Terug naar overzicht

Samen de berg op voor kankeronderzoek

Datum
31 mei 2016

200x200-Sanquin-bij-alpe-d'huzesZes onderzoekers van Sanquin gaan op 2 juni de Franse Alpe d’Huez bedwingen om geld in te zamelen voor kankeronderzoek. Het idee ontstond bij groepsleider Robbert Spaapen toen hij een onderzoeksbeurs ontving van Alpe d’HuZes/KWF Kankerbestrijding.

Met de beurs van bijna 800.000 euro kan Robbert vier jaar lang onderzoek doen. “Ik wil onderzoeken of twee bestaande geneesmiddelen tegen stofwisselingsziekten ook ingezet kunnen worden als immunotherapie tegen kanker. Uit onze testen blijkt al dat ze de afweerrespons inderdaad kunnen versterken. Samen met het Nederlands Kanker Instituut (NKI) hebben we een patent hierop ingediend en gaan we dit idee verder uitwerken.”

Waardering

De beurs wordt uitgereikt tijdens het jaarlijkse evenement Alpe d’HuZes, waarbij duizenden mensen zo vaak mogelijk die beruchte berg op fietsen of wandelen om geld van sponsors in te zamelen. “Ik vind het fantastisch dat anderen mijn onderzoeksgeld bij elkaar hebben gefietst. Door nu zelf mee te fietsen wil ik die waardering uiten en anderen motiveren hetzelfde te doen.” Vijf collega’s en een bevriende onderzoeker van het NKI zullen Robbert vergezellen. Twee wandelend, de rest op de fiets.

Geld inzamelen

Het sportieve team heeft alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk geld op te halen voor KWF Kankerbestrijding. Robbert: “Veel collega’s hebben daarbij meegeholpen. Zo hebben we zelfgebakken taarten verkocht in de kantine van Sanquin op de Plesmanlaan en, over een heel andere boeg, foto’s van honden en hun eigenaar gemaakt tijdens een hondenshow.” Voor het ingezamelde geld probeert Robbert vier keer de berg op te fietsen. “Ik ben totaal geen fietser, maar mijn NKI-collega gelukkig wel. Hij helpt ons met de training.” Wil je meer weten over de inzamelingsacties en sportieve inspanningen van onze onderzoekers, kijk dan op hun facebookpagina.

Terug naar overzicht