menu

Bloedvatenstelsel

Al jouw bloedvaten in je lichaam bij elkaar noemen we het bloedvatenstelsel. Hier stroomt je bloed doorheen. Dit hele bloedvatensysteem bestaat uit slagaders, aders en haarvaten. Langs dit ‘wegennet’ van bloedvaten bezorgt het bloed zuurstof en voedingsstoffen in al je cellen, weefsels en organen. En neemt het afvalstoffen weer mee om af te voeren. 

Hoe werkt je bloedvatenstelsel?

Alle bloedvaten samen vormen het gesloten bloedvatensysteem. Maar ook je organen werken nauw samen met dit systeem. Zo zit je hart ertussen om als een pomp alles draaiende te houden. Zorgen je longen voor de aanvoer van zuurstof en de afvoer van kooldioxide. Je nieren nemen afvalstoffen uit je bloed op en zorgen dat je die uit kan plassen. En je lever maakt belangrijke eiwitten aan en neemt afvalstoffen op. 

Wat zijn bloedvaten?

Bloedvaten zijn buizen waar het bloed doorheen stroomt. Dit gaat de hele dag en nacht door. Bloedvaten zijn aan de binnenkant bekleed met een laag cellen. Deze bloedvatcellen zijn in staat om bijvoorbeeld afweercellen te laten passeren zonder dat er een druppel bloed naar buiten lekt. Zo kunnen onze afweercellen naar elke plaats in je lichaam om daar bijvoorbeeld een ontsteking te bestrijden.

Welke soorten bloedvaten heeft het menselijk lichaam?

Je hebt in je lichaam drie soorten bloedvaten: slagaders, aders en haarvaten. In dit stelsel van vaten ligt je hart centraal. 

De longader vervoert zuurstofrijk bloed vanuit je longen naar je hart. Dit is de enige ader in het lichaam die zuurstofrijk bloed vervoert. Het hart pompt je bloed via de grote lichaamsslagader (de aorta) door je hele lichaam. De longslagader vervoert zuurstofarm bloed van het hart naar je longen. Ook moet het hart zuurstofrijk bloed krijgen en afvalstoffen afvoeren. Dat wordt gedaan door hartaders en hartslagaders. Deze noemen we ook wel kransslagaders en kransaders, omdat ze als een krans om het hart heen liggen.

Wat doen de verschillende bloedvaten?

Ieder soort bloedvat heeft een andere functie. Samen zijn ze het bloedvatenstelsel. Maar wat doen ze nou eigenlijk?

  • Aders vervoeren zuurstofarm bloed en afvalstoffen van de organen naar het hart. 
  • Slagaders brengen zuurstofrijk bloed en voedingsstoffen naar je organen, met als uitzondering de longslagader.  
  • Haarvaten zijn de haarfijne bloedvaatjes waarin de rode bloedcellen zuurstof en kooldioxide afgeven of opnemen.Zij zijn de verbinding tussen de slagaders en aders. Deze vaatjes zijn zo fijn dat de rode bloedcellen zuurstof uit de lucht kunnen oppikken. Dat gebeurt in de longen.

Welke vaten bevatten het meeste bloed? 

Er zijn verschillende soorten bloedvaten, namelijk aders, slagaders en haarvaten. De aders bevatten het meeste bloed.  

Hoeveel bloedvaten heeft een mens?

Een mens heeft miljoenen grote en kleine bloedvaten. Alle bloedvaten achter elkaar hebben een lengte van wel 100.000 km. Dat is 100 miljoen meter! 

Wat zijn  symptomen van slechte bloedvaten? 

Bij slechte bloedvaten (vernauwing of verstopping) is er meestal sprake van verminderde doorbloeding. Wat voor klachten er optreden, hangt samen met waar in het lichaam deze verminderde doorbloeding optreedt. In de benen kan dit bijvoorbeeld zorgen voor kramp (etalagebenen). 

Wat gebeurt er als een bloedvat beschadigd raakt?

Als je door een wond gaat bloeden, komt dat omdat er een bloedvat beschadigd is. Een bloeding kan uitwendig of inwendig zijn. Ook een blauwe plek, een bloeduitstorting, is een bloeding, maar dan onderhuids. Meestal stopt het bloeden uiteindelijk door bloedstolling.

Als iemand veel bloed verliest, bijvoorbeeld bij een ongeluk of tijdens een bevalling, kunnen meerdere bloedtransfusies nodig zijn. Voor deze bloedtransfusies is donorbloed nodig. En daarom zijn donors nog steeds hard nodig. 

Wil jij ook helpen om bloedtransfusies mogelijk te maken? Lees alles over wat het donorschap inhoudt