Terug naar overzicht

Wereld Bloeddonordag

14 juni 2017 is Wereld Bloeddonordag. Een perfect moment voor Sanquin om de donors in Nederland te bedanken voor hun regelmatig en vrijwillige gift. Een donatie van bloed of plasma waarmee duizenden patiënten worden geholpen. Waarmee levens worden gered!

Voor mij als directeur van de Bloedbank is het een fijne gelegenheid om ook langs te gaan bij bloedbanken in het land. Vandaag kwam ik op bezoek in Alkmaar en Haarlem. Daar vallen me meteen een paar dingen op die ik ook bij andere bloedbanken al zag: hechte teams, hartelijke medewerkers die eigenlijk elke dag de donor al in het zonnetje zetten. Veel collega’s werken ook al heel erg lang bij de bloedbank, 10, 15, 25 jaar zijn geen uitzonderingen. Daarnaast natuurlijk de donors: een jongedame kwam voor het eerst, en zat naast een man die net vandaag voor het laatst kwam doneren (na 52 jaar en 230 bloeddonaties!). Ook zag ik ouders die hun kinderen mee hadden genomen om ze te laten zien hoe het in het werk ging.

En daarover kwamen trouwens ook veel vragen. Zodra mijn gesprekspartner door had met wie hij of zij aan tafel zat, vlogen de vragen op me af: wat gebeurt er met bloed na de donatie? Welke ziektes kunnen worden behandeld dankzij gedoneerd bloed of plasma? Dat kwam mooi uit. Kon ik meteen oefenen op mijn interview voor video-items op nu.nl.

Vandaag hebben we de rode loper letterlijk uitgelegd voor donors. Maar het stopt natuurlijk niet na vandaag. Samen met de donor werken we aan een beter leven voor de patiënt. En precies daarom blijven we herhalen: “Hartelijk dank voor uw donatie, en graag tot ziens!”

450-Daphne Thijssen WBDD 2017

450-Daphne Thijssen WBDD 2017 rode loper

400-Daphne Thijssen bij donor

Terug naar overzicht