menu menu

Bloedgroepen

Op deze pagina lees je alles over bloedgroepen. Zo lees je welke bloedgroepen er zijn, hoe vaak ze voorkomen en welke bloedgroepen aan welke patiënten gedoneerd kunnen worden. 

Wat bepaalt welke bloedgroep je hebt?

Welke bloedgroep je hebt, hangt af van welk antigeen er op je rode bloedcellen zit: A of B. Als er antigeen A op zit, heb je bloedgroep A. Wanneer er antigeen B op zit, heb je bloedgroep B. Als je antigeen A én B hebt, is je bloedgroep AB en als je allebei de antigenen niet hebt, heb je bloedgroep 0.

Naast A en B is er nog een derde antigeen die je bloedgroep bepaalt: de rhesusfactor (Rh). Als de rhesusfactor op je rode bloedcellen zit, ben je Rh-positief. Als de factor ontbreekt, ben je Rh-negatief. Heb je bijvoorbeeld antigeen A en de rhesusfactor, dan is je bloedgroep: A-positief.

Welke bloedgroepen zijn er en hoe vaak komen ze voor?

Er zijn honderden verschillende bloedgroepen, maar er zijn er 8 die het belangrijkst zijn voor bloedtransfusie:

Kan elke patiënt bloed ontvangen van elke donor?

Nee, helaas niet. Geef je bloed met een bepaald antigeen aan iemand die zelf dat antigeen niet heeft, dan ziet het lichaam deze antigenen als indringers en gaat het ze bestrijden: het donorbloed wordt dan afgebroken. Als een patiënt met bloedgroep A bijvoorbeeld bloed krijgt van een donor met bloedgroep B, dan vallen de antistoffen van de patiënt het bloed van de donor aan. Door deze afweerreactie komt het lichaam in gevaar.

Heb je bloedgroep A, dan heb je een antilichamen tegen bloedgroep B en andersom. Als je bloedgroep 0 hebt, heb je antilichamen tegen bloedgroep A en B. Mensen met bloedgroep AB hebben juist geen antilichamen, anders zou er een afweerreactie tegen het eigen bloed ontstaan.

Patiënten met bloedgroep A-positief en AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep A-positief, A-negatief, AB-positief en AB-negatief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep B-positief en AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep B-positief, B-negatief, AB-positief en AB-negatief kunnen jouw bloed ontvangen

Patiënten met bloedgroep AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen

Patiënten met bloedgroep AB-positief en AB-negatief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met bloedgroep 0-positief, A-positief, B-positief en AB-positief kunnen jouw bloed ontvangen.

Patiënten met alle bloedgroepen kunnen jouw bloed ontvangen. Donors met bloedgroep 0-negatief worden daarom ook wel universele donors genoemd.

Welke bloedgroep heb ik?

Met behulp van speciale testapparatuur kunnen wij je bloedgroep achterhalen. Dit gebeurt tijdens je eerste afspraak nadat je je hebt aangemeld als donor. De uitslag volgt later. Ook donor worden? Heel graag! Met jouw bloed redden we levens en maken we medicijnen, dus we zijn je ontzettend dankbaar. Lees alles over wat het donorschap inhoudt.