Terug naar overzicht

Matchmaking bij Sanquin

Ik vergelijk Sanquin soms met Cupido. Net als die liefdesgod proberen we mensen met elkaar te matchen. Met het verschil dat onze match niet van liefdesbelang, maar van levensbelang is.

Patiënt en donor: gouden match?

Ik werk in Sanquins HLA-laboratorium. HLA staat voor Humaan Leukocyten Antigen en is eigenlijk een soort DNA van het bloed. In ons laboratorium onderzoeken en typeren we het bloed van patiënten die wachten op een stamcel- of orgaantransplantatie uit het VU Medisch Centrum en het AMC op zogenaamde HLA-kenmerken. Iedereen heeft unieke HLA-kenmerken op zijn of haar cellen. Deze kenmerken bepalen grotendeels of een orgaan- of stamceltransplantatie slaagt: wel of geen match dus.

Om de beste match te maken, brengen we de tien belangrijkste HLA-kenmerken van een patiënt in kaart. Hierna wordt een geschikte donor gezocht met het liefst precies dezelfde kenmerken. Van alle stamceldonoren zijn de HLA-kenmerken opgenomen in een speciale database waardoor wereldwijd kan worden gezocht naar geschikte stamceldonors. Met hopelijk zo snel mogelijk een goede match!

Junior Lardy, hoofd afdeling HLA diagnostiek

Meer weten?

 

Terug naar overzicht