menu menu

Wat gebeurt er met gedoneerd bloed na de donatie?

Een patiënt krijgt alleen het bestanddeel van bloed dat hij nodig heeft. Dit voorkomt onnodige bijwerkingen. De overige bestanddelen kunnen voor andere patiënten worden gebruikt. Wat gebeurt er nu precies met je bloed na je donatie?

Bewerking bloed na de donatie

Bloed wordt binnen de Bloedbank opgesplitst naar rode bloedcellen, bloedplaatjes en plasma. Dit noemen we kort houdbare bloedproducten. Deze hebben een eigen functie en worden waar nodig door artsen ingezet. Het scheiden en apart toedienen van bestanddelen verkleint de kans op ongewenste neveneffecten. 

Rode bloedcellen: noodzakelijk voor vervoer van zuurstof naar de organen
Bloedplaatjes: spelen een hoofdrol bij bloedstolling
Plasma: bestaat uit water en eiwitten. Wordt soms ingezet om bij groot bloedverlies het bloedvolume te herstellen met als bijkomend voordeel dat de eiwitten helpen met o.a. bloedstolling.

Deze bloedproducten worden voornamelijk ingezet bij trauma- en leukemiepatiënten. Plasma uit bloeddonatie wordt ook verwerkt tot levensreddende geneesmiddelen. Die verwerking gebeurt door Prothya Biosolutions.

Bewerking plasma na de donatie

Bij plasmadonatie wordt het bloed tijdens de donatie gescheiden in rode bloedcellen en bloedplasma. De plasmadonor krijgt gedurende de donatie de eigen rode bloedcellen terug. Deze procedure heet plasma aferese.

Plasma bestaat uit water en eiwitten. Die eiwitten kunnen door Prothya Biosolutions worden verwerkt tot geneesmiddel tegen een groot aantal -vaak levensbedreigende- ziekten en ingrepen, maar ook bij chronische bloedgerelateerde aandoeningen. Vier belangrijke soorten plasmageneesmiddelen zijn:

·         Albumine – Dit eiwit zorgt ervoor dat het water in de bloedvaten blijft en niet weglekt naar de weefsels. Albumine heeft ook een functie als transporteiwit.

·         Stollingsfactoren – Dit zijn eiwitten die samen met de bloedplaatjes ervoor zorgen dat het bloed kan stollen. Mensen met bloederziekte (hemofilie) missen sommige van deze eiwitten in het bloed. Hierdoor kunnen spontane bloedingen optreden, met mogelijk ernstige gevolgen. Dankzij deze medicijnen leiden zij een vrijwel normaal leven.

·         Immunoglobulinen (antistoffen) – Als een gezond persoon is besmet met een ziekteverwekker, worden deze eiwitten gemaakt door plasmacellen (een bepaald type witte bloedcellen). Ze beschermen het lichaam tegen infecties door zich te hechten aan binnengedrongen virussen en bacteriën. Op deze manier helpen ze het afweersysteem om de indringers te herkennen als lichaamsvreemd, waarna ze worden vernietigd.

·         Proteaseremmers – Deze voorkomen het ongeremd doorgaan van natuurlijke reacties; ze remmen bijvoorbeeld de bloedstolling en complementfactoren af. Proteaseremmers uit gedoneerd plasma worden gebruikt bij behandeling van bepaalde erfelijke stoornissen van het bloed.