Terug naar overzicht

Olympisch bloed

Lang geleden deed ik aan wedstrijdzwemmen. Met veel trainen kon ik op regionaal niveau aardig meekomen, een topper ben ik echter nooit geworden. Ik was aantoonbaar talentloos.

Ik deed mee aan een onderzoek bij de universiteit. Topzwemmers werden aan alle kanten gemeten, gewogen en gefilmd in het water. Ik was toegevoegd als negatieve controle. Ook zonder officiële meting was het duidelijk dat ik geen hoogvlieger kon worden. Met mijn geringe lengte, kleine handen en voeten, korte armen en benen kon ik trainen wat ik wilde, enig niveau zou ik nooit bereiken. De Olympisch kampioenen van Londen 2012 zijn vast allemaal uitschieters op het gebied van grootte, spierontwikkeling en reactiesnelheid.

Ook voor medisch onderzoek zijn negatieve controles onontbeerlijk. Geen ziekte kan worden bestudeerd zonder materiaal van gezonde personen. Bij Sanquin maken we dankbaar gebruik van het bloed van donors, maar ook veel Sanquin-medewerkers van het hoofdkwartier in Amsterdam staan vrijwillig buisjes bloed af. Dit “gezonde” bloed vormt prachtig vergelijkingsmateriaal voor wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan en opsporen van ziektes.

Sanquin is trouwens op een bijzondere manier betrokken bij de spelen in Londen: we staan stand-by om in geval van een calamiteit de Britse bloedbank te voorzien van extra eenheden bloed. De medewerkers van het Bloedbank-deel van Sanquin oefenen met het in sneltreinvaart inpakken en vliegklaar maken van kratten vol met bloedzakken. Een topsport op zich!

Het wedstrijdzwemmen heb ik aan de wilgen gehangen, alleen op vakantie neem ik nog een duik. Tegenwoordig fiets ik naar het werk en ik loop hard. Volgens onderzoek leven mensen die hardlopen gemiddeld zes jaar langer! Dat is voor mij een goede stimulans. En weet je wat het mooie is? Het werkt alleen als je korte afstanden in een sukkeltempo doet. Komt dat even mooi uit!

Margreet Hart, senior analist bij de afdeling Research van Sanquin Bloedvoorziening. 

Terug naar overzicht