Rijksmuseum Boerhaave en Sanquin starten samenwerking

Op 1 november 2017 gingen Rijksmuseum Boerhaave en Sanquin een structurele samenwerking aan. In het vernieuwde Rijksmuseum voor wetenschap en geneeskunde zullen bloedtransfusie en -donatie een prominente plek krijgen in de presentatie.

Tot de objecten in het nieuwe museum behoort een bewerkte zak bloed, waarin de verschillende bloedcomponenten gescheiden zijn. Het kunnen scheiden van deze componenten leidde tot een omwenteling in de geneeskunde. Donorbloed was niet alleen goed voor levensreddende bloedtransfusies, ook konden er geneesmiddelen gemaakt worden uit bloedplasma. 

In een audioverhaal vertelt een patiƫnt over de geneesmiddelen uit bloedplasma die hij maandelijks nodig heeft. Ook krijgen bezoekers het ethische vraagstuk van het gebruiken van lichaamsmateriaal (waaronder bloed) voorgelegd. De bezoeker kan zijn eigen mening geven en hoort extra achtergrondinformatie van experts, zodat hij zich een nog beter onderbouwd standpunt kan vormen.

Vanaf zaterdag 16 december 2017 is Rijksmuseum Boerhaave weer open voor publiek.

Dirk Jan van den Berg (voorzitter Raad van Bestuur Sanquin) en Dirk van Delft (directeur Museum Boerhaave)
Dirk Jan van den Berg (voorzitter Raad van Bestuur Sanquin) en Dirk van Delft (directeur Museum Boerhaave)
zoom_out_map
02 november 2017