Bloedgroep 0- het meest gevraagde kerstgeschenk

Sanquin Bloedbank roept donors met bloedgroep 0- (O negatief) op om, als zij recentelijk een oproepkaart hebben ontvangen, de komende twee weken bloed te doneren. Iedereen met de bloedgroep 0- die er over denkt donor te worden, is van harte welkom zich nu als donor aan te melden.

De bloedgroep 0- is bijzonder. Iedereen kan deze ontvangen, ongeacht de eigen bloedgroep. Dat is bij spoedeisende gevallen heel belangrijk, als er op dat moment geen tijd is om de bloedgroep te bepalen.

Sanquin doet deze oproep vanwege een verhoogde vraag naar bloedgroep 0-. Die wordt veroorzaakt door de voorbereidingen van ziekenhuizen, ieder jaar in de periode van Kerst en Oud en Nieuw. Tegelijkertijd verhinderde de sneeuw van de afgelopen week veel donors om te doneren. En met de vakantie voor de deur, waarbij de Kerstdagen èn 1 januari ook nog op werkdagen vallen, verwacht Sanquin minder donors in de komende weken. Sanquin Bloedbank wil met deze oproep verzekeren dat alle patiënten, wanneer nodig, de bloedgroep 0- toegediend kunnen krijgen.

De bloedgroep 0- komt bij ongeveer 7% van de Nederlandse bevolking voor. Vaak delen meerdere familieleden deze bloedgroep.

Over Sanquin

Sanquin zorgt op not-for-profit basis voor de bloedvoorziening in Nederland. Zij kan dat dankzij de honderdduizenden donors die vrijwillig bloed geven. De donors zijn het hart van de organisatie. Kernactiviteit is een veilige en efficiënte productie en levering van bloedproducten en plasmageneesmiddelen voor de behandeling van patiënten. Door onderzoek onderhoudt en vergroot zij haar kennis over bloed en transfusiegeneeskunde. Deze kennis stelt Sanquin in staat ziekenhuizen, behandelaren, te adviseren.

Noot voor redactie

Voor meer informatie over dit onderzoek kunt u contact opnemen met de afdeling Corporate Communications van Sanquin. T 020-512 7077

20 december 2017