabbers-actie meldde een groep mariniers zich tegelijkertijd aan als bloeddonor. Voor de gelegenheid was er een mobiele afnamelocatie naar de Van Braam Houckgeestkazerne in Doorn gereden, waar de mariniers zich aanmelden en voor een aantal een bloedgroepbepaling werd gedaan.

Majoor der mariniers Luuk Voortman: “Het Korps Mariniers draait om teamwork. We moeten blind kunnen vertrouwen op elkaar, onder alle omstandigheden. Door als team bloed te doneren, laten we letterlijk en figuurlijk zien wat we over hebben voor elkaar en voor anderen. Sanquins actie “Bloedgabbers” sluit daar naadloos op aan. Samen sterk!”

Wereld Bloeddonordag 2018 

Dankbaarheid stond centraal tijdens Wereld Bloeddonordag 2018. Op deze dag kwamen op 28 bloedbanken patiënten (tevens ontvangers van bloedproducten) langs om bloed- en plasmadonors persoonlijk te bedanken. Een indringende en waardevolle ontmoeting waarbij donors in levende lijve iemand de hand kunnen schudden die, zonder hun donatie, dat misschien nooit meer had kunnen doen. 

#MissingType

Sanquin deed rondom Wereld Bloeddonordag 2018 mee aan de internationale campagne #MissingType. We enthousiasmeren particulieren, bedrijven en overheden om de letters A, B, en O (de aanduidingen van bloedgroepen) uit hun beeldmerk, naam of logo te halen. Met het verdwijnen van deze ‘bloedgroepen’ in de omgeving symboliseerden we het gat dat valt als die bloedgroepen niet worden gedoneerd. Op deze manier werden mensen via hun bloedgroep aangesproken om zich aan te melden als donor, dan wel om te komen doneren als ze zijn uitgenodigd. Elke donatie telt!