menu

Slagaders

Slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed van het hart naar de organen en weefsels. Deze bloedvaten hebben een hele stevige, elastische wand. Ze persen het bloed, dat onder grote druk uit je hart wordt gepompt, door je lichaam. Slagaders hebben geen kleppen zoals aders die wel hebben. Door aan je slagaders te voelen, bijvoorbeeld die in je pols, kun je je hartslag meten. Daarom heten deze bloedvaten ook wel slagaders.

Wat is het verschil tussen slagaders en aders?

Slagaders vormen samen met je aders en haarvaten je bloedvatenstelsel. Je slagaders vervoeren zuurstof en voedingsstoffen naar je organen en weefsels. Aders voeren kooldioxide en afvalstoffen juist weer af. Daarnaast hebben aders een dunnere wand dan slagaders en liggen deze meer aan de oppervlakte. Door deze vaten stroomt het bloed terug naar het hart. Om te voorkomen dat het bloed terugstroomt hebben veel aders kleppen, die zorgen voor eenrichtingsverkeer naar het hart. Slagaders hebben geen kleppen.

Hoeveel slagaders heeft een mens?

Een mens heeft meer dan twintig grote slagaders. In het lichaam vertakken de grote slagaders in kleinere slagaders en vervolgens in heel veel kleine haarvaten. Als je alle slagaders, aders en haarvaten in je lichaam aan elkaar zou knopen, dan kom je op wel 100.000 kilometer uit. Dat is tweeënhalf keer de omtrek van de aarde!

Waar zitten je slagaders?

De bekendste slagader is de grote lichaamsslagader. Ook wel de aorta genoemd. De aorta loopt vanuit het hart door de buik naar je benen. In de aorta stroomt het bloed op zijn snelst wel 50 cm per seconde. Andere bekende slagaders zijn de kransslagaders. 

Wat is een kransslagader? 

De kransslagaders voorzien de hartspier van zuurstofrijk bloed. De rest van je slagaders lopen door je hele lichaam. 

Hoe zit het met zuurstof in je slagaders?

Slagaders vervoeren zuurstof van het hart jouw lichaam in. Maar eerst moet het zuurstof opgehaald worden. Daar zorgt de longslagader voor. Dat is de enige slagader die zuurstofarm bloed vervoert. Dit bloedvat loopt van het hart naar de longen en vormt onderdeel van de kleine bloedsomloop. In de longen vindt de uitwisseling tussen kooldioxide en zuurstof plaats in de dunste haarvaatjes. Deze liggen aan de oppervlakte en kunnen kooldioxide afgeven en zuurstof opnemen uit de lucht in je longen. De longader vervoert vervolgens het zuurstofrijke bloed naar je hart.

Wat is een slagaderlijke bloeding?

Als een slagader beschadigd raakt heb je een slagaderlijke bloeding. Dit kan komen door bijvoorbeeld een diepe snijwond. Bij een slagaderlijke bloeding spuit het bloed er met grote, krachtige stoten uit. Als je zo’n bloeding niet snel stopt, kan dit dodelijk zijn. Gelukkig zitten de slagaders diep in je lichaam verstopt. Daardoor zijn ze beter beschermd dan de aders. Hoewel aders makkelijker geraakt worden, is de kans op veel bloedverlies kleiner. Het bloed stroomt er minder snel.

Wat weten wij van slagaders?

Onze onderzoekers bij Sanquin weten veel van bloedvaten. Wist je dat afweercellen dwars door onze bloedvaten heen kunnen bewegen om ontstekingen in je lichaam te bestrijden? Zij wel! Met alle kennis van gezonde en zieke bloedvaten helpen onze onderzoekers bijvoorbeeld mee om betere medicijnen en therapieën te ontwikkelen. 

Help mee bij de ontwikkeling van nieuwe medicijnen en therapieën!

Want om dit te kunnen doen hebben we onze donors nodig. Met jouw bloed kunnen zij onderzoek doen en tot mooie oplossingen komen. Help je mee? Super fijn! Of lees eerst over wat het donorschap inhoudt.