De bloedbank blijft open: je donatie telt nu dubbel

Er is een lockdown afgekondigd, maar de bloedbank blijft open! De bloedvoorraad op peil houden, is traditioneel in december een hele klus. Daarom drukken we donors deze lockdown op het hart om, als ze een oproep hebben gekregen, te komen doneren. Donors zijn heel hard nodig, want de voorraad is laag.

Op de bloedbanklocaties is alles ingericht om veilig te kunnen doneren. Er wordt extra schoongemaakt, medewerkers en donors dragen mondkapjes als ze door het pand lopen, en de bedden hebben voldoende afstand tot elkaar. Heb je een oproep gekregen en voel je je fit? Kom dan doneren.

Bloedbank en Voedselbank

Waar Sanquin het ene jaar een cadeautje aan donors geeft om een donatie rond de feestdagen te stimuleren, start de Bloedbank dit jaar een actie voor Voedselbanken Nederland: elke donatie is 1 euro waard. Zo telt “goed doen” in december dubbel en dwars.

De Bloedbank en de voedselbanken hebben het beide razend druk in december. Waar de Bloedbank probeert om alle ballen in de lucht te houden, is voor de voedselbanken de vraag om hulp erg toegenomen. Daarom houdt Sanquin Bloedbank van 14 tot en met 31 december 2020 een actie: enerzijds voor het maatschappelijke doel van de voedselbanken en anderzijds voor die van de Bloedbank. Voor elke bloed- of plasmadonatie in deze periode stort de Bloedbank 1 euro aan Voedselbanken Nederland. De gift aan de voedselbank is een extra stimulans voor donors om te komen geven: zo help je als donor in december niet alleen patiënten, maar ook gezinnen in nood. De totale bijdrage van Sanquin Bloedbank is maximaal dertigduizend euro.

Bloedvoorraad tijdens Kerst

“De maatschappelijke impact is enorm, het jaar 2020 draagt echt een litteken van corona. De recente maatregelen maken weer duidelijk, we moeten als maatschappij de handen ineenslaan”, aldus Daphne Thijssen, directeur Bloedbank en lid Raad van Bestuur van Sanquin. “Donors geven onbaatzuchtig hun bloed voor patiënten die er ernstig aan toe zijn. Dat voorbeeld van geven om een ander, trekt de Bloedbank deze maand door om de vergrote vraag bij de Voedselbank te ondersteunen.” 

Daphne geeft aan dat de Bloedbank zo twee vliegen in een klap slaat. “Met de Kerstperiode zien we elk jaar dat de vraag naar bloedproducten stijgt, maar dat donors minder vaak op een uitnodiging tot doneren reageren. Het is natuurlijk van groot belang dat de bloedvoorraad ook tijdens de feestdagen op peil blijft, dus we roepen onze opgeroepen donors met klem op deze weken aan de oproep gehoor te geven. We verwachten dat donors niet alleen de Bloedbank, maar ook de voedselbank een warm hart toedragen. En dat zij, als ze worden uitgenodigd, extra gemotiveerd worden om langs te komen!”

14 december 2020