menu

Haarvaten

De kleinste, dunste vaten heten haarvaten. Ze hebben hun naam gekregen doordat ze zo klein en dun zijn dat het haast haartjes lijken. In werkelijkheid zijn ze eigenlijk zelfs nog kleiner en dunner dan dat. 

Wat zijn haarvaten? 

Haarvaten: je dunste en kleinste aders. Sommige haarvaten zijn zo klein dat er niet eens een rode bloedcellen die erdoorheen gaan van vorm moeten veranderen om door je haarvat te passen. Klein, maar fijn! Want ook je haarvaten zijn enorm belangrijk in het transport van zuurstof en de afvoer van afvalstoffen.

Wat is de functie van haarvaten?

Net als de slagaders en aders vervoeren haarvaten ook zuurstof en voedingsstoffen. En nemen ze afvalstoffen op om die vervolgens af te voeren. 

Haarvaten zijn haarfijne bloedvaatjes waarin de rode bloedcellen zuurstof en kooldioxide afgeven of opnemen. Deze vaatjes zijn zo fijn dat de rode bloedcellen zuurstof uit de lucht kunnen oppikken. Dat gebeurt in de longen. Haarvaten liggen in en om om je organen heen. In deze vaten is de bloeddruk niet hoog. 

Hoeveel haarvaten heeft een mens?

Een mens heeft wel 1200 km aan haarvaten in het lichaam. Samen met je slagaders en aders heb je in totaal wel 100.000 km aan bloedvaten in je lichaam. Dat is ongeveer 6x naar de andere kant van de wereld. 

Ontsteking in je haarvaten

Een ontsteking is een reactie van je lichaam op beschadiging van weefsel en is belangrijk in het opruimen van bacteriƫn. Ontstekingen kunnen voorkomen bij de vaatwand en dus ook in de haarvaten. Dit heet ook wel vaatontsteking of vasculitis. Een ontsteking kan leiden tot lekkage (lekkende haarvaten) en vochtophoping (oedeem). Vaak helpt een antibioticakuur bij het oplossen van een ontsteking of andere ontstekingsremmende medicijnen.

Onze onderzoekers zijn druk bezig met onderzoek naar andere manieren om ontstekingen te voorkomen of te genezen. 

Jouw bloed helpt in onderzoek

Om onderzoek te kunnen doen naar genezing en voorkoming van onder andere ontstekingen in de aderen hebben we bloed nodig. Jouw bloed? Misschien wil je er eerst even goed over nadenken en meer weten over het doneren. Dat snappen we heel goed. Neem je tijd en licht jezelf goed voor!

Ben jij er al uit en wil je bloeddonor worden? Wat fijn! Meld je aan en we nodigen je zo snel mogelijk uit voor een eerste afspraak.