menu

Bloed is leven. Plasma ook!

Plasma geven is misschien minder bekend dan bloed geven, maar er zijn heel veel mensen die juist plasma nodig hebben om te overleven. Om al deze patiënten te kunnen helpen, hebben we meer plasma nodig.

Ben je nog geen bloeddonor en wil je plasmadonor worden? Meld je dan nu eerst aan als bloeddonor en na de keuring kan je meteen plasma geven. Ben je al bloeddonor en wil je plasma gaan geven? Stap dan nu over naar plasma!

Plasma: van levensbelang voor heel veel mensen

Je bloed bestaat voor ongeveer 55% uit een gele vloeistof: plasma. Dit plasma bestaat uit water waarin eiwitten zoals antistoffen, vetten en hormonen zijn opgelost.

Ongeveer een kwart van het ingezamelde plasma gaat naar ziekenhuizen. Daar wordt het gebruikt voor patiënten met massaal bloedverlies, transplantaties, brandwonden of voor patiënten die een chemokuur ondergaan. Plasma is van levensbelang voor hen!

Sanquin redt met jouw plasma veel levens

Driekwart van het ingezamelde plasma is bestemd voor levensreddende geneesmiddelen, voor onder andere de behandeling van stollingsziekten en afweerstoornissen. Zonder plasmageneesmiddelen zouden deze patiënten altijd ziek zijn of zelfs overlijden.

Plasma geven, iets voor jou?

• Als je plasma geeft, herstel je sneller dan een (vol)bloeddonor omdat de rode bloedcellen worden teruggegeven. Na een donatie kan je bijvoorbeeld direct gaan sporten.

• Als plasmadonor kan je vaak geven. Zo kan je ontzettend veel patiënten helpen. We hopen je elke maand te zien.

• Plasma geven gebeurt op afspraak. Je kiest zelf een dag en tijdstip.

• Een plasmadonatie duurt ongeveer 45 minuten. Je doneert ruim een halve liter plasma, afhankelijk van je gewicht.

02 oktober 2019