8 belangrijke verschillen tussen bloed en plasma doneren

Of je nou bloed of plasma doneert, je redt er levens mee. Er zijn wel een paar verschillen. De belangrijkste of opvallendste zetten we voor je op een rijtje. 

1. Plasma doneren is minder belastend voor je lichaam
Dat komt omdat je de rode bloedcellen direct weer terugkrijgt in je lichaam. Plasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten. Je lichaam heeft het niveau van het vocht binnen enkele uren weer op peil en van de eiwitten binnen enkele dagen. Bij bloed geven doneer je ook je rode bloedcellen. Het duurt langer om dat niveau weer op peil te krijgen.

2. Plasma mag je vaker doneren dan bloed
Je kunt wel 26 keer per jaar plasma doneren. Voor bloeddonors geldt: mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven, vrouwen drie keer. Voor een goed herstel moet er tussen twee bloeddonaties minimaal 56 dagen zitten voor mannen en minimaal 122 dagen voor vrouwen. Voor vrouwen duurt het herstellen namelijk wat langer. 

3. De afnametijd van plasma is langer dan van bloed
Als je bloed doneert, zit je gemiddeld 10 minuten op een stoel. Bij een plasmadonatie is dat gemiddeld 30 tot 45 minuten. Dat komt omdat het bloed eerst door een machine wordt geleid, die het in plasma en bloedcellen scheidt. Je plasma wordt opgevangen en bewaard. Je bloedcellen ontvang je via de machine weer terug in je lichaam. Voor je donatie worden er wat medische vragen gesteld en tests gedaan, zoals het meten van je hemoglobinegehalte en bloeddruk. Na afloop van de donatie eet en drink je nog wat in het donorcafé, dus voor bloeddonatie ben je in totaal een uurtje bezig, als plasmadonor ben je meestal binnen anderhalf uur weer buiten. 

4. Je kunt zelf een afspraak plannen als plasmadonor. Voor een bloeddonatie word je opgeroepen
Hoe vaak we je als bloeddonor oproepen, hangt af van je bloedgroep en de vraag vanuit ziekenhuizen. Als jouw bloed nodig is, ontvang je een oproep. Je kunt dan zelf een afspraak plannen op de beschikbare momenten. Als plasmadonor plan je zelf je afspraken in MijnSanquin. Daarvoor is geen oproep nodig. 

5. Niet iedereen doneert even veel plasma
Afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht geef je minimaal 500 ml en maximaal 820 ml plasma per donatie. Dat is dus voor iedereen anders. Een bloeddonatie is in principe altijd 500 ml bloed.

6. Na een bezoek aan risicogebieden (voor bijvoorbeeld malaria) mag je in veel gevallen al snel weer plasma doneren, maar nog geen bloed
Je kunt in het buitenland een infectieziekte hebben opgelopen. Daarom is er een wachtperiode waarin je even niet mag doneren. De ziekteverwekkers hechten zich namelijk specifiek aan rode bloedcellen, waardoor bloed doneren onveilig is. Bij een plasmadonatie komen de rode bloedcellen niet mee. Daarom is de wachtperiode voor plasmadonors in veel gevallen korter. De donatiecheck vertelt je of er een wachtperiode is na je buitenlandse reis, en hoe lang je in dat geval moet wachten tot je volgende donatie. 

7. Plasma doneren kan niet bij alle bloedbanken
Bloed doneren kan op alle locaties van Sanquin, met uitzondering van het ‘plasma only’-centrum in Utrecht. Plasma doneren kan niet op alle locaties. Ben je als bloeddonor geïnteresseerd om plasmadonor te worden? Check dan eerst of dat bij jouw bloedbank wel mogelijk is.

8. De ene bloedgroep is de andere niet 
Je kunt zelf bepalen of bloed of plasma beter bij je past. Wel is het zo dat donors met sommige bloedgroepen harder nodig zijn als bloeddonor voor patiënten dan andere. Heb je een ‘negatieve bloedgroep’ (0-negatief, AB-negatief, A-negatief of B-negatief) dan houden we je bij voorkeur als bloeddonor, omdat dit bloed het meest nodig is voor patiënten. 

Heb jij geen 'negatieve bloedgroep' en heb je interesse in plasma doneren? Dan kun je hier overstappen. Ben je nog geen bloeddonor? Meld je hier aan!

01 augustus 2023