Bloed en plasma geven en coronavirus

Bloed is van vitaal belang, en bloed- en plasmadonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden.

Let op! In verband met het coronavirus gelden er extra maatregelen voor donors. Heb je een oproep ontvangen om bloed te geven of heb je een afspraak om plasma geven? Houd dan rekening met het volgende:

 • Vul de coronacheck in. Doe dit alsjeblieft zo kort mogelijk voor je komst naar de bloedbank (niet langer dan 24 uur van tevoren). Zo houden we doneren samen veilig.
 • Ben je gevaccineerd? Na een coronavaccinatie mag je 7 dagen niet doneren. Daarnaast adviseren we om op de dag van je vaccinatie niet te komen doneren. Verderop op deze pagina vind je meer informatie over bloed en plasma geven en het vaccin.
 • Je bent bij je bezoek aan Sanquin verplicht om een mondmasker te dragen. Voor iedereen die geen mondkapje heeft, is een mondmasker beschikbaar op onze locatie.
 • Je mag de afgelopen 14 dagen geen klachten hebben gehad zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoestklachten, verhoging of koorts. Ook als je klachten (waarschijnlijk) veroorzaakt worden door hooikoorts mag je niet komen doneren.
 • Als je een huisgenoot hebt die afgelopen 14 dagen klachten heeft gehad van verkoudheid en koorts óf van benauwdheid en koorts, mag je niet naar de (mobiele) bloedbank komen.
 • Kom alleen naar de bloedbank. We vragen je tijdelijk geen kinderen of anderen mee te nemen.

Kijk hieronder voor de meestgestelde vragen over het coronavirus en het vaccin.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en je bezoek aan de bloedbank

 • Zijn de bloedbanken open? In verband met corona?

  Sanquin Bloedbank is komende weken gewoon open! Bloed is van vitaal belang, en bloeddonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden. We roepen donors die zijn opgeroepen op om te komen geven op een van onze afnamelocaties.

  Maar heb jij de afgelopen 14 dagen klachten hebt gehad zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoestklachten, verhoging of koorts, dan vragen we je om niet te komen. Bovendien is de combinatie van verkoudheidsklachten en koorts óf de combinatie van benauwdheid en koorts bij een huisgenoot de afgelopen 14 dagen, een reden om geen bloed of plasma te komen geven.

  Bekijk alle locaties met actuele openingstijden.

 • Ik heb lang geleden een oproep gehad, maar ben toen niet geweest. Kan ik nu komen?

  Nee, die is verlopen en alleen met een geldige oproep kun je bij Sanquin terecht. Je ontvangt vanzelf een oproep zodra we jou nodig hebben.

 • Ik heb een loopneus/moet hoesten/ben niet helemaal fit/heb koorts, mag ik nu komen geven?

  Nee, wanneer je de afgelopen 14 dagen klachten hebben gehad zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoestklachten, verhoging of koorts, dan vragen we je om geen bloed of plasma te komen geven. Dit om jouw gezondheid, die van onze medewerkers en de ontvangers van bloed te beschermen. Heb je een oproep gekregen, meld je dan af.

 • Iemand in mijn omgeving is verkouden of heeft koortsklachten, mag ik nu wel komen doneren?

  Ben je een huisgenoot van iemand die de combinatie van verkoudheidsklachten en koorts óf de combinatie van benauwdheid en koorts heeft gehad? Dan geldt het volgende: twee weken nádat je gezinslid is genezen, mag je weer komen doneren. Mits je zelf natuurlijk geen klachten hebt. De adviezen van het RIVM zijn bij gezinslid met een niet-bewezen corona-infectie minder streng geworden, maar voor de veiligheid van overige donors en bloedbankmedewerkers hanteren wij het uitstel van 14 dagen. Kun je hierdoor niet komen doneren, meld je dan af.

