8 starters voor een gesprek over doneren

“Goh, ben jij bloeddonor? Wat goed zeg! Dat zou ik niet kunnen hoor, dat is niks voor mij.” Herken je dit soort reacties? Het is soms best lastig om met anderen over bloeddonorschap te praten. Dat is jammer, want ‘goed voorbeeld doet volgen’. En we hebben nieuwe donors hard nodig om de bloedvoorziening in Nederland op peil te houden. Wil je mensen in jouw omgeving inspireren om zich aan te melden als donor, gebruik dan eens de volgende argumenten:

Nog geen bloeddonor? Meld je direct aan!

“Het geeft een ontzettend goed gevoel dat je iemands leven redt”

Bloed redt levens, dat is een feit. Vraag maar eens in je eigen omgeving rond hoeveel mensen bloed hebben ontvangen. Omdat ze kanker hadden bijvoorbeeld, omdat ze bloed zijn verloren tijdens een bevalling, of omdat ze een ongeluk hebben gehad. Het zal je verbazen hoeveel mensen hun leven te danken hebben aan bloeddonors. Dat geeft een heel goed gevoel: weten dat je andere mensen helpt.

“Wist je dat ze echt élke bloedgroep kunnen gebruiken?”

Mensen denken soms dat hun bloed “wel niet nodig zal zijn”, omdat ze een gangbare bloedgroep hebben of juist een afwijkende. De waarheid is dat we álle bloedgroepen heel hard nodig hebben. De gangbare net zo goed als de afwijkende. Omdat we van veelvoorkomende bloedgroepen ook veel moeten geven en van zeldzame bloedgroepen heel weinig donors hebben.

“Je geeft het goede voorbeeld aan je kinderen”

Veel donors vertellen dat ze op hun 18de begonnen zijn, omdat hun vader, moeder, oma of opa ook altijd bloed gaf. “Dat doe je gewoon”, “Het is vanzelfsprekend in onze familie” en “Ik vond mijn ouders stoer en wilde ook zo zijn” zijn vaak gehoorde redenen. Als ouders leef je aan je kinderen voor hoe je wil dat ze in de maatschappij staan. Met oog voor de mensen om zich heen, bereid om te helpen waar nodig. Het is mooi als ze kunnen zien dat jij je steentje bijdraagt door bloed te geven.

“Het is handig dat je meteen wat informatie over je gezondheid krijgt”

Als je komt je doneren, checken we altijd je bloeddruk en je Hb-waarde en regelmatig je ferritine-waarde (een indicatie of je genoeg ijzer in je lichaam hebt). Ook kijken we naar bloedoverdraagbare infecties. Je weet direct of je gezond genoeg bent om bloed te geven. 

“Als je later bloed nodig hebt, ligt het er niet vanzelf. Daar zijn donors voor nodig.”

Het is eigenlijk een omkering van het aloude gezegde: ‘Wat gij niet wil dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet’. Als jij wil dat iemand later voor jou doneert omdat je bloed nodig hebt, help nu dan ook met jouw bloed een ander.

“Het is een rustpuntje voor jezelf”

Bloed geven duurt inclusief de keuring en het kopje thee of koffie na afloop vaak maar een uurtje. Het kan op veel bloedbanken bovendien ook ’s avonds. En veel werkgevers geven je graag een uurtje vrij om onder werktijd bloed te geven. Donors zien het vaak als een rustpunt op een drukke dag, even liggen en wat goeds doen voor een ander. “Voor jou maar even, voor de patiënt een heel leven”, zeggen we bij Sanquin.

“Het is ontzettend makkelijk, het kost geen enkele inspanning”

Je hoeft alleen maar op de afnamestoel plaats te nemen en te ontspannen. Onze medewerkers op de bloedbank nemen de tijd om je op je gemak te stellen. Sanquin heeft locaties verspreid over heel Nederland. Wedden dat er ook eentje in de buurt van jouw huis of werk zit? Typ je woonplaats of postcode in de locatiezoeker in en zie waar je terecht kunt om bloed te geven.

“Die roze koeken zijn lekker”

Oké, deze is niet heel serieus, maar onze roze koeken zijn wél beroemd. Na je donatie wacht je altijd nog even voor je weer vertrekt en neem je wat te drinken met iets lekkers erbij. Suiker krikt snel je bloedsuikerspiegel weer omhoog en helpt daardoor flauwvallen te voorkomen. Een goed excuus dus om zo’n lekkere roze koek te snoepen! 

25 april 2022