Bloed en plasma geven en coronavirus

Bloed is van vitaal belang, en bloed- en plasmadonors dus ook. Bloedproducten zijn beperkt houdbaar en moeten continu aangevuld worden om levens te kunnen redden.

Let op! In verband met het coronavirus gelden er extra maatregelen voor donors. Heb je een oproep ontvangen om bloed te geven of heb je een afspraak om plasma geven? Houd dan rekening met het volgende:

  • Vul de coronacheck in. Doe dit alsjeblieft zo kort mogelijk voor je komst naar de bloedbank (niet langer dan 24 uur van tevoren). Zo houden we doneren samen veilig.
  • Je bent bij je bezoek aan Sanquin verplicht om een mondmasker te dragen. Lees meer over het dragen van een mondkapje bij Sanquin.
  • Je mag de afgelopen 14 dagen geen klachten hebben gehad zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoestklachten, verhoging of koorts. Ook als je klachten (waarschijnlijk) veroorzaakt worden door hooikoorts mag je niet komen doneren.
  • Als je een huisgenoot hebt die afgelopen 14 dagen klachten heeft gehad van verkoudheid en koorts óf van benauwdheid en koorts, mag je niet naar de (mobiele) bloedbank komen.
  • Kom alleen naar de bloedbank. We vragen je tijdelijk geen kinderen of anderen mee te nemen.

Kijk hieronder voor de meest gestelde vragen over bloed en plasma geven en het coronavirus.

Veelgestelde vragen en antwoorden