Terug naar overzicht

Harry Potter inspireert ontwikkelaars zelfschrijvend bloedpapier

Australische onderzoekers hebben een papier ontwikkeld waarmee min of meer iedereen de bloedgroep van een persoon kan bepalen. Het papier schrijft de bloedgroep van een persoon als het ware zelf op. Dat kan handig zijn in situaties waar geen of weinig medische voorzieningen zijn. Een leuk idee, maar er zijn nog wel wat verbeteringen nodig.

Onderzoekers van de Monash University in Australië baseerden hun uitvinding op het zelfschrijvende dagboek uit 'Harry Potter en de Geheime Kamer’. Het papier dat de onderzoekers hebben ontwikkeld, wordt op een sensor geplaatst die kan aangeven of iemand bloedgroep A, B, AB of O heeft. Ook kan worden bepaald of de rhesusfactor van de persoon positief (+) of negatief (-) is.

Het papier op de sensor is gecoat met een waterafstotende laag. Vier stukjes zijn niet waterafstotend waardoor ze bloed absorberen. Elk stukje heeft de vorm van een bloedgroepletter (bijvoorbeeld A) en elke letter is gevuld met andere antistoffen. Het bloed reageert met de antistoffen uit één of meer letters, zodat het papier 'zelf' de bloedgroep schrijft. Door de uitvinding kunnen niet-deskundigen sneller, goedkoper en simpeler de uitslagen van bloedtests interpreteren.

Voor regulier gebruik zijn nog veel verbeteringen nodig. Volgens de Australiërs is de vinding vooral handig in noodsituaties, bijvoorbeeld als iemand na een auto-ongeluk snel een bloedtransfusie nodig heeft. Nu wordt in spoedeisende omstandigheden, als er geen tijd is om iemands bloedgroep vast te stellen, vaak 0-negatief bloed toegediend. Dat kun je namelijk zonder risico aan iedereen geven. Maar de uitvinding is ook een oplossing voor landen of op plekken waar geen medische apparatuur, elektriciteit, water of geschoold personeel voorhanden is.

Eric van der Donk, manager Product Development , divisie Reagents

Terug naar overzicht