Aplastische anemie

Aplastische anemie (AA) is een zeldzame vorm van anemie. Het is een verworven aandoening die op elke leeftijd kan voorkomen.

Bij patiënten zijn alle soorten bloedcellen aangetast, het verschilt alleen in welke mate. Het ziektebeeld bestaat meestal uit terugkerende infecties, bloedingen of klachten van anemie. Veel patiënten hebben een combinatie van symptomen. Het varieert van milde tot zeer ernstige klachten.

Wat is aplastische anemie (AA)? 

Bij Aplastische anemie (AA) maakt het beenmerg onvoldoende rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes aan. Hierdoor ontstaan bloedarmoede, infecties en bloedingen. De letterlijke betekenis van aplastische anemie is dan ook ‘bloedarmoede door onvoldoende aanmaak’.

Onderzoek naar aplastische anemie

Aplastische anemie is een complexe aandoening waar veel onderzoek naar gedaan wordt, onder andere om de behandeling voor patiënten te verbeteren. Sanquin heeft een onderzoeksafdeling die zich richt op de werking van het beenmerg. Ook hebben we veel kennis op het gebied van diagnostiek van zeldzame  vormen van bloedarmoede. 

Aplastische anemie behandelen met donorbloed

Patiënten met aplastische anemie krijgen vaak als behandeling bloedtransfusies. Verder zijn soms medicijnen of een stamceltransplantatie nodig. Sommige patiënten krijgen een stamceltransplantatie. De arts beoordeelt de situatie en kiest een passende behandeling. 

Lex leeft nog dankzij donorbloed

Lees ook het verhaal van Lex. Lange tijd hielpen heel veel bloedtransfusies Lex door de zware periode tot genezing heen. Met jouw bloed of plasma draag je dus bij aan de genezing van patiënten zoals Lex. 

Ook donor worden? Bekijk hoe jij kunt helpen en meld je aan als donor