Bloed en plasma geven en coronavirus

De coronamaatregelen in Nederland zijn komen te vervallen. Zo is bij Sanquin de coronacheck niet meer verplicht, maar mag je pas 7 dagen na je coronavaccinatie of booster komen doneren.

  • Wacht na je coronavaccinatie/boosterprik 7 dagen met doneren. Daarnaast adviseren we om niet te komen doneren op de dag van je vaccinatie.
  • We vragen je geen bloed of plasma te geven als je klachten hebt gehad van verkoudheid met hoofdpijn of keelpijn, koorts of gevoel niet fit te zijn, of als je antibiotica gebruikt. Je mag weer doneren als je ten minste 14 dagen vrij van klachten en ten minste 14 dagen vrij van antibiotica bent.
  • Het dragen van een mondkapje is niet verplicht. Als je je er prettig bij voelt om een mondkapje te dragen, dan kan dat gewoon. 
  • Doe voor je afspraak altijd de donatiecheck. Daarin staan een aantal algemene redenen waardoor je nu niet zou kunnen doneren. Bij je afspraak doorloop je de medische vragenlijst. Die is uitgebreider en de uitslag kan er alsnog toe leiden dat je (tijdelijk) geen bloed of plasma mag geven.