menu menu

Bloed en plasma geven en coronavirus

Bloed is van vitaal belang, en bloed- en plasmadonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden. In verband met het coronavirus gelden er extra maatregelen voor donors.

Heb je een oproep ontvangen om bloed te geven of heb je een afspraak om plasma geven? Houd dan rekening met het volgende:

 • Vul de coronacheck in. Doe dit alsjeblieft zo kort mogelijk voor je komst naar de bloedbank (niet langer dan 24 uur van tevoren). Zo houden we doneren samen veilig.
 • Ben je gevaccineerd? Na een coronavaccinatie mag je 7 dagen niet doneren. Daarnaast adviseren we om op de dag van je vaccinatie niet te komen doneren. Verderop op deze pagina vind je meer informatie over bloed en plasma geven en het vaccin.
 • Je bent bij je bezoek aan Sanquin verplicht om een mondmasker te dragen. Voor iedereen die geen mondkapje heeft, is een mondmasker beschikbaar op onze locatie.
 • Je mag de afgelopen 14 dagen geen klachten hebben gehad zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoestklachten, verhoging of koorts. Ook als je klachten (waarschijnlijk) veroorzaakt worden door hooikoorts mag je niet komen doneren.
 • Kom alleen naar de bloedbank. We vragen je tijdelijk geen kinderen of anderen mee te nemen.

Kijk hieronder voor de meestgestelde vragen over het coronavirus en het vaccin.

Veelgestelde vragen over het coronavirus en je bezoek aan de bloedbank

 • Ik heb een negatieve coronatest: wanneer mag ik weer langskomen voor de keuring of een donatie?

  Als je ten minste 14 dagen geen coronaklachten meer hebt en je weer helemaal fit voelt, mag je weer bij Sanquin komen.

 • Ik heb een loopneus/moet hoesten/ben niet helemaal fit/heb koorts, mag ik nu komen geven?

  Nee, wanneer je de afgelopen 14 dagen klachten hebben gehad zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoestklachten, verhoging of koorts, dan vragen we je om geen bloed of plasma te komen geven. Dit om jouw gezondheid, die van onze medewerkers en de ontvangers van bloed te beschermen. Heb je een oproep gekregen, meld je dan af.

  Ook met een negatieve test op het coronavirus mag je niet doneren als je wel verkoudheidsklachten hebt. Doneren kan wanneer je 14 dagen klachtenvrij bent.

 • Iemand in mijn omgeving is verkouden of heeft koortsklachten, mag ik nu wel komen doneren?

  Ben je een huisgenoot van iemand die de combinatie van verkoudheidsklachten en koorts óf de combinatie van benauwdheid en koorts heeft gehad? Dan geldt het volgende: twee weken nádat je gezinslid is genezen, mag je weer komen doneren. Mits je zelf natuurlijk geen klachten hebt. De adviezen van het RIVM zijn bij gezinslid met een niet-bewezen corona-infectie minder streng geworden, maar voor de veiligheid van overige donors en bloedbankmedewerkers hanteren wij het uitstel van 14 dagen. Kun je hierdoor niet komen doneren, meld je dan af.

 • Iemand in mijn naaste omgeving heeft corona, mag ik nu geven?
  • Ben je gezinscontact van een bevestigde patiënt? Gedurende de incubatietijd (14 dagen) vraagt de GGD je zoveel mogelijk thuis te blijven en sociale contacten te vermijden. Kom in die tijd dus ook geen bloed geven. Twee weken nádat je gezinslid is genezen, mag je komen doneren. Mits je zelf natuurlijk geen klachten hebt. 
  • Is de bevestigde patiënt een collega, vriend of ander contact? Je wordt geacht thuis te blijven als je klachten ontwikkelt (neusverkoudheid, hoest, keelpijn, koorts). 
  • Ben je door je werk, anders dan in een zorgsituatie, in contact gekomen met een (bevestigde) patiënt? Blijf thuis als je klachten hebt (neusverkoudheid, hoest, keelpijn, verhoging, koorts). Als je twee weken klachtenvrij bent, is het weer veilig om te komen doneren. Let wel op dat je alleen komt doneren met een geldige oproep.  Heb je een oproep liggen en kun je niet komen, meld je dan af.
 • In de krant lees ik dat Sanquin gaat testen op coronavirus. Krijg ik een uitslag?

  Donors krijgen geen uitslag van de test. Dit onderzoek dient om groepsimmuniteit te meten.

 • Kan ik mijn kinderen/anderen meenemen naar de bloedbank?

  Nee, we nemen alle voorzorgsmaatregelen om besmetting te voorkomen. Daaronder valt dat we zoveel als mogelijk afstand nemen van elkaar. Dat wordt bemoeilijkt als er kinderen en geïnteresseerden meekomen met de donors. We vragen je om alleen te komen.

Veelgestelde vragen over bloed en plasma doneren en het coronavaccin