Hb-grens voor plasmadonors wordt verlaagd

Sanquin heeft tot nu toe altijd dezelfde ondergrens voor de Hb-waarde aangehouden voor bloeddonors en plasmadonors. Hier komt vanaf 30 maart 2020 verandering in.

Sanquin heeft tot nu toe altijd dezelfde ondergrens voor de hemoglobinewaarde aangehouden voor bloeddonors en plasmadonors, namelijk 7,8 mmol/l voor vrouwen en 8,4 mmol/l voor mannen. Vanaf 30 maart 2020 wordt deze ondergrens voor alle plasmadonors - zowel mannen als vrouwen - met 0,3 mmol/l verlaagd. Deze grens wordt dan:

- 7,5 mmol/L voor vrouwen

- 8,1 mmol/L voor mannen

Binnen Europese richtlijnen is er ruimte voor een dergelijke verlaging en bovendien is uit onderzoek gebleken dat deze lagere ondergrens voor plasmadonors veilig is. Als plasmadonor krijg je je rode bloedcellen terug en daalt je Hb nauwelijks door een donatie.

We hopen dat de aangepaste Hb-ondergrens ervoor zal zorgen dat minder donors worden teleurgesteld met een tijdelijk uitstel vanwege een te laag Hb. De ondergrens voor de bloeddonors blijft gelijk. Voor deze donors verandert er dus niets.

03 maart 2020