Onderzoek naar de werking van geneesmiddelen

Dat donorbloed gegeven wordt aan mensen die het hard nodig hebben, wist je natuurlijk al. Maar dat is niet de enige toepassing. Soms dragen donaties op een indirecte manier bij aan het redden van mensenlevens. Sanquin gebruikt bijvoorbeeld witte bloedcellen van donors bij onderzoek naar de werking van geneesmiddelen.

Nog geen bloeddonor? Meld je direct aan!

Vóór een vaccin of geneesmiddel gebruikt wordt bij patiënten, is het jarenlang onderzocht. Want je wilt zeker weten dat het middel doet wat het moet doen. Je wilt ook niet zomaar iemand het middel geven, zonder dat je weet of dat gevaarlijk is. De eerste onderzoeken gebeuren daarom veilig in een laboratorium, met gebruik van een beetje donorbloed. Zo kunnen onderzoekers zien hoe de werkzame stof in het vaccin of geneesmiddel reageert met menselijke bloedcellen.

Heel geschikt

Het Laboratorium Immunomonitoring Services van Sanquin verricht veel van dit soort onderzoek. Jaarlijks test het lab talrijke mogelijke nieuwe geneesmiddelen op hun werkzaamheid. Daarvoor gebruiken de onderzoekers witte bloedcellen, afkomstig van bloeddonaties. Als je bloed hebt gegeven, wordt dat gescheiden in plasma, rode bloedcellen en een deel dat we ‘buffycoat’ noemen. In die buffycoat zitten de witte bloedcellen en ook bloedplaatjes. Witte bloedcellen worden niet aan patiënten gegeven voor transfusie, want ze kunnen voor heftige afweerreacties zorgen. Daardoor zijn ze wel heel geschikt voor onderzoek. Ze worden bijvoorbeeld ook gebruikt voor algemeen wetenschappelijk onderzoek, bedoeld om meer te leren over het menselijk afweersysteem.

Jouw toestemming

Als de laboratoria van Sanquin witte bloedcellen nodig hebben voor hun onderzoeken, worden ze uit de buffycoats van bloeddonaties gefilterd. Dat gebeurt nooit zonder jouw toestemming. Op het keuringsformulier dat je invult bij de bloedbank, kun je aankruisen of de voor de bloedvoorziening onbruikbare resten van jouw donatie gebruikt mogen worden voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Heb je dit niet aangekruist, dan zal jouw bloed hiervoor ook niet gebruikt worden. Lees hier meer over de inzet van donorbloed en -plasma.

27 januari 2022