Griep: Hoe krijg je het, en waarom mag je met griep niet doneren?

Je hebt het zo te pakken: deurknoppen, de pinautomaat, de stangen in de bus. Overal zit snot en slijm.

Het griepseizoen komt er weer aan. Het virus voelt zich het fijnst in droge koude lucht, zo van november tot april. “Griep hoort erbij”, zegt onze viroloog professor Hans Zaaijer. Hoe krijg je het en waarom mag je niet doneren als je griep hebt?

Griep verspreidt zich vooral via contact en waarschijnlijk ook via de lucht. Je hebt het zo te pakken: deurknoppen, de pinautomaat, je muis of toetsenbord, de stangen in de bus of trein, de afstandsbediening, overal zit snot en slijm. “Het hoort er gewoon bij”, vertelt professor Hans Zaaijer. “Besmetting vermijden is geen doen, en een leven met smetvrees ook niet.”

Waarom mag je met griep niet doneren?

Ben je donor? Dan vragen we je altijd of je griepverschijnselen hebt. Dan willen we namelijk niet dat je bloed of plasma geeft. “Het is voor je eigen gezondheid”, legt Hans uit. Griep is in de praktijk niet bloedoverdraagbaar. Als je het griepvirus toegediend zou krijgen in je bloed, kan het de luchtwegen niet bereiken. “Ooit is er echter wel griepvirus uit het bloed van een patiënt gekweekt. Dus om het zekere voor het onzekere te nemen, willen we voorkomen dat patiënten, die vaak toch al kwetsbaar zijn, bloed krijgen van een donor met griep.”

Is griep erg?

Griep kan bijna zonder klachten verlopen, maar ook een dodelijke longontsteking veroorzaken. Bij mensen met een verzwakte afweer zoals ouderen of kankerpatiënten is griep soms het duwtje waardoor ze overlijden. Vorig jaar stierven er tijdens de griepepidemie 2900 meer dan normaal.

Hoe weet je of je griep hebt?

Het griepvirus nestelt zich in de slijmvliezen van je neus, keel, en bovenste luchtwegen. Je afweersysteem reageert meteen, en ook daar voel je je ziek door. De meeste mensen krijgen last van:

• koorts
• hoest
• keelpijn
• loopneus
• spierpijn
• hoofdpijn
• vermoeidheid

Hoe zit het met verkoudheid?

De symptomen van verkoudheid lijken wel op die van griep, maar zijn meestal milder en ze ontwikkelen zich langzamer. Je mag wel doneren bij lichte neusverkoudheid of kriebelhoest zonder andere verschijnselen als hoofdpijn, keelpijn, koorts, of vermoeidheid.

Wat kan je zelf doen?

Hans: “Een zakdoek gebruiken in plaats van je hand voor je mond, en regelmatig je handen wassen helpt wel een beetje tegen het verspreiden van het griepvirus. Maar het beste middel tegen de griep is de griepprik". Het vaccin kan niet bij iedereen altijd griep voorkomen. De griepprik wordt aangeraden aan risicogroepen en zorgmedewerkers die met ernstig zieke patiënten werken. Verder is het een persoonlijke keuze.

18 november 2019