 • Iemand in mijn naaste omgeving heeft corona, mag ik nu geven?
  • Ben je gezinscontact van een bevestigde patiënt? Gedurende de incubatietijd (14 dagen) vraagt de GGD je zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten te vermijden. Kom in die tijd dus ook geen bloed geven. Twee weken nádat je gezinslid is genezen, mag je komen doneren. Mits je zelf natuurlijk geen klachten hebt. 
  • Is de bevestigde patiënt een collega, vriend of ander contact? Je wordt geacht thuis te blijven als je klachten ontwikkelt (neusverkoudheid, hoest, keelpijn, koorts). 
  • Ben je door je werk, anders dan in een zorgsituatie, in contact gekomen met een (bevestigde) patiënt? Blijf thuis als je klachten hebt (neusverkoudheid, hoest, keelpijn, verhoging, koorts). Als je twee weken klachtenvrij bent, is het weer veilig om te komen doneren. Let wel op dat je alleen komt doneren met een geldige oproep.  Heb je een oproep liggen en kun je niet komen, meld je dan af.
 • In de krant lees ik dat Sanquin gaat testen op coronavirus. Krijg ik een uitslag?

  Donors krijgen geen uitslag van de test. Dit onderzoek dient om groepsimmuniteit te meten.

 • Ik ben niet opgeroepen, mag ik toch komen?

  Nee, alleen met een geldige oproep kun je komen doneren. We roepen momenteel voldoende donors op, die we nadrukkelijk vragen ook echt te komen of anders zich af te melden. Afmelden kan voor bloeddonors via dit formulier, voor plasmadonors via dit formulier. Je ontvangt vanzelf een oproep zodra we jou nodig hebben.

 • Kan ik mijn kinderen/anderen meenemen naar de bloedbank?

  Nee, we nemen alle voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen. Daaronder valt dat we zoveel als mogelijk afstand nemen van elkaar. Dat wordt bemoeilijkt als er kinderen en geïnteresseerden meekomen met de donors. We vragen je om alleen te komen.

 • Ik heb in het verleden bloed gegeven, kan ik nu komen?

  Nee, alleen met een geldige oproep kun je bij Sanquin terecht. Via de website kun je je opnieuw aanmelden als donor.

 • Wordt mijn bloed getest op corona als ik heb gedoneerd?

  Nee, niet ten behoeve van patiëntveiligheid. Er is nog nooit een geval bekend van corona of een soortgelijk virus, dat via bloed overdraagbaar was. Daarom wordt het gedoneerde bloed niet op corona getest. We testen bloed op een aantal bloedoverdraagbare ziekten: hiv, hepatitis b, c en e, en syfilis.

  Wel wordt er een onderzoek naar antistoffen tegen coronavirus uitgevoerd, bij een beperkt aantal donaties. Die gegevens worden met het RIVM gedeeld om te steunen in de bestrijding van het coronavirus. We meten daarmee de groepsimmuniteit in Nederland tegen het virus. Sanquin voert het onderzoek op groepsniveau uit, het is dus niet mogelijk om individuele testuitslagen te delen.

 • Ik ben homo, dus ik mag niet komen doneren, of nu wel?

  De uitstelperiode van vier maanden sinds je laatste seksuele contact met een andere man geldt nog steeds.

 • Waar kan ik doneren?

  Bekijk alle locaties met actuele openingstijden.

 • Geen klachten garandeert niet dat ik het virus niet bij me draag, toch? Wil vooral jullie niet besmetten.

  Als je zelf geen gezondheidsklachten hebt, mag je komen doneren.

 • Is de bloedafname een steriele omgeving?

  Het doneren van bloed is veilig. Om in de bloedbank besmettingen te voorkomen hanteren we extra voorzorgsmaatregelen. We schudden geen handen, maken werkoppervlakken extra schoon, wassen extra vaak onze handen en collega’s met gezondheidsklachten blijven thuis. Ook vragen we donors hun handen te wassen voorafgaand aan de donatie en bij het verlaten van het centrum.

 • Hoe worden de medewerkers van de Bloedbank beschermd?

  Van zowel de medewerkers als de donors vragen we om alleen te komen als zij klachtenvrij zijn. Oppervlakten worden vaker schoongemaakt en we vragen iedereen, collega’s en donors, om goed hun handen te wassen.

 • Ik heb me net ingeschreven als donor, maar zie dat ik pas over enkele weken een afspraak kan maken voor een keuring. Kan ik eerder komen?

  Dank voor je inschrijving, super dat je wilt helpen! Voor het keuren is personeel benodigd, daarom duurt het soms even voor er weer plek beschikbaar is. Het verschilt per situatie. Je kunt eventueel een afspraak maken bij een andere locatie als daar eerder nog plekken beschikbaar zijn.

Veelgestelde vragen over bloed en plasma doneren en het coronavaccin