8 ideeën om van je donatietijd iets leuks te maken

Als plasmadonor maak je iedere keer weer tijd vrij om te komen doneren. Daar zijn we heel blij mee. In de 45 minuten dat je gemiddeld op de afnamestoel ligt, geef je een groot geschenk aan patiënten. We hebben voor jou een paar tips om in je donatietijd ook een cadeautje aan jezelf te geven.

Ook bloed- of plasmadonor worden? Meld je aan en red een leven!

1.       Doe een verkwikkende meditatie

Mediteren hoef je niet per se in kleermakerszit te doen. Ook liggend kun je je geest tot rust laten komen en oefenen met in het hier en nu zijn. Probeer eens een ‘bodyscan’ te doen. Daarbij reis je in gedachten door je lichaam en word je je bewuster van je lijf. Er zijn honderden apps voor meditatieoefeningen, zoals de gratis VGZ Mindfulness Coach.

2.       Lees voor wie je het doet

Het is best een bijzondere ervaring om bezig te zijn met doneren en tegelijkertijd te lezen waarom het zo belangrijk is dat je dit doet. Hier vind je veel verhalen van mensen die hun leven danken aan bloedproducten. Het zijn boeiende en ook heel ontroerende verhalen, beslist de moeite waard om eens te lezen.

3.       Schrijf een brief (aan jezelf!)

Heel leuk om te doen: een brief schrijven aan je toekomstige zelf. Wat wens je jezelf bijvoorbeeld toe over 5 jaar? Wat zijn je doelen en verwachtingen? Of waar wil je jezelf over 20 jaar aan herinneren? Op futureme.org kun je (per e-mail) brieven aan jezelf sturen en kiezen wanneer je ze laat bezorgen, tot wel 50 jaar vooruit!

4.       Lees eindelijk dat lange artikel

Natuurlijk kun je een boek meenemen om te lezen. Maar je donatietijd is ook ideaal voor een paar lange artikelen, die je vaak eerder uit tijdgebrek had overgeslagen. Er zijn verschillende apps waarmee je online artikelen kunt opslaan om een andere keer te lezen. Check bijvoorbeeld Instapaper of Pocket.

5.       Werk aan je Sinterklaasgedicht

Ben jij zo iemand die op 5 december om 17.30 uur bedenkt: oh jee, ik heb nog geen gedicht? Voorkom dat het weer een Sint-zat-te-denken-wat-hij-jou-zou-schenken-riedel wordt en pak die 3 kwartier om een fraai gedicht te pennen. Niets kan jou nu storen; laat dus niet alleen je bloed stromen, maar ook je creatieve flow. Tip: op rijmwoordenboek.vandale.nl vind je hulp.

6.       Doe een taalcursus

Jag är plasmagivare zeg je in Zweden als je wilt vertellen dat je plasmadonor bent. Een nieuwe taal leren is niet alleen leuk en handig, je houdt er ook je hersenen mee in topconditie. Met handige, gratis apps en websites zoals Mondly en Duolingo oefen je op speelse wijze de taal van je keuze. Go for it!

7.       Luister een podcast

Of je je nou wilt verdiepen in de geschiedenis van het Romeinse Rijk of het laatste voetbalnieuws, een gezellig gesprek wilt meeluisteren of iets wilt leren over vegetarisch koken, er is een podcast(serie) over gemaakt. Vaak hebben de afleveringen precies de lengte om tijdens je donatie 1 lange of 2 korte te beluisteren. Zoek bijvoorbeeld op podcastluisteren.nl of npoluister.nl.

8.       Doe even he-le-maal niets

‘Druk!’ – Dat is het veelgehoorde antwoord als je vraagt hoe het gaat. We horen plasmadonors dan ook vaak zeggen dat ze het ‘eigenlijk wel lekker vinden om even te komen doneren’. Want het is een welkome break van alle taken waarmee je dag gevuld is. Wist je dat het heel gezond is voor je hersenen om even helemaal niets te hoeven doen? Probeer het eens: niet op je telefoon zitten, niet ‘iets nuttigs’ doen, maar gewoon 45 minuten ademhalen en zijn.

29 november 2